Коснет: САД желе трајни споразум Београда и Приштине

Сједињене Државе желе да дијалог Београда и Приштине доведе до трајног споразума који задовољава оба народа, а ако Приштина и Београд пристану да разговарају о малим променама у разграничењу, нећемо се противити, поручио је амерички амбасадор на Косову Филип Коснет.

Филип Коснет је за Газету експрес изјавио да Сједињене Државе желе да процес доведу до трајног споразума који задовољава оба народа, не само политичке лидере, а за то ће требати времена. Сматра да је то могуће 2020. године и додао да је садашња америчка администрација посвећена подржавању тог процеса.

"Ми се залажемо за мир, правду и просперитет за све на Балкану, а и наши пријатељи из Европске уније су такође укључени у овај процес. Мислим да одлагање дијалога није било од користи за Косово, јер то економски није помогло држави. А имамо проблем са повлачењем признања", навео је Коснет.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да ће као премијер водити преговоре о дијалогу Приштине и Београда и да не жели присуство Хашима Тачија у тим преговорима, Коснет сматра да ће Курти, као премијер, изградити професионални и конструктивни однос са Тачијем.

Коснет је рекао да се досадашњи преговори између председника Србије Александра Вучића и Тачија не смеју занемарити и одбацити.

"Ако су водили плодне разговоре и постигли напредак у неким питањима, косовска Влада би требало да их размотри и процени пре него што преговори крену даље. Такође, важно је да Влада узме у обзир ставове свих грађана Косова. Не само политичких странака, већ и цивилног друштва, организација и обичних грађана", закључио је Коснет.

Уверен је да би Косово, и поред негативног става, требало да буде активни учесник у последњој иницијативи о "мини-Шенгену", јер је, наводи, само заједничким напорима свих на Западном Балкану могуће створити регионалну економију и мир.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара