Миливојевић: Западни Балкан поново у жижи глобалне политике

Дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС да Србија мора да води рационалну политику у погледу Косова и Метохије и пронађе начине да реализује своје интересе, не гурајући прст у око великим силама.

Зоран Миливојевић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је скуп у Женеви у организацији Светског економског форума важан јер показује да је Западни Балкан поново у жижи глобалне политике, поготово после недавања датума за почетак преговора Северној Македонији и Албанији.

"Одлука Хашима Тачија да оде у Берлин да се сретне са Помпеом потврђује став приштинске власти да буде директно оријентисана на Америку. С друге стране, Вашингтон показује интерес да буде директно укључен преко својих изасланика", истакао је Миливојевић.

Сматра да је разлог томе и неуспех Европске уније да у последњих пет година помогне да се косовски чвор размрси.

"Рекао бих да су имали историјску шансу. Не само госпођа Могерини, него цела та екипа. Водили су преговоре неуспешно, што је показало две ствари - да Европска унија нема више глобалну тежину и да нема механизам којим би реализовала своје циљеве и којим би утицала на приштинске власти да се дијалог настави", казао је Миливојевић.

Истиче да таква ситуација није добра, јер се увек лоше завршило по мале земље када велике силе арбитрирају.

"Неопходно је водити рационалну политику, никако не гурати прст у око великима и тражити начине да реализујемо своје интересе на један оптималан начин, мудром спољном и рационалном политиком", наглашава Миливојевић.

Истиче да је француски председник Емануел Макрон дао оштре оцене о стању Европе и НАТО-а.

"То је наставак испољавања његових оцена о положају Европе и глобалних односа. Био је брутално директан", сматра Миливојевић.

Каже да изјаве Аљбина Куртија упућују на закључак да код њега нема спремности за дијалог.

"Он говори о некакавом реципроцитету. Све што говори, полази од платформе која је за нас неприхватљива - признање и ништа више. Када говори о реципроцитету, он демонстрира државност Косова. То нас не приближава дијалогу", каже Миливојевић.

Каже да је неприхватљиво одмах разговарати о признању Косова и модалитетима како до њега доћи.

"За српску страну је прихватљиво да се вратимо назад и видимо шта је иза нас остало и да приштинска страна испуни све обавезе које су остале, па да онда видимо шта би могао да буде компромис", истиче Зоран Миливојевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво