Петронијевић: Пресуда Тодосијевићу представа косовског правосуђа

Одлуку Основног суда у Приштини да на две године затвора осуди бившег министра администрације и локалне самоуправе Ивана Тодосијевића због изјаве о Рачку, адвокат Горан Петронијевић сматра скандалозном представом косовског правосуђа. За РТС каже све што Приштина говори јесте покушај слабљења преговарачке позиције Београда пред наставак дијалога.

Гостујући у Јутарњем програму, Горан Петронијевић каже да не треба ништа да нас изненади када је у питању правосуђе у Приштини.

"Приштина упорно покушава да имитира правосуђе, покушава да покаже да је држава, а правосудни систем и судска власт су један од елемената државности", наводи Петронијевић.

Према речима Петронијевића, то чине веома неспретно и та пресуда показује да су сами себи пуцали у ногу.

"То је потпуно недопустив начин квалификовања вербалног иступа некадашњег министра Ивана Тодосијевића, који је рекао истину коју цео свет зна – да је Рачак инсцениран", каже Петронијевић.

Говорећи о томе да случаја Рачак нема ни у једној пресуди Хашког трибунала, Петронијевић истиче да све што се ради на Косову планирано је у неким другим центрима, као што је Вашингтон.

Некада је то био Брисел, који био посредник са Вашингтоном, а сада је то директно Вашингтон, додаје Петронијевић.

"Све што се догађа на КиМ у контексту плана САД за решавање проблема на Косову. Све што се говори у Приштини иде на слабљење позиције Србије и преговарача из Београда у даљем току преговора", оцењује Петронијевић.

"Тужба против Вучића покушај излазне стратегије"

Петронијевић тужбу против председника Александра Вучића због изјаве да је масакр у Рачку измишљотина Вилијама Вокера види као покушај излазне стратегије – "тужити сваког ко изговори оно за шта сви знамо да је истина".

"Саветујем сваком Србину са Косова да сваки дан по сто пута понови – 'Рачак је лаж'. Онда ћемо да видимо да ли ће процесуирати све Србе који то изговоре или оне који о самом случају говоре – као стручњаци, политичари или новинари у циљу демаскирања покушаја Приштине да постане држава."

Петронијевић сматра да су оптужнице у случају убиства Оливера Ивановића још једна фарса Приштине која покушава да сопствени злочин прикрије тако што ће прст уперити у другог.

"Убеђен сам да је Оливер Ивановић највише сметао у овом историјском тренутку и да Приштина стоји и иза налогодавца и иза извршиоца. Мислим да је један од главних мотива показати прстом на Београд и унети раздор између власти и опозиције", додаје Петронијевић.

"Оптужени у случају убиства Оливера Ивановића колатерална штета"

Како каже, колатерална штета ће бити оптужени који се налазе у притвору у којем су провели скоро годину дана без оптужнице.

"У последњих шест месеци није предочен ниједан нови доказ. Пред истицање рока од годину дана наврат-нанос је подигнута оптужница за некакво прикривање злочина и за неставестан рад у служби", наводи Петронијевић.

Подсећа да су још три особе које су у бекству означене као организатори криминалне групе која је основана 2011. године.

"Те године су били сукоби и паљење административних прелаза. Ако се мисли на тај чин отпора за спречавање заузимања севера КиМ, онда вероватно организовану криминалну групу представља читав српски народ са севера КиМ", наводи Петронијевић.

Према његовим речима, никаква узрочно-последична мрежа не постоји између оних који су означени за вође криминалне групе и убиства Оливера Ивановића, посебно не оних који су означени као помагачи.

Упитан да ли сви ти поступци Приштине имају везе са тамошњим политичким тренутком, Петронијевић указује да се прецењује моћ албанских политичара.

"Од Вашингтона зависи када ће влада и у ком формату бити формирана", додаје Петронијевић.

Наглашава да Србе треба да занима да та влада одмах укине таксе, до краја примени Бриселски споразум и формира ЗСО и омогући услове за повратак избеглих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво