Усвојен буџет за 2020. годину

Скупштина Србије усвојила је буџет Србије за 2020. годину којим су предвиђени приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи од 1.334,7 милијарди динара, а дефицит ће износити 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто бруто домаћег производа (БДП).

За буџет је гласао 151 посланик, нико није био против нити се ко уздржао од гласања.

"Овај буџет представља прекретницу у нашој економској политици. Са мерама фискалне консолидације смо завршили. Тешке, али храбре мере су иза нас. Буџет за 2020. годину подразумева веће плате у јавном сектору, веће пензије за 5,4 одсто, огромне инвестиције у нашу јавну инфраструктуру", рекао је министар финансија Синиша Мали. 

Буџет је планиран на основу процене да ће раст БДП-а у 2020. години бити четири одсто, а да ће инфлација износити два одсто.

За плате запослених у државној служби биће издвојено 295,4 милијарде динара, а за пензије 581,2 милијарде.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је раније, када је образлагала буџет, да је предвиђено да се за капиталне инвестиције издвоји око 260 милијарди динара.

За субвенције је планирано 95,3 милијарде динара, од чега за подстицаје инвеститора 9,3 милијарде.

Овим буџетом се завршава процес консолидације јавних финансија и означава се почетак развоја, рекли су током скупштинске расправе премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали. 

Закон о буџету ће ступити на снагу у року краћем од осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар