"НАТО неће вршити притисак на Србију да се придружи"

НАТО никад неће вршити притисак на Србију да му се придружи, поручио је помоћник генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију Тачам Илдем на конференцији "Пролазимо кроз зидове", коју организује Центар за евроатлантске студије, у оквиру Седме Београдске НАТО недеље.

Тачам Илдем је истакао да Алијанса подржава преговоре између Београда и Приштине и представља регионално присуство у облику Кфора на КиМ.

"Желимо стабилан, безбедан и напредан Западни Балкан", рекао је Илдем.

Два су, како каже, кључна разлога за то.

"Прво, делимо са вама ваше виђање демократије и добросуседских односа са другом земљама и међународним организацијама. Друго, кад су суседи НАТО-а безбедни и стабилни и ми смо стабилни и безбедни", нагласио је Илдем.

Према његовим речима, НАТО схвата терет који Србија носи у очувању регионалне стабилности и подржава њене амбиције за ближу интеграцију са ЕУ.

"Схватамо одлуку да постанете партнер НАТО-а, али да не тражите чланство", рекао је Илдем.

Илдем је истакао да НАТО не говори својим партнерима шта да раде, већ само омогућава дијалог по питањима сигурносних изазова.

Додао је да НАТО и његове чланице у потпуности разумеју право свих земаља да воде сопствену безбедносну политику и да доносе одлуке о томе како ће је применити.

То, како је напоменуо, укључује и право да земља да донесе одлуку до које мере ће бити ангажована у сарадњи са НАТО.

НАТО, како је истакао, схвата да је контроверзан у Србији јер су сећања на ваздушну кампању 1999. године и даље болна за многе, поготово за оне који изгубили вољене.

"НАТО кампања никад није била против српског народа, већ у циљу заштите цивила", тврди Илдем и додаје да је сваки невини живот који је изгубљен трагедија због које жале.

Милић: "Мини Шенген" добра иницијатива за цео Западни Балкан

Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић оценила је "мини Шенген" као добру иницијативу за цео Западни Балкан.

Према њеним речима, у јеку надметања глобалних сила и великих изазова унутар ЕУ и САД, те хладних тушева око извесности проширења ЕУ, регионална сарадња на Западном Балкану добија нови подстицај захваљујући политчком вођству Александра Вучића, Зорана Заева и Едија Раме, исказаном одлукама коју су донели на недавно одржаном скупу у Охриду.

"Олакшавањем кретања људи, роба и услуга и уједначавањем радног и других законодавстава између наше три земље, ''мини Шенген'' засигурно је добра иницијатива за цео Западни Балкан. ЦЕАС се нада да ће јој се и остале земље региона придружити", поручила је Милић.

Ипак, навела је да није добро што наставак дијалога Београда и Приштине касни и поред, како је нагласила, исказане конструктивности Србије, због једностраних аката Приштине и неиспуњавања раније договореног у дијалогу.

Нагласила је и да у још увек лоше трендове у региону спада чињеница да власт у БиХ, више од годину дана после избора, није конституисана.

Милић је рекла да је Србија у последњих пар година значајно ојачала билатералну сарадњу са земљама чланицама НАТО централне и југоисточне Европе. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 13. нов 2019, 14:08) - Otac Makarije [нерегистровани]

NATO

Hahaha bas me je nasmejao ovaj naslov!!!NATO nece vrsiti pritisak na Srbiju isto kao sto nije vrsio na Makedoniju,Crnu Goru,evo sada i BiH,,,,hahaha

(среда, 13. нов 2019, 13:38) - Janicko [нерегистровани]

Ma nemoj!

Stitili civile tako sto ste rusili mostove,razarali fabrike,zagadjivali Srbiju osiromasenim uranom,pritom i ubijali civile.Kakva zastita civila? Jedini cilj imao je NATO da stvori jos jednu albansku drzavu na teritoriji Srbije,mislili ste da ce Srbija to olako prihvatiti,prevarili ste se.

(среда, 13. нов 2019, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

"Prolazimo kroz zidove'

Lepo vi to nazvaste. Vase rakete i bombe naravno da prolaze kroz zidove svakog ko vam nije po volji.

(среда, 13. нов 2019, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

Nato!

Srbiju ne bi trebao da pominje ,nego da se stidi.

(среда, 13. нов 2019, 12:33) - HN [нерегистровани]

Nikad

Вршио или не вршио притисак, Србија се никада неће укључити у НАТО!