Савет ЕУ расправља о реформи проширења, на столу француски предлог

У Бриселу ће се пред Саветом за опште послове Европске уније наћи предлог Француске о реформи политике проширења. Министри ће први пут размотрити предлог који се данима тумачи, одмеравајући његове добре и лоше стране по земље Западног Балкана.

Пре месец дана је на састанку министара дошло до неке врсте блокаде у политици проширења не само зато што није било одлуке о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом, него због одсуства заједничког става о томе како тај процес треба да се настави.

Министри данас поново разговарају о тој теми, а овог пута пред собом имају и нешто конкретније идеје Француске која већ дуго заговара реформу политике коју сматра неопходном.

Француски неформални папир, са много непознаница и отворених питања, сад је пред министрима и то ће бити једна тема о којој ће се разговарати.

Очекује се да без неких конкретних одлука ипак дође до заједничког става о наставку политике проширења у светлу блокаде за Северну Македонију и Албанију.

Овог пута не треба очекивати одлуке о отварању преговора, јер то није на дневном реду. На дневном реду је расправа о начинима да се реформише политика проширења.

То је припрема пута да се таква одлука о отварању преговора са Скопљем и Тираном донесе на пролеће и да се дође до заједничког става.

Многе земље не мисле да је потребна реформа досадашње методе политике проширења, односно да у њој већ постоје потребни механизми. Они ће инсистирати да се расправа о реформи те политике не искористи за неку врсту скретања ка алтернативама и разводњавању крајњег циља, а то је чланство у ЕУ.

Треба очекивати да ће се ићи ка некој врсти компромиса у паралелном приступу – са једне стране да се отвори разговор о реформи политике проширења, али да то не буде услов да се оно настави са земљама које већ преговарају као што се Србија и Црна Гора или да се на пролеће отворе преговори са Скопљем и Тираном.

Очекује се да ће министри од Европске комисије затражити да почетком следеће године припреми и представи извештај на који начин поправити политику и процес приступања нових чаница да би о томе одлуке могле да се доносе у фебруару и марту следеће године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 19. нов 2019, 09:05) - anonymous [нерегистровани]

Prosirenje

Sta god da odluce nece biti validno pre 2030. godine.