Јеремић за РТС: Oдлука о бојкоту избора је дефинитивна

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да је одлука о бојкоту избора дефинитивна и да неће бити никаквих промена. На изборима ће, каже, учествовати власт и они који на тим изборима буду глумили опозицију.

Вук Јеремић је, гостујући у емисији "Око", рекао да у овом тренутку нема услова за одржавање избора и да се то неће променити.

"На ове изборе ће изаћи Вучић, Шешељ, Миша Вацић, Чанак, Чеда, метле, четке", рекао је Јеремић и додао да ће опозиција наставити да се бори за нормалне услове за живот, између осталог и за изборе.

Лидер Народне странке рекао је да када се опозиција буде изборила за нормалне услове за живот, "тада ће бити и избора, а и свега другог".

"Тада ће бити прилике да се у овој земљи нормално живи и ради, а не само да се гледа како да неко побегне", рекао је Јеремић, који је тренутно председавајући СЗС.

Поновио је да ће се на пролеће "десити избори без опозиције".

"Биће само режим у својим разним формама заступљен. Неко ће глумити власт, неко ће глумити опозицију, али ми ћемо имати заправо фингирани покушај изборног процеса", поручио је Јеремић.

Косово је питање свих питања 

После избора, тврди Јеремић, на ред долази питање Косова, за које каже да је "врло вероватно питање свих питања" не само за 2020, већ и за даље.

"Јер, начин на који се Александар Вучић буде после тих избора понео према Косову – да ли ће потписати или неће потписати споразум који ће Косово одвести у чланство у Уједињеним нацијама – зависиће какав ће тип диктатуре у Србији преовладати након тога, да ли тип диктатуре Мила Ђукановића или тип диктатуре Лукашенка", каже Јеремић.

Тврди да Косово може да постане чланица УН само српским потписом и никако другачије. 

Јеремић остаје при ставу да је одлука да се питање статуса Косова постави пред Међународним судом правде била добра.

"Међународни суд правде је рекао да се статус Косова може одлучити само у Савету безбедности и управо због тога Русија и Кина имају апсолутну моћ одлучивања, а они су рекли да ће Србија одлучити. Управо због Међународног суда правде зависи од нас, а не од неког другог", истакао је Јеремић. 

На питање због чега се присталице независности позивају на ту одлуку Међународног суда правде, Јеремић је рекао: "Управо због тога што им је Александар Вучић, мој велики политички противник, најбоља, а ја бих рекао и једина шанса да икада до тога дођу, јер неко из Србије мора да потпише. Без потписа Србије нема решења."

Говорећи о садашњој политици државе Србије према Косову и Метохији, Јеремић је рекао да је "ствар доведена до тога да се очекује потпис који значи само једно".

"Ви не можете чути шта је политика Србије према Косову и Метохији, осим онога што каже председник Вучић, а он каже да се залаже за разграничење. Он је то рекао јавно, то је рекао и министар Дачић, то су рекли и многи други државни руководиоци", нагласио је лидер Народне странке. 

Опасност од стварања "велике Албаније"

Јеремић је оценио да, ако Косово постане члан УН, не постоји ништа што може да спречи две чланице УН да се споје.

"Дакле, Албанија и то Косово, које би тако настало, као нова чланица УН, те две државе би могле и сигурно би то учиниле – спојиле би се у једну државу, у 'велику Албанију'", рекао је Јеремић.  

Упитао је какав би у тој "великој Албанији" био однос према СПЦ, која би остала у границама те независне државе. 

На констатацију да говори о хипотетичким ситуацијама, Јеремић је одговорио: "Погледајте шта се дешава у Црној Гори. Видите у братској Црној Гори у каквој се ситуацији налази СПЦ. Каква би била ситуација СПЦ у 'великој Албанији', што би била директна последица разграничења?"

Оценио је и да чуди помирљив, "малтене саучеснички" став београдских власти према ономе што се догађа у Црној Гори поводом усвајања закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница.

"Вучић као да се нада да ће добити орден од Црногорске православне цркве, орден Јове Капичића", иронично је прокоментарисао Јеремић. 

О мини-шенгену

Осврћући се на идеју мини-шенгена, Јеремић је рекао да се на тај начин „креира јединствени административни простор за прихватање огромног броја избеглица из Турске", уколико би председник Турске Ердоган одлучио да их пусти ка Европи.

"Када преговарате о таквим стварима, морате да тражите мишљење институција које су за то надлежне. Ништа од тих мишљења председник Републике није тражио, јер би му тада рекли да је Холандија ове године у априлу покренула суспензију безвизног режима путовања за грађане Албаније, па је стала на пола пута. Када би сутра, после потписивања мини-шенгена, то Холандија поново кренула и усвојила, то би имало за своју последицу укидање безвизног режима путовања за све потписнице тог мини-шенгена, укључујући и Србију", тврди Јеремић.

Упитан какав је његов план за Косово, Јеремић је рекао: "Апсолутно не било каквом акту који би за своју последицу имао чланство Косова у УН, а свака врста ангажовања са приштинским властима која би помогла нормализацији животних прилика на територији покрајине, а и остатка Србије, било би нешто о чему бисмо били спремни да разговарамо."

број коментара 27 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. дец 2019, 13:27) - Janko [нерегистровани]

Jeremic

Koliko se razumem u demokratiju,ako neka stranka na izborima nije presla cezus,ne moze biti opozicija vec samo kriticar.Opozicija je u skupstinskom sazivu gde je i vladajuca-ce stranka-ke.To vazi i za Jeremica,bojkotuje izbora a hoce da je opozicija,koje birace pretstavalja Jeremic,nikakve, nije ucestvovao na izborima.Zakljucak, Jeremic moze biti samo kriticar,kao svaki drugi gradjanin,a ne opoziciija,nije u skupstini.

(четвртак, 26. дец 2019, 13:21) - anonymous [нерегистровани]

Bojkot

Bojkotuju oni izbore zato sto znaju kako ce proci. Price o nekakvoj diktaturi u Srbiji zaista vredja inteligenciju vecine Srba. Neverovatna je i cinjenica da oni kritikuju izborni zakon koji su ONI doneli. Kao i vecinu sadasnjih sudaca i tuzioca

(четвртак, 26. дец 2019, 13:16) - Jovo [нерегистровани]

@Zakljucak

Pametno,uvek imas mirnu savest,nisi nikoga glasao,ovi sadasnji politicari nisu vecni,zamenice ih neki drugi.

(четвртак, 26. дец 2019, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

Zakljucak

Niti zelim ove,niti zelim one bivse. Cekam bolja vremena.

(четвртак, 26. дец 2019, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

Шта би било кад би било - то знају и врапци с гране!

Али како треба, да би било како треба, а не - како не треба, то очигледно не зна господин Јеремић.
Али мене највише голица његов опис "глумаца опозиције"... Е да ли није глумљење опозиције завлачење једног дела гласачког тела политикантским филозофирањима - а кад треба на изборе ... није добар моменат за излазак, не постоје услови ... и т.д. Ово је круцијални моменат, круцијална поента у понашању "праве опозиције" господина Јеремића. Ја у тој опозицији не видим опозицију!
Где вам је програм Јеремићу??? Е да ли је непрекидно критиковање власти програм??? Па сви знамо да власт није савршена и да може (треба!) бити боља. Шта ви Јеремићу нудите? Овако како радите, ви само одузимате место и простор, одузимате могућност формирања баш праве и корисне опозицији, која је по мом мишљењу преко потребна Србији.

(четвртак, 26. дец 2019, 11:24) - Markovljev [нерегистровани]

Najvece razocaranje

Gospodin Jeremic je najvece razocaranje u politicara u poslednjih 20 godina u Srbiji. Zasto nije bojkotovao izbor za Generalnog sekretara UN kada je i tamo znao da nema sanse da bude izabran kao sto nema sanse ni u Srbiji danas. Koji to prostor za izjasnjavanje nema u Srbiji kada je internet pun kako Jeremica tako i ostalih politicara koji su Srbiju doveli do bankrota i moralnog blata. Sve ste obecali sve ste ispunili, Predsednika Milosevica poslali u Hag, a sta ste dobili. Napisao bih, ali hocu da mi se objavi komentar, pa nemogu da napisem sta ste dobili. Pogledajte na danasnju Srbiju koja tri godine ima suficit drzavnog budzeta, kilometre autoputeva 300 kilometara gasovoda i novih fabrika. Malo je ja to znam ali dosta toga gradimo ponovo, jer su nam to unistili vasi prijatelji sa zapada i pobili preko 3.000 ljudi, nevinih ljudi. 

(четвртак, 26. дец 2019, 10:46) - anonymous [нерегистровани]

Их!!!!

Дакле, нека власт учини земљу добром за живот па ћемо изаћи на изборе. Јер... ми немамо програм како извући земљу из кризе. Сјајно. Тата купи ми ауто, бицикл и ромобил... па ћу да се возам.

(четвртак, 26. дец 2019, 10:05) - Djordje [нерегистровани]

Bojkot

Pa naravno kad nemaju nista izgubili bi katastrifalno na izborima, u tome je sustina to svako vidi. A pricaju tu neke bajke to je toooooo. Pozdrav

(четвртак, 26. дец 2019, 07:17) - Branko Živković [нерегистровани]

Izbori

Svi koji se bune u vezi izbora ili su bili ili će biti u vlasti. Nije mi jasno zašto tad kada si u vlasti nisi napravio da budu fer (demokratski) izbori , a bunio se protiv izbora. 

(четвртак, 26. дец 2019, 07:06) - Mislilac [нерегистровани]

Kada

Kada se pojavi neka nova energija onda ću glasati!!!