Патријарх Иринеј и Вучић: Ствари у Црној Гори треба смиривати

Председник Србије Александар Вучић и патријарх Иринеј састали су се у Патријаршији, а једна од главних тема била је ситуација у Црној Гори након усвајања спорног закона о слободи вероисповести.

Патријарх Иринеј је у обраћању медијима рекао да се у Црној Гори дешавају крупни догађаји.

"Тамо су Срби у великом проблему. Разговарали смо о томе како и на који начин ми да се односимо према тим проблемима. Моје лично мишљење је да треба ствари смиривати, али многе ствари иду својим путем, а ми треба да нађемо начин да се томе одупремо, а све у интересу народа држава Црне Горе и Србије", рекао је патријарх.

Према његовом мишљењу, оно што се дешава није само проблем Црне Горе већ и Србије, али и, како каже, мало шире на нашем простору.

Патријарх је рекао да црква нема ништа против Црне Горе.

"Ми смо један народ, али постоје људи који то негирају и говоре да смо посебан народ. То препуштамо њима, али историја има суд о свему томе", напоменуо је патријарх.

Односи између државе Србије и СПЦ, како каже, никад нису били као данас.

"Црква ради и гледа свој посао, држава ради и гледа свој посао. То што ради држава користи и држави и Цркви, то што ради Црква користи такође и Цркви и држави", истакао је патријарх.  

Вучић: Разумне речи од патријарха 

Председник Вучић пренео је новинарима да је од патријарха чуо "разумне речи, речи смиривања, које дају подршку српском народу".

"Усагласили смо се да је неопходно пуно јединство српског народа и да заједнички разумемо са каквим се националним проблемима суочавамо, како је патријарх рекао, поштујући државне границе многих земаља", истакао је Вучић.

Српска црква је, каже, увек радила на јединству српског народа а на томе ће, додаје, и држава Србија наставити да ради улагањем у културне институције, очувању културне баштине.

Вучић је пренео и, како каже, размишљања патријарха да се у наредном периоду формира стручна међународна комисија која би могла да у међународним организацијама на најбољи начин да штити интересе српске цркве и народа у Црној Гори.

"Што се тиче државе Србије, ми ћемо помоћи, и заједнички деловати и по саветима патријарха Иринеја", навео је председник. 

"Народ је спреман да брани светиње" 

Oдговарајући на питање новинара да ли држава Србија и црква имају план шта ће радити ако власти у Црној Гори почну са одузимањем светиња, Вучић је рекао да се нада да нико у Црној Гори нема идеју да дође и заузима манастир Острог.

"Оно што ми можемо да урадимо, ограничени смо, али пре свега можемо да речима, знањем, правнички укажемо свима у свету о чему се ради", наводи председник.

Одговарајући на исто питање, патријарх Иринеј је нагласио да се нада да то тога неће доћи и да ће разум победити проблеме.

"Надам се да ће размислити о томе (одузимању светиња) јер виде реакцију народа – народ је спреман да брани светиње", напоменуо је патријарх.

Упитан да ли је време за састанак државног врха две земље, Вучић је рекао да је увек спреман за то.

Додао је да се са Милом Ђукановићем видео на састанку у Тирани и најавио скуп са лидерима региона наредне године у Сремским Карловцима или Суботици.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. јан 2020, 00:38) - anonymous [нерегистровани]

Da li je poruka iz naslova upucena Milu?

On je uznemirio - on neka smiruje. Ali ne fizickim i nasiljem novokomponovanih zakona.

(среда, 01. јан 2020, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

Смиривање?

А шта би они хтели да смирују? Народни протест који не даје отимање имовине СПЦ? Зашто Патријарх ћути? У овим изјавима у ствари ништа нису рекли.

(среда, 01. јан 2020, 23:28) - Радован [нерегистровани]

Црна Гора

Најискреније мислим да власт у Црној Гори мора да стави прст на чело и да чује шта народ мисли и да им ова дешавања нимало не служе на част. Последњи тренутак је да спусте лопту и дозову се памети јер инат је најгори занат, а поготово када га спроводи власт.

(среда, 01. јан 2020, 20:39) - Graje [нерегистровани]

Saradnja

Ne treba manipulisati sa narodom i mislim da samo SPC mora da donese sama odluku.Srbija se danas cela razvija i gradi.

(среда, 01. јан 2020, 19:32) - Natasa [нерегистровани]

Vucic

Važno je sačuvati mir...

(среда, 01. јан 2020, 13:04) - Nenad [нерегистровани]

Mislim

Sve ste dobro napisali.

(среда, 01. јан 2020, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za komentar

Da 89 godine Moj brat i ja Srbi......danas ja u Ns u Srbin....oni njegova djeca Hrvati u Rijeci.........toliki pritisci Hr drzave....ja se odselio da ostanem sto jesam........on ostao i postao ono sto nije.......Zalosno ali isti slucaj je u Montengro.....a vidim Čanci i ekipa rade i na Vojvodanskoj novoj naciji i drzavi...........Iskreno mislim da se ovo nece zavrsiti na dobro...po sve nas i ove i one....

(среда, 01. јан 2020, 05:22) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Sta smirivati? Protest naroda???

(уторак, 31. дец 2019, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

Re.Нисам сигуран да се овде разумеју неке ствари

Koliki tekst a nista nije receno,u CG i Srbi i Crnogorci pravoslavne veroispovesti postuju SPC i mole se u njoj oduvek.Znaci nije 35% naroda za SPC nego velika vecina,pa je samim tim vecina naroda nezadovoljna tim pre sto su svim ostalim religijama ispostovana sva prava a najbrojnijim vernicima nisu.To je sustina.A da je i 35% naroda nezadovoljno to se mora ispostovati i tako je to u evropskim drzavama.

(уторак, 31. дец 2019, 18:57) - Milan [нерегистровани]

udar na ceo pravoslavni narod u Crnoj Gori

Mislim da bi bilo vazno da se istakne da nisu samo Srbi u opasnosti u Crnoj Gori povodom aktuelnih desavanja nego naprotiv i ceo pravoslavni tamosnji narod, a to su dakle i oni ljudi koji se izjasnjavaju kao Crnogorci, ali su vernici Srpske pravoslavne crkve. Na taj nacin treba spreciti da snage koje su zapocele ove antipravoslavne akcije ovo definisu kao sukob Srba i Crnogoraca, a samim tim i kao nekakav udar Srbije na Crnu Goru ili konflikt izmedju Srbije i Crne Gore. Ovo je verski udar crnogorskih vlasti na skoro celokupan sopstveni narod bilo on srpski, crnogorski pa videli smo cak da protiv ovog zakona protestvuju i pripadnici drugih vera. Jako je vazno ovo, jer nam je ovo sansa da ujedinimo Srbe i Crnogorce koji se svi mole u istoj crkvi i da se pokaze da crnogorske vlasti nisu zastitnici crnogorskog naroda kako se predstavljaju vec da smo svi zajedno pod istom opasnoscu, a to je da nam nije dozvoljeno da slobodno ispovedamo nasu veru kojoj pripadamo. Crnogorske vlasti su otisle predaleko u raskidanju srpsko crnogorskih veza ovoga puta i nadam se da cemo svi smoci snage da to uvidimo i ujedinimo se oko onih realnosti koje pokazuju da srpsko crnogorsko bratstvo jednim znacajnim delom nije istorija vec realnost.