Брнабић: Обрадовић не може бити узбуњивач

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да Александар Обрадовић не може бити узбуњивач и позвала институције да раде по Уставу и закону и по правном систему и "да не наседају на било какве притиске који долазе са било којих страна".

Ана Брнабић је рекла да Александар Обрадовић не може бити узбуњивач зато што се по закону о узбуњивачима зна процедура која је потребна да би се неко прогласио узбуњивачем.

Како је рекла, Обрадовић, радник ваљевског "Крушика", месецима и годинама прикупљао је информације о наменској, војној индустрији и дао их страном новинару.

"Ако је имао сумње да нешто није рађено како треба, онда је он требало надлежним органима у Републици Србији да на време укаже на сумње, како би правна држава могла да ради свој посао и истражи сумње", рекла је Брнабићева и запитала се како би се у било којој другој држави назвала таква делатност.

У разговору с новинарима је оценила да владавина права мора да постоји за све и у свакој прилици "независно од тога да ли вам се грађанин допада или не". 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2019, 11:34) - anonymous [нерегистровани]

Jasno i glasno !

Poštovana Premijerko,pročitajte Zakon u kojem jasno i glasno piše ko spada u uzbunjivace.
Po ovome kako u Zakonu piše ja prepoznajem g.Obradovića.

(понедељак, 16. дец 2019, 10:40) - Ivan uzbunjivač, dipl.pravnik [нерегистровани]

Obradović jeste uzbunjivač po zakonu

Ukoliko objave izvod iz Zakona o zaštiti uzbunjivača, zaključite sami ko je u pravu.

Zakon o zaštiti uzbunjivača

Vrste uzbunjivanja

Član 12

Uzbunjivanje može biti unutrašnje, spoljašnje ili uzbunjivanje javnosti.

Unutrašnje uzbunjivanje je otkrivanje informacije poslodavcu.

Spoljašnje uzbunjivanje je otkrivanje informacije ovlašćenom organu.

Uzbunjivanje javnosti je otkrivanje informacije sredstvima javnog informisanja, putem interneta, na javnim skupovima ili na drugi način kojim se obaveštenje može učiniti dostupnim javnosti.

g) Uzbunjivanje javnosti

Član 19

Javnost se MOŽE UZBUNITI, bez prethodnog obaveštavanja poslodavca ili ovlašćenog organa u slučaju neposredne opasnosti po život, javno zdravlje, bezbednost, životnu sredinu, od nastanka štete velikih razmera, odnosno AKO POSTOJI neposredna opasnost od uništenja dokaza.

Prilikom uzbunjivanja javnosti uzbunjivač je dužan da poštuje pretpostavku nevinosti okrivljenog, pravo na zaštitu podataka o ličnosti, kao i da ne ugrožava vođenje sudskog postupka.