Вишеградска група: Проширење је неизбежно и нужно за јачање ЕУ

Вишеградска група тражи убрзање преговора ЕУ и Западног Балкана. Министри спољних послова Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске позвали су чланице Уније да дебату о даљим проширењима не стављају као препреку за даљи напредак у приступним преговорима са балканским кандидатима.

Док Западни Балкан брину земљотреси, Европска унија бори се са својим потресима. Макроново "не" проширењу на Западни Балкан, добило је контрааргументе на самиту у Прагу.

У интересу Уније је улазак земаља региона, поручује Вишеградска четворка.

Шефови дипломатија предлажу и како - свака држава до Брисела по заслузи и брзином којом спроводи реформе.

"Морам да нагласим да ако ЕУ не може да одлучи позитивно, ствара вакуум снага у региону. Ово питање је важно за европску безбедност и стабилност. Већ садашња правила омогућавају да се процес преговарања ревидира према развоју у земљи кандидату. Наш приоритет је да унутаревропска дебата не буде препрека за даљи напредак у односу према земљама кандидатима", истакао је министар спољних послова Чешке Томаш Петричек.

Због спорог напредовања у преговорима последњих шест месеци - упутила је критику и Будимпешта.

Министар спољних послова Мађарске, критикује успоравање као највећу грешку сада већ бивше Европске комисије.

Подсећа и да током председавања Финске од јула ове године ниједно поглавље није отворио ниједан кандидат.

"Одлагање проширења и постављање препрека том процесу је политика апсолутно уперена против европских интереса. Нова Комисија мора да направи изразити помак у преговорима са земаљама кандидатима. Проширење је неизбежно и нужно за јачање ЕУ. Ми као средњоевропске земље у суседству тог региона схватамо боље колико је важно за ЕУ из економског, политичког, стратешког и безбедносног аспекта", поручио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

О томе ће шефови дипломатија већ наредног понедељка разговарати са Жозепом Борељом.

Тада ће, најављују, новом представнику Уније за спољну политику предочити приоритете Вишеградске четворке.

Високо на листи је, наводе, залагање за хитну интеграцију балканских кандидата у Унију.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 03. дец 2019, 05:45) - Neša [нерегистровани]

Ah

Balkan i EU? Svasta!

(понедељак, 02. дец 2019, 23:13) - Паметњаковић [нерегистровани]

Како да одустану од пара.

То им доноси велики профит, све је ово позориште. Из сваке земље која је ушла у ЕУ стотине хиљада људи су сву своју уштеђевину унели у развијене земље ЕУ, највише Немачку, у потрази за бољим животом, некима су и дали посао, али већини не, то су заиста велике паре које су они оставили тамо. То је главни разлог зашто су сада те земље сиромашније него што су биле пре уласка у ЕУ.

(понедељак, 02. дец 2019, 21:29) - Neša _Novi Sad [нерегистровани]

Pozdravio bih zahtev Visegradske grupe

Konacno da neko otvoreno kaze da nije u redu kako se deo EU ponasa prema zemljama Balkanskog poluostrova. Hvala zemljama Visegradske grupe sto se zalazu za nas. Voleo bih da svi zajedno bez razlika budemo deo EU kao sto i geografski jesmo.