Метју Палмер – речено и прећутано у Приштини и Београду

Србија не може у Европску унију ако не призна Косово. До сада ниједан амерички званичник није изговорио тако експлицитну реченицу као, недавно у Приштини, специјални изасланик за Западни Балкан. Метју Палмер био је у Београду, али поруку из Приштине није помињао. Међутим, после састанка са председником Вучићем чула се реченица – ускоро би могло да дође до дијалога Београда и Приштине. Шта говоре поруке Метјуа Палмера из Приштине и Београда?

После опширног обраћања у Приштини, заменик помоћника државног секретара Сједињених Држава Метју Палмер – знатно мање речит у Београду.

У неколико реченица, које је изговорио на српском језику, Палмер је појаснио да САД подржава европску перспективу не само Србије него Западног Балкана и критиковао Европску унију што није отворила преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.

За Београд важна порука – успех Српске листе на косовским изборима мора се уважити.

Председник Србије задовољан је разговорима са америчким званичником. Каже размотрена су спорна питања, траже се решења која би била прихватљива и Србији и Сједињеним Државама и, што је најважније, у наредна два до три месеца могли би да се створе услови за наставак преговора са Приштином у којима је српска страна спремна на компромис, али не и на сопствено унижавање.

Вучић примећује да детаљи као што је наталијина рамонда на реверу америчког званичника, па и податак да је прадеда његове супруге учествовао на Солунском фронту, сведоче о некадашњем савезништву Србије и Сједињених Држава. Да се Београд неће супротстављати Вашингтону – то је, сматрају аналитичари, важна порука састанка, али и обраћања медијима. Уз, наравно, најаву наставка дијалога.

"Чини ми се да смо чули једну ствар која је јако битна – да ће доћи до деблокаде дијалога Београда и Приштине и то је кључна порука", каже Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику и професор Факултета политичких наука.

Ипак, немогуће је не приметити да су поруке које Палмер изговорио у Приштини биле далеко конкретније. Тада смо чули и да Србија не може у Европску унију без признања независности Косова. Ту реченицу Палмер није поновио у обраћању у Београду. Овдашњи говор био је најблаже речено – уздржан.

Разлог за то, условно речено, Палмерово прилагођавање ставовима домаћина, Ђукановић објашњава чињеницом да се налазимо у осетљивој фази у којој се "не откривају све карте".

"То је последица комплексне ситуације, јер никада нисмо имали два представника – и Стејт департмент и председник САД имају своје специјалне представнике за исто питање и ником вероватно није јасно какву ће улогу имати Метју Палмер када се укину таксе и када дође до дијалога Београда и Приштине", каже политички аналитичар Немања Старовић.

Када дође до наставка дијалога, Старовић ту види две могуће опције – једна је да се стање врати у период из 2013. и, како каже, "конструктивну двосмисленост" која би значила да ниједна страна не да превише и да се разговара о техничким питањима, а не о статусу.

Али, каже, могућ је и амбициознији приступ који би значио да се у току неколико месеци реше бројна питања укључујући и статус. Ако до тога дође, сматра Старовић, кључну улогу имаће Ричард Гренел, изасланик председника САД Доналда Трампа, а не Палмер.

Сама чињеница да Сједињене Државе имају два представника за исту тему говори колико им је важна и да желе што пре да је реше. Без обзира што се у јавности чују ставови да је Палмер представник онога што се назива дубока држава, а да је Гренел "Трампов човек" и да је његова порука за Србију важнија – политика Сједињених Држава, оцена је, неће се мењати.

Професор ФПН-а Ђукановић примећује да се ставови Гренела и Палмера можда разликују у неким финесама, али да се подударају у најважнијем – "стратешки интерес је да дође до окончања дијалога Београда и Приштине".

Речено у Приштини, прећутано у Београду. Ипак, после формирања власти у Приштини и после парламентарних избора у Београду, неће бити простора за тактизирање у наступу. Од Гренела и Палмера највероватније нас очекује јасна реторика.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(среда, 06. нов 2019, 04:44) - anonymous [нерегистровани]

Metju Palmer

G. Palmer Srbija nije u Americi ili negde na drugom mestu. Ona je I pre vas BILA U EVROPI ! Nemojte se zamajavati izmisljenim terminima!

(уторак, 05. нов 2019, 15:13) - Томислав Штутгарт [нерегистровани]

Боже Драги!!!

Боже Драги, толико Прелепих
Коментара сваки Коментар је је
на правом месту морам да признам
да овако нешто одавно нисам доживео.
Драги Коментатори само тако наставите
и будите Срдачно поздрављени од Томислава
из Штутгарта наравно и велики Поздрав РТС-у
за објављивање ових Коментара.

(уторак, 05. нов 2019, 14:50) - Еон [нерегистровани]

1244

Грешка је била када смо пристали да се дијалог о Косову пренесе из УН у Брисел и ради под покровитељством земаља које су признале Косово, дакле инсистирати да се питање Косова врати у УН и инсистирати на резолуцији 1244 коју су и Американци потписали. Тражити да се у арбитражу укључе и нама пријатељске земље а и оне које нису признале Косовску независност а ако не буде резултата позитивних по нас, замрзнути статус и решавати кад дођу повољнија времена, за 10, 20 50 година а до тада не признавати Косово, трудити се да се побољша положај нашег народа тамо па и албанског народа који је у тешкој ситуацији у канџама сопственог корумпираног руководства.
Видите, и на Кипру имамо замрзнути конфликт па живе и добро им иде.
Јевреји су 2000 година сањали и дочекали да се формира Израел и Поздрављали се са ''Догодине у Јерусалиму''
Дакле само мудро, тражити пријатеље и савеунике, инсистирати на правди и праву и јачати Србију. Од повијања моћницима нема ништа !

(уторак, 05. нов 2019, 14:47) - anonymous [нерегистровани]

Nema rješenje za Kosovo

Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji nije moguće postići iz samo jednog razloga. Za SAD nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova su neupitni. SAD posmatra pregovore iskljucivo u cilju priznanja Kosova. Ovaj stav SAD onemogućava dijalog i budući sporazum. SAD su glavna kočnica sporazuma.

(уторак, 05. нов 2019, 13:50) - глас разума [нерегистровани]

Коме ми то треба да верујемо?

Онима што нам већ 20година постављају нове и нове услове за ЕУ, онима који направише и гарантоваше многе споразме, па тако и бриселски, а у којима смо само ми испунили све обавезе док друга страна није ни једну? Треба им лепо рећи, не, нећемо никад признати тзв. Косово, а и баш нас брига да ли ћете нас примити у ЕУ или не, то је ионако пропали пројекат, чим Британци излазе из њега. Нећемо рат, нећемо сукобе, спремни смо за разговоре, преговоре и договоре, али договорати се може само са поузданим партнерима чија реч и потпис нешто и значе... дакле најпре да се испуни све из досадашњих споразума, па можемо наставити дијалог, у супротном не знам о чему би то разговарали и каквог би то све смисла имало, кад они други ништа не испуне?

(уторак, 05. нов 2019, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

Sta je sledece

Srbija je izrucila Mlosevica, Mladica, Karadzica, pa je nisu primili a da ne govorim o srpskom Kosovu koje su oteli za zapadne interese.Srbija je u Evropi.Evropska unija ce proci gore nego vestacka Jugoslavija koja je skratila srpske granice.Mogu samo da zamislim da smo u eu kako bi Srbiju cepali po njihovom interesu.

(уторак, 05. нов 2019, 13:39) - anonymous [нерегистровани]

1244

1244!!!

(уторак, 05. нов 2019, 13:19) - anonymous [нерегистровани]

Ma dobro vi pisete

Mislim na komentatore.Samo ne znam kako cemo da osvestimo politicku elitu. I jedni drugi su za EU,ali sad moraju da cute.Ode mast u propast.

(уторак, 05. нов 2019, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Strpljivo

Najbolje, po mome, je da kazemo da necemo priznati Kosovo, makar nikad ne usli u EU.Lako moze da se desi na nas ne prime i sa priznavanjem.Jer postoje raznorazne ''potraznje'' od susednih zemalja, koje nas mogu blokirati u nedogled.Ako nas osete slabim, rasparace Srbiju kao niko do sad.Odlucnost i odbrana nacionalnih interesa su sada najznacaniji.Ali nisam siguran u pouzdanost naseg vrha po tom pitanju.

(уторак, 05. нов 2019, 12:47) - anonymous [нерегистровани]

HMM

Neko od analitičara reče -"vraćanje na 2013."!A Briselski sporazum i sve ono što smo dali,a za uzvrat nismo dobili ništa?Da li to znači da na severu KiM peravosudje se vraća u srpske ruke, policija takodje, teritorijalna odbrana, pitanja telefonskog saobraćaja, rušenje graničnih(administrativnih) punktova...I da ne nabrajam više.Ako je tako, onda je okej, ali se plašim da će od početka krenuti samo ono vezano za obaveze Prištine poput Zajednice srpskih opština.