БИА потврдила аутентичност снимка

Безбедносно-информативна агенција потврдила је РТС-у аутентичност снимка на којем Георгиј Клебан даје новац наводно српском агенту. БИА је потврдила да је на снимку руски обавештајац.

Начелник Управе за аналитику БИА Реља Жељски рекао је за РТС да је недвосмислено установљено да се на снимку налази руски обавештајац.

На питање да ли је на снимку српски агент, припадник БИА или ВБА, или неке друге институције, Жељски је истакао да у овом тренутку не би ширио ту причу.

"Наше службе како цивилна, тако и војна, су веома интензивно ангажоване на установљавању свих околности, а детаље на ту тему ће исказати председник Србије након Савета за безбедност који ће бити одржан сутра", додао је Жељски.

Подсетио је да је БИА дужна да ради ускључиво у интересу само своје земље, а не других земаља.

"Веома је важно нагласити у овом тренутку да обавештајни субверзивни рад који се одвија на територији Републике Србије, а он се де факто одвија, не треба никако везивати само за Руску Федерацију. Напротив, и друге велике силе, попут САД, Велике Британије и Француске, али и регионални играчи, споменућу само Хрватску и Албанију, веома интензивно раде на остваривању својих интереса, што је увек у међународним односима и политици очекивано", објаснио је Жељски.

Нагласио је да су они ту да се таквим облицима без изузетка супротставе.

"Све мере које су у надлежности БИА и ВБА у овом конкретном случају се веома интензивно предузимају и биће предузете на том професионалном плану максимално одговорно и благовремено", додао је Жељски.

"О тим мерама, као и мерама које ће свакако наша држава на политичком плану предузети сутра ће детаљније говорити председник Србије", закључио је Жељски.

Он је гостовао и у емисији Око магазин на РТС-у и том приликом је навео да у овом тренутку на територији Србије делује велики број обавештајно-безбедносних система, међу којима су системи великих држава као САД, Русије, Велике Британије и Кине али и земља из окружења, као што су Албанија ии Хрватска.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је у скупштинском холу да се рано јутрос видела са председником Србије Александром Вучићем и да је он, као врховни командант Војске, наложио ВБА да истражи аферу.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да Вучић прикупља информације, додавши да очекује да у току сутрашњег дана позове и окупи све шефове обавештајних и контраобавештајних служби, као и начелника Генералштаба Војске Србије. 

Блиц је раније навео да је на снимку руски дипломата и припадник војне обавештајне службе Георгиј Клебан. Он на снимку даје новац једном, наводно високопозиционираном, званичнику Србије.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2019, 09:22) - Бане [нерегистровани]

Дискреција

Јасно је да је реч о "врхунској шпијунској активности". На улици, после тога у кафеу, кеса око (40х30)cm ....... Решење афере лежи у одговору на питање: Коме највише иде у прилог ово што је понуђено српској и светској јавности ? Размишљајте ..............

(среда, 20. нов 2019, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

DrMr odgovor

nije problem savremene tehnike vec gde i kako se ovo dogadjalo na otvorenom i javnom mestu
ni drog dileri a kamoli spijuni da tako to urade.

(среда, 20. нов 2019, 17:58) - anonymous [нерегистровани]

Spijuni

Oni su ovog bas pratili i slusali i snimali.

(среда, 20. нов 2019, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Treba samo videti

Treba samo videli u ciju korist i na ciju stetu ide sve ovo, od kada datira snimak i zasto je sada plasiran?!!

(среда, 20. нов 2019, 17:07) - anonymous [нерегистровани]

Problem

Ako je sve tacno. Nemam razlog da sumnjam. Mi smo u velikom problemu. Neko nekom ne veruje. Verovatno sa razlogom. No spiunaza je normalna pojava.

(среда, 20. нов 2019, 16:48) - DrMr [нерегистровани]

Komentatori

Jel vi znate da postoje kamere visoke rezolucije koje se nose na prstu ruke,u obliku prstena?Da je sa tim kamerama moguce snimati svuda i na svakom mestu.Ne samo takve,svih mogucih oblika koje se nose kao nakit.Ne znate na koji je nacin napravljen snimak,a komentarisete da je sve izvedeno amaterski.Svasta od vas.

(среда, 20. нов 2019, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

previse

naivno za tako nesto.

(среда, 20. нов 2019, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

Spijuni

bas tako se i radi na ulici nocu

(среда, 20. нов 2019, 15:06) - anonymous [нерегистровани]

Шпијуни

Нато и нема потребе да овде шпијунира.

(среда, 20. нов 2019, 14:41) - Djordje [нерегистровани]

Nato?

NATO? Jel to mislis na ovog Rusa?