Брнабић и Заев: Млади важни за боље разумевање у региону

Млади људи су од велике важности за бољу сарадњу и разумевање земаља у региону, оценили су председница Владе Србије Ана Брнабић и премијер Северне Македоније Зоран Заев у изјави новинарима након што је затворен четврти Регионални форум младих лидера у Новом Саду.

Премијерка Србије Ана Брнабић захвалила је организаторима што већ четврту годину окупљају лидере из региона с младима и пружају прилику политичарима да чују критику младих, али и њихове предлоге за бољу будућност.

"Ово видим као најозбиљнију инвестицију у будућност овог региона зато што како ти млади људи данас причају између себе, тако ће сутра наше земље причати између себе. У овом тренутку не постоји важнија инвестиција у будућност овог региона од инвестиције у комунукацију и боље разумевање међу младима у региону", казала је премијерка.

Како је навела, постоје тешке теме за разговор, а од изузетне користи је причати баш о њима како би се отворили и неки други простори за сарадњу.

"Заиста верујем у потенцијал овог региона, а потенцијал овог региона можемо да остваримо само сви заједно", казала је Брнабићева.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев казао је да ће овај Форум допринети визији целог региона, европизацији региона, сарадњи и могућностима које се отварају пред свима, поготову међу младим људима.

"Верујем да ће млади на овај начин да добију прилику да учествују у процесима, у трансформацији, у свему ономе што је позитивно, а дешава се у региону", казао је Заев.

Додао је да су млади људи важни за позитивне промене и за отварање новог поглавља на целом Западном Балкану.

Како је навео, утисак који је стекао јесте да млади у региону имају јасну европску визију, желе ефикаснију борбу против корупције, боље здравство, образовање, бољу информатичку повезаност...

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, у име организатора четвртог Регионалног форума младих лидера, захвалила је свим учесницима на њиховој енергији и одлучности да буду у Новом Саду и осмишљавају будућност целог региона.

Истакла је значај тога што су на Форуму учествовали премијери Србије и Северне Македоније, као и председници Пендаровски, Вучић и Пахор.

"Разговор премијера и председника с младима показује да је направљен корак у спремности да се с младима и сарађује, да се њихова мишљења узму у обзир у одређивању јавних политика, али и у борби за другачији регион", казала је Соња Лихт.

Брнабићева младима: Имате генерацију политичара за промене 

Премијерка Ана Брнабић поручила је младим људима Западног Балкана да имају генерацију политичара на важним позицијама који су спремни да мењају ствари, али да ако они то сами не виде, пропустиће шансу да заједно промене ствари.

Обраћајући се на завршном панелу четврте Регионалне конференције младих лидера у Новом Саду, Ана Брнабић је казала да сматра да се у региону и међу младим људима олако и паушално оцењује и дају коментари који добро звуче, али да је потребно размишљати критички и видети да ли је то истина.

"Не, то није истина. Имате генерацију политичара који су спремни да мењају ствари, али ако ви то сами не видите, пропустићете сансу да заједно променимо ствари јер, политичари не могу сами", казала је Брнабићева.

Истакла је да је потребно више критичког размишљања како би се сагледало и схватило колико су се регион и земље региона промениле у последњих пет-шест година.

У том смислу, подсетила је на позив тадашњег премијера, сада председника Србије Александра Вучића, албанском колеги Едију Рами да дође у Београд, што је, како је навела, било први пут да је премијер Албаније посетио Србију.

"И један и други су учинили велики искорак и направили тектонске промене, које нама данас делују природно. Треба да разумемо какве су се промене десиле у последњих пет година и да наставимо да на тај начин мењамо наше земље", казала је премијерка.

Она је додала да је и премијер Северне Македоније Зоран Заев, прихватањем промене имена земље, такође направио промене и тиме отворио нова врата.

"Имамо млађе политичаре који су спремни да доносе храбре одлуке" 

Коментаришући критику да политичари доносе одлуке на основу јавног мњења, Брнабићева је казала да сматра да то није истина у региону.

"Имамо млађе политичаре који су спремни да доносе храбре одлуке, које не би подржале широке масе, и мењају своје земље. Данас је нормално да Рама дође у Србију, ми одемо у Албанију, то није било могуће пре пет година", казала је српска премијерка.

Подсетила је да пре шест година није било повољне климе за Бриселски споразум, али да је Александар Вучић једино будућност видео у дијалогу који ће водити компромису и одлучио се на тај корак.

Истакла је и да сматра да се у земљама Западног Балкана превише пажње посвећује томе што се дешава унутар ЕУ, односно много више него ономе шта се дешава у сопственј земљи и шта је то што је потребно да се промени да би млади људи остајали, а неки се и вратили.

"Ако ме питате шта ће се у мом свакодневном послу променити ако ЕУ каже да не жели нове чланове у наредних 10, 20 година, апсолутно ништа, јер реформе које спроводимо, спроводимо због нас, то је потребно нашим људима, нашој привреди", истакла је премијерка.

Рекла је да сматра да неке реформе не морају да се спроводе по угледу на ЕУ, јер могу бити боље, као што боља може бити, на пример, јавна администрација од оне у Бриселу.

Како је навела, регионална стабилност је једини одговор да регион постане јачи, да буде примамљивији да млади остану.

"Не верујем у то да можемо без младих сами да одлучимо шта је то потребно да мењамо да би они остали", казала је Брнабићева.

Наводећи да верује да ће све земље Западног Балкана једног дана бити чланице ЕУ, она је казала да тренутно ЕУ има своје проблеме, а до тренутку док се цео регион не интегрише, потребно је бавити се самим собом и спроводите реформе.

"Мој посао је европска Србија, Србија у ЕУ, то је питање за Европу", казала је Брнабићева.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. нов 2019, 07:57) - anonymous [нерегистровани]

Mladi iz regiona

Gospodjo draga, verovatno vam je poznato da skoro sve ankete pokazuju da izmedju 60 i 75% mladih zeli da ode iz svojih zemalja u ovom regionu. A da vam kazem nesto. Ne odlazi se danas vise trbuhom za kruhom, nego mozgom za dostojanstvom.

(недеља, 24. нов 2019, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Počnite sa stvaranjem uslova da mladi ostanu

Mora da se prestane sa stranačkim zapošljavanjem. Moraju da se otvaraju i bolje plaćena radna mesta, a ne samo jeftina. Mora da se radi na tome da obrazovni i zdravstveni sistemi budu visoko profesionalni i unapređeni. To će zadržati mlade ljude. I ova vlast ima prilike da počne da radi na tome, ako su zaista iskreni da žele da zadrže mlade koji iz Srbije i regiona masovno i nepovratno odlaze.