Усвојен други циклус Индивидуалног акционог плана партнерства са НАТО-ом

Србија је окончала процедуру усвајања другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства (Individual Partnership Action Plan – IPAP) с НАТО-ом за период 2019-2021, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

У саопштењу је наведено да усвајање новог ИПАП-а представља још једну потврду узлазног тренда партнерске сарадње Србије и НАТО-а и ствара услове за наставак редовног и структурисаног дијалога о свим питањима од обостраног интереса.

Из Министарства наводе да то усвајање олакшава координацију сарадње Србије са чланицама и партнерима НАТО-а.

"Као и први циклус ИПАП-а, који је у протеклом периоду по оцени обе стране успешно имплементиран, нови документ конципиран је сагласно принципима Партнерства за мир, а то су добровољност, транспарентност и флексибилност", истакли су из Министарства.

У саопштењу је наведено да је у вези са тим Србија у складу са својим циљевима и интересима, заједно са НАТО-ом, одредила приоритетне области у којима може да на најбољи начин унапређује партнерску сарадњу.

"Такође, с обзиром да ИПАП представља највиши механизам сарадње НАТО-а са партнерским државама које немају аспирације за чланство у Алијанси, усвојени документ за полазиште има јасно дефинисану политику војне неутралности Србије, чија је суштина одсуство жеље за приступањем НАТО-у или било ком другом војном савезу у свету", наводи се у саопштењу.

Додају да истовремено постоји и спремност да се оствари партнерска сарадња, подели одговорност у реализацији заједнички дефинисаних интереса и суочавања са безбедносним изазовима који су у савременом свету недељиви.

Индивидуални акциони план партнерства између Републике Србије и НАТО за период 2019-2021. годину биће објављен на сајту Министарства спољних послова.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 12. нов 2019, 10:46) - Пера [нерегистровани]

Издаја

Зашто људе нико ништа не пита? "Мали шенген", ово са натом? Докле више?

(четвртак, 07. нов 2019, 23:31) - anonymous [нерегистровани]

Ko je lud?

Zašto Srbija sarađuje sa nato paktom i zašto posle svega još nije prekinula tu saradnju? Nato pakt ne treba uopšte da zna šta Srbija radi po pitanju vojske i uopšte ne treba da njemu niti njenim pripadnicima niti predstavnicima bude dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju.

(четвртак, 07. нов 2019, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Znate basnu o žabi i škorpionu?

Ukratko nagovorio škorpion žabu da ga na leđima pređe reku. Na pola reke nije mogao da se uzdrži i ubo žabu svojom otrovnom žaokom, pošto mu takva priroda. Treba nekome objašnjenje ko je ko?

(четвртак, 07. нов 2019, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

IPAP i potencijalne sankcije SAD

Nije mi jasno kako se uposte doslo na ideju potpisivanja ovog sporazuma bez rasprave u parlamentu i obavezujuceg referenduma? Da li iko pita drzavljane ove zemlje o bitnim drzavnim pitanjima? Neke srecnije drzave u Evropi imaju komfor da obavezuju svoje Vlade o potpuno trivijalnim pitanjima, a mi? Imajuci u vidu realnu pretnju sankcijama od strane SAD za kupovinu defanzivnog oruzanja, ne vidim nikakvog smisla u ovom sporazumu.