Протест "1 од 5 милиона" у Београду, инцидент на скупштинским вратима

Грађани и део опозиције и ове суботе су одржали протест у Београду. На платоу испред Филозофског факултета, где је протест почео, настављено је прикупљање потписа за ослобађање Александра Обрадовића из Ваљева, који је због афере "Крушик" у кућном притвору. Током протестне шетње облепили су улаз у РТС насловницама појединих дневних новина, и затим су се упутили ка згради Народне скупштине. Један од демонстраната је покушао да јарболом од заставе пробије врата, али га је обезбеђење спречило.

Протест је почео око 18 часова, на платоу испред Филозофског факултета. Протест овај пут није био пријављен полицији, како су организатори раније најавили, јер од МУП-а нису добили одговор у вези са нападом на једног од организатора протеста Срђана Марковића.

Професор психологије на Филозофском факултету Жарко Требјешанин рекао је окупљенима да се власт хвали економским успесима, а да је заправо успешна у производњи "афера, лоповлука, говора мржње, примитивизма и будалаштина".

Требјешанин је рекао да су за ову власт смртна претња слободни и фер избори.

"Зато се опире да их допусти, а нама нема друге, него да се с тим легитимно, демократски и ненасилним средствима боримо за истински демократске изборе који су услов за ослобађање од култа вође и изградњу правне државе и јаких институција", закључио је Требјешанин.

Адвокат узбуњивача Александра Обрадовића Владимир Гајић је поручио да "ни корак назад неће направити" док се не сруши актуелна власт.

"Ни корак назад нећемо направити док не срушимо режим диктатора Александра Вучића и његову банду, криминалце с којима влада овом земљом", рекао је Гајић.

Потпредседница ССП-а Мариника Тепић је демонстрантима рекла да су протести грађане ослободили страха и да ће их ослободити и од мрака у коме се налазе.

"Свако од вас ко је макар једном шетао у ових годину дана може да буде поносан пред собом и свима другима, јер ово није само протест већ борба која траје. Можда иде спорије, нестрпљиви смо, али ово је борба за нормалан живот, за сваког човека, да вратимо државу народу, ово је борба за нашу срећу, да наше среће не испраћамо на аеродромима у једном правцу, него да буду са нама у својој домовини", рекла је Мариника Тепић.

Након њихових обраћања протестна шетња је кренула Улицом Васе Чарапића, Македонском и Светогорском улицом.

Демонстранти су затим стигли до улаза у зграду РТС-а у Таковској улици, који су облепили насловницама појединих дневних листова.

Након тога су отишли до Дома Народне скупштине.

Како Танјуг преноси, више учесника протеста "1 од 5 милиона" пробило се до улазних врата Скупштине Србије на Тргу Николе Пашића, и том приликом је дошло до гурања, док је један демонстрант покушао да јарболом од заставе пробије стакло на вратима, у чему га је спречило скупштинско обезбеђење.

Међу демонстрантима на вратима Скупштине био је и председник покрета Двери Бошко Обрадовић, који је такође ударио јарболом од заставе у стакло на улазним вратима парламента.

Протестна шетња је затим настављена Теразијама и завршена на Тргу републике. 

Први протест одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра. 

Данашњим, 53. протестом обележено је и годину дана од првог протеста "1 од 5 милиона" у Београду.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво