Орбан: Искупимо се тако што ћемо убрзати преговоре са Србијом

Челници земаља Вишеградске групе изјавили су да су разочарани у Европску унију због слања негативног сигнала Западном Балкану, али да се могу искупити убрзавањем преговора са Србијом и Црном Гором.

Сви смо разочарани одбијањем ЕУ да одобри отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

"Пошто нисмо започели преговоре са Албанијом и Северном Македонијом, важно је убрзати преговоре са државама које су већ у том процесу. Можемо да се искупимо тако што ћемо преговоре са Србијом и Црном Гором максимално убрзати, тако да нема проблема са даљим проширењем", рекао је Орбан, пренела је синоћ МИА.

Премијери Словачке и Чешке сложили су се са Орбаном, рекавши да су такође разочарани.

"Три земље ЕУ, од којих је једна оснивач, које су се успротивиле проширењу земљама Западног Балкана, изложиле су грађане региона ризику", рекао је словачки премијер Петер Пелегрини.

"Можда они виде коначну перспективу у сарадњи са Русијом, Турском, Кином или арапским земљама. Ово је била велика грешка, јер верујем да је проширење инвестиција за ЕУ. Добра инвестиција. Не само економска, већ и безбедносна", навео је Пелегрини.

Премијер Пелегрини упозорио је да ће ЕУ можда поново запасти у мигрантску кризу због приступа Западном Балкану.

"Све В4 земље, укључујући Словачку, увек ће бити на страни земаља Западног Балкана како би их подржале и мотивисале да дају све од себе да се придруже европским структурама", нагласио је Пелегрини.

Премијери учествују у Прагу на састанку Групе пријатеља кохезије која окупља 17 држава чланица Централне и Источне Европе, с циљем да обезбеди довољно ресурса за кохезијска средства у предстојећем вишегодишњем финансијском оквиру Европске уније.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 06. нов 2019, 16:39) - anonymous [нерегистровани]

Eu

Da pojasnim najprostije:imate siromasnog coveka koji je jos postao i beskucnik i pita vas da li moze da zivi kod vas dozivotno a na drugu stranu imate imucnog coveka milionera koji vas takodje pita da li moze da zivi kod vas posto oboje nemaju nikog...e to smo mi a i sve druge zemlje u ocima eu..a i nema tu nikakve ljutnje

(среда, 06. нов 2019, 14:18) - anonymous [нерегистровани]

sve receno

kada su napravili dva reda bodljikave ograde na granici sa Srbijom.

(среда, 06. нов 2019, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

A kome treba?

Kome je potrebno proširenje za kojeg treba delom svoje države da platimo?

(среда, 06. нов 2019, 13:19) - глас разума [нерегистровани]

Нема ЕУ за Балкан

Овај тзв. шамар Француске настојањима тзв. западног Балкана да буде примљен у ЕУ, је уствари шамар буђења из нереалног сна и требало би им се захвалити на томе. Неким људима је баш пуно потребно да схвате да нас тамо никад примити неће, као и да је за нас то ипак боље, јер после лошег искуства СФРЈ, није нам потребно још једно такво искуство. Чим Британци напуштају тај брод, то значи да на њему нема светле будућности. Србија треба да сарађује са свима, без да је нечије туђе свађе онемогућавају и ограничавају, дакле сарадња и са ЕУ и са ЕАУ, са Кином, Русијом, Британијом, Индијом, Јужном Америком и са свима са којима имамо одређени интерес, а не да нам други прописују шта је то што је добро за нас.

(среда, 06. нов 2019, 12:59) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Francuska I zemlje BENELUKSA nece dozvoliti dalja prosirenja.

(среда, 06. нов 2019, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Diplomata.

Ne brine se on za nas nego za sebe. Ulaskom svih balkanskih zemalja u EU obezbedio bi se dodatni prostor za prihvat migranata. Ovako Madjarska mu dodje prva linija fronta. Eto to njega muci.