Вучић: Не умеју да кажу ко ће још у ЕУ, ми настављамо реформе

Србија наставља са реформама због својих грађана и своје будућности, рекао је председник Србије Александар Вучић у Женеви, где је учествовао на Стратешком дијалогу о Западном Балкану у организацији Светског економског форума. Истакао је да од представника светских центара политичке моћи није могао да добије одговор на питање каква је будућност нашег региона.

На питање каква је наша будућност, нису у стању да одговоре, истакао је Александар Вучић у изјави новинарима.

"Ми ћемо да наставимо реформе због наших грађана и због наше будућности. Хоћемо да унапредимо нашу економију. Желимо да наставимо убрзани раст. Ми ћемо задржати наш раст на преко 3,6 одсто. Они су за еврозону смањили са 1,3 на 1,1 одсто", рекао је Вучић.

Председник је најавио за понедељак нови сусрет са председником Француске Емануелом Макроном у Паризу, кога ће, каже, такође упитати ко може у ЕУ.

Важно је, каже, да ЕУ донесе одлуку о даљем европском путу земаља Западног Балкана.

"Било је битно што смо чули из различитих делова Европе да мора да се донесе нека одлука везано за наш регион. Веома је битно да се у понедељак или уторак сретнем са Макроном", нагласио је Вучић.

Представници ЕУ, каже, нису могли да дају прецизне и јасне одговоре каква је будућност нашег региона.

"Када причају о реформама и питате шта ако то урадимо, не знају да одговоре. Међутим, добро је да су сви потврдили јасну и недвосмислену подршку европском путу свих наших земаља", додао је Вучић.

"Настављамо реформе због наших грађана"

Нагласио је да ће Србија наставити реформе због наших грађана и жеље да будемо чланица ЕУ.

"Нисам крио пред свима да ћемо да сарађујемо са свима и да тако подижемо нашу економију", рекао је Вучић и додао да је имао одличне разгворе са челником ЕБРД-а и да очекује да постанемо седиште за четврту индустријску револуцију Светског економског форума.

"Мислим да ћемо имати много добрих и важних ствари да урадимо за наше грађане", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да мора да се донесе одлука ко може брзо у чланство ЕУ, ко не може, односно може ли се добити приступ структурним фондовима ако затворимо или отворимо поглавље или о припадности јединственом економском тржишту.

"Постоји много идеја и одлуке морају бити донете у наредних седам месеци. До маја ћемо морати знати. За нас је изузетно добра вест сада већ извесно постављење комесара Оливера Вархељија за европског комесара за проширење", додао је Вучић.

Пренео је да је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто и данас био апсолутно на српској страни.

"Мађарска је на нашој страни и када то није лако. Рекао је пред свима да Србија боље штити права великог броја припадника мађарске мањине, него било која земља ЕУ. Свака част на томе и хвала нашим пријатељима", поручио је Вучић.

"И Западни Балкан потребан ЕУ, као и ЕУ региону"

Тај који не види да је регион једнако потребан Европској унији, колико и они нама, не разуме добро будућност европске политике, поручио је Вучић.

Вучић је, на питања новинара о изјави албанског премијера Едија Раме да је Западни Балкан више потребан ЕУ, него Европа Западном Балкану, рекао да је синоћ разговарао са једним европским политичарем на ту тему и да га такве приче подсећају на време старог Рима.

"Када мислите да сте на врхунцу моћи, кад уживате у својим купатилима, у фонтанама, онда не примећујете колико су неки други гладни, жедни и колико желе тај простор и све друго", рекао је Вучић.

Каже да не разуме сасвим став ЕУ да десет земаља еврозоне наводно издржава још 17 земаља које су данас у ЕУ, па самим тим то користе као аргумент да им није потребно још и четири, пет или шест земља са Западног Балкана.

"Тај који не види да смо ми једнако потребни ЕУ, колико они нама, тај не разуме добро будућност европске политике", поручио је председник.

На опаску новинара "да они нама држе предавања", Вучић је рекао: "То што они нама држе предавања, може им се. Живе боље и много су напреднији од нас. Ми смо губили 30-40 година, не знамо ни на шта смо их изгубили".

Каже да није на нама да Европи држимо предавања и да је у питању њихова одлука, а да је он спреман да дође у Скупштину Србије и говори пред посланицима о ономе шта се дешава у Европи и свету.

"Пред Скупштином да потврдимо политику земље"

Вучић је изјавио да размишља о томе да пред Народном скупштином Србије говори о свим актуелним спољнополитичким околностима и питањима, са циљем да се уоквири и потврди политика војне неутралности и европског пута Србије.

"Ја се поносим позицијом Србије, ја је не кријем, свима кажем шта мислим. Дуго смо промишљали какву политику да водимо и разговараћу са Аном Брнабић да идемо у Скупштину и да тамо разговарамо о свим спољнополитичким околностима и о војној неутралности и да је потврдимо и о европском путу и да и то потврдимо", рекао је Вучић.

Како је рекао, тако бисмо уоквирили оно што је наша политика и да то свуда с поносом истичемо.

"Што бих се ја стидео сарадње с Кином или Русијом? Зато што неко нешто има против? Да ми држе предавања они који су били у Кини 15 пута и уложили милијарде, а ја био три пута мање и код нас уложено стотину пута мање", рекао је Вучић.

Истиче да такву политику Србија може да води.

"И најјачи смо у свом ставу и опредељењу и то ће доносити добре резултате и у будућности", закључио је Вучић.

Вучић о изјави бивше хрватске премијерке: Зато је и бивша

Србија ће у будућности имати боље односе са Хрватском, јер ми стратешки немамо разлога за сукобљавање, изјавио је Вучић и додао да је то што део хрватске јавности проблематизује његов могући долазак у Загреб заправо део изборне камање.

"Када крене изборна кампања, најлакше је да поене добијете ако кажете нешто против Вучића и Србије. Мени то не смета", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише велико интересовање регионалних медија за његов могући одлазак у Загреб на Конгрес Европске народне партије (ЕПП).

Поновио је да до тада има "густ распоред" и да није одлучено, те прокоментарисао да ће у случају да оде медији "продати већи примерак новина и да ће бити занимљивије ако он дође тамо".

А на питање о изјави бивше премијерке Хрватске Јадранке Косор да "Вучић нема шта да ради у Загребу", одговорио је: "Зато је бивша."

Председник се осврнуо и на питања медија о плочи која ће бити постављена команданту бригаде ЈНА Младену Братићу, који је био у Вуковару, а који, истиче, није проглашен за ратног злочинца.

"Питају стручњаци мене о некој плочи, за коју ја нисам знао, а онда ми је Андреј Пленковић рекао да се поставља нашем команданту бригаде плоча унутар касарне. Они су од тога направили као да је избио трећи светски рат и да су само они жртве. Па они имају по целој Хрватској улице Миле Будака и споменик Мири Барешићу", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Будак тражио да се трећина Срба поубија, трећина протера, а трећина буде пребачена у католичанство, док је Барешић судски доказан терориста и то не по српским већ по шведским судовима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво