Годфри за РТС: Циљ Америке је да охрабри дијалог Београда и Приштине

Нови амерички амбасадор Ентони Годфри каже да је циљ Америке да охрабри дијалог између Београда и Приштине и укаже на то колико би људи у региону имали користи од тога да се нађе решење за косовски проблем.

Ентони Годфри је у интервјуу за РТС рекао да ће свако решење за питање КиМ које може да буде трајно, бити оно до којег дођу обе стране, и да било које решење које је непоштено или наметнуто са стране, неће бити дуготрајно.

Амбасадор истиче да је његов задатак да поправи односе Србије и САД, али да ради у интересу своје земље на Балкану.

"Интерес Америке је да Западни Балкан постане место стабилности и просперитета, где се поштују демократске вредности, где земље поштују границе и имају добре односе", поручује Годфри.

Истиче да је за то најбољи начин пут ка Европској унији и зато је, како каже, његов циљ да употреби сву енергију и сва средстав амбасаде у Београду да помогне Србији да постигне оно што је сама себи поставила – а то је улазак у ЕУ.

Навео је да је Европска унија послала лош сигнал када је рекла да зауставља процес проширења. 

"Амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер и ја смо разговарали и изразили разочарање што ЕУ није учинила корак напред. Био је то лош сигнал", рекао је амeрички амбасадор.

Ипак, напомиње, чланство у ЕУ за Србију остаје важан подстрек.

"Колеге из Брисела су ме увериле да није баш дошло до потпуне промене политике и подсетили су ме да је проширење уткано у оснивачка документа Уније, тако да то питање није сасвим затворено", рекао је амабасадор.

На питање да ли вакуум који остаља одлагање проширења за неке друге утицаје на пример Русије и Кине, амерички амбасадор каже да га то не узнемирава.  

"Србија добро напредује, највећи део инвестиција долази из Европе. Европа је близу, а Кина и Русија су далеко. Разумем специјалне везе Србије са Русијом и Кином и оне су вам важне, Србија сама одлучује о својим партнерствима и ми те одлуке поштујемо", навео је Годфри.

Посебно поштујемо одлуку о неутралности и суверенитет Србије и знамо да је Србији важно да постане чланица ЕУ, рекао је амбасадор. 

Према његовим речима, реформе које су урађене и оне које треба обавити због чланства у ЕУ су важне саме по себи, а не само због чланства.

Поновио је да се Америка залаже да све земље у региону постану чланице ЕУ, а нарочито оне које то желе.

О шпијунској афери: Вучић је "поставио право питање"

Амбасадор је коментарисао и реакцију председника Александра Вучића на објављивање снимка руског обавештајца и српског официра.

"Поверовао сам када је рекао да верује да се то стварно десило, а мислим да је поствио и право питање – 'зашто'. Тешко ми је да разумем, јер Србија и Русија имају јак однос, а ово не изгледа као нешто што би урадио друг другу. А ми смо се раније питали зашто су урадили то што су урадили у Солзберију, питале су се и британске колеге", рекао је Годфри.

Упитан о посети специјалног изасланика Томаса Зарзецког који је запретио Србији санкцијама ако буде куповала руско оружје, Годфри каже да је захвалан властима у Београду на транспарентности коју су показали.

"Било каква одлука о санкцијама не доноси се у амбасади у Београду, не доноси је господин Зарзецки, већ се извештај шаље Конгресу, који онда шаље препоруку државном секретару и он је тај који доноси одлуку о санкцијама", објашњава Годфри.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. нов 2019, 04:10) - anonymous [нерегистровани]

@Посебно поштујемо одлуку о неутралности и суверенитет Србије

Kakva neutralnost kad ste nas uzjahali i ne date nam da disemo? Kakav suverenitet kad ste nasu kolevku Kosovo i Metohiju od nas oteli i poklonili je teroristima??

(недеља, 24. нов 2019, 22:48) - ,," [нерегистровани]

Ко о чему

Сви све знамо и на сопственој кожи смо осетили, и још увек осећамо, шта Нам желе и шта мисле о Нама.
И њима су превели и врло добро знају шта и ми о њима мислимо, и шта им желимо.

Тако да нема потребе да се правимо да не знамо да знају да ми знамо да они знају да ми знамо да они знају да и ми знамо.][
][

(недеља, 24. нов 2019, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

G-dine Godfri: 1244

Godfri za RTS: "Cilj Amerike je da ohrabri dijalog Beograda i Prištine".
G-dine Godfri: Hvala, ali sto se Srbije tice -- mi smo izuzetno hrabri! Nema drzave u Evropi, a cini mui se ni u svetu, koja ima hrabriju istoriju od Srbije. NATO, predvodjeno politikom USA, oteo je istorijsko i religiozno srce Srbije i dao ga silom nekom drugom. I ako smo mali, mi smo dovoljno hrabri da vam kazemo svuda i na svakom mestu da ste pogresili. Resenje Kosovskog problema mora da se trazi u okvirima Rezolucije SB 1244 hteli vi to ili ne.

(недеља, 24. нов 2019, 13:57) - A.Semjonov [нерегистровани]

Cementiranje prijateljstva

Ameriko, povuci priznanje lazne drzave Kosovo i da vas Bog vidi. Srbija ce vam biti zahvalna dok postoji sveta i veka!

(недеља, 24. нов 2019, 13:27) - Драган [нерегистровани]

Охрабрити

Охрабрити АМерику да повуче против-законито признање косова, тј. да престану да брутално газе суверенитет Србије.

(недеља, 24. нов 2019, 12:53) - Воронцов [нерегистровани]

Они су произвели тзв. Западни Балкан

Географсји то није никакав западни Балкан. Да им је било до просперитета те области не би ни уништили државу која се звала Југославија и створили толике мале државице које су успели да максимално заваде уз службу домаћих људи америчком интересу.Да су хтели да регион буде развијен они би у њега улагали, а не би га разарали. Сада им је једино стало до тога да истисну било чији други интерес са тих простора и да све буде само под њиховом контролом.

(недеља, 24. нов 2019, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Cilj

Cilj Srbije je da ohrabri Ameriku da ukine priznanje.

(недеља, 24. нов 2019, 12:36) - Драган [нерегистровани]

још даље

Европа је близу само географски, по свему осталом је далеко, а Америка је далеко и по свему осталом и географски - пун о, пуно даља од Русије - и географски и по свему другом.

(недеља, 24. нов 2019, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Rezoluciju ne mogu da promene.

Ne koliko vremena postoji veto od Kine i Rusije. Zato se vrte oko nas nebi li nas nagovorili da se sami odreknemo toga što je naše. Drugog izlaza nemaju, sem da nas ponovo bombarduju, al to mislim više ne ide. Sad rade pod tezgu.

(недеља, 24. нов 2019, 12:15) - Zivota [нерегистровани]

Njihovi interesi

’Moj zadatak je da radim u interesu svoje zemlje na balkanu’. Ma kakvi bre vasi interesi na Balkanu. Gledajte svoja posla, vasi interesi su potpuno suprotni nasim interesima.