УНМИК: Незаконито хапшење и пребијање службеника УН на Косову

Шеф УНМИК-а Захир Танин на седници Савета безбедности УН оптужио косовске власти за пребијање и незаконито хапшење двојице службеника мисије УН на Косову. Ставове Србије представљао је министар спољних послова Ивица Дачић, који је оштро осудио последње активности Приштине, попут упада јединица Росу на север Косова, хапшења Срба, пребројавање гласова из централне Србије у белим заштитним оделима. Седници је присуствовала и косовска амбасадорка у САД, Вљора Читаку.

Шеф Унмика Захир Танин је на почетку седнице представио извештај и указао на случај пребијања двојице припадница Унмика од стране косовске полиције.

Танин је жестоко је оптужио косовске власти са серију противправних потеза у вези са хапшењем и пребијањем двојице службеника мисије УН на Косову.

Танин је рекао да, према резултатима интерне истраге УН, двојица службеника нису повезана са било каквим криминалним делима, као и да их је косовска полиција ухапсила пошто су се јасно идентификовали као службеници УНМИК-а.

"Такође, имамо доказе о прекомерној употреби силе", рекао је шеф УНМИК-а, наводећи да су им припадници косовске полиције нанели тешке телесне повреде.

Танин је рекао и да је косовска полиција, без овлашћења, задржала возило УНМИК-а и ухапсила службенике док су били наа званичној дужности.

"Косовске власти морају да истраже и позову починиоце на одговорност", рекао је шеф УНМИК-а, наводећи да је о томе већ расправљао са представницима власти у Приштини.

Танин је поздравио напоре међународних фактора да се обнови дијалог и навео како је убеђен да споразум Београда и Приштине може да буде одржив само ако је заснован на одговорном деловању и уз учешће локалних заједница у дијалогу.

Оцењује да су парламентарни избори на КиМ показали промену у политичком окружењу и да су бирача одлучили да подрже неконвенционалне политичке кандидате који не деле ставове из прошлости.

Наводи да су области са српском већином на КиМ забележили највећу излазност у последње време и да ће Српска листа вероватно бити једина политичка група косовских Срба у парламенту и додаје да су међународни посматрачи позитивно оценили изборе, али да је било и изазова као што су финансирање кампање, застрашивање, притисак на бираче у областима са српском већином.

Ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић, а упркос наводима да јој термин не одговара, седници присуствује и Вљора Читаку.

Дачић осудио активности Приштине 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је на седници говорио о прекиду дијалога Београда и Приштине, истакавши да је Србија спремна да разговоре настави већ сутра ако се за то стекну услови.

Министар је рекао и да су ирационални и неприхватљиви покушаји успостављања вештачке равнотеже одговорности Београда и Приштине за прекид дијалога и објашњења да одлука о таксама представља одговор на такозвану кампању Србије за повлачење признања Косова.

"Наше активности су одговор на кампању за добијање признања, које тзв. Косово, уз помоћ неких од вас, води откад су прогласили независност. Ако већ позивате Србију да обустави кампању, очекујемо да позовете и Приштину да прекине са лобирањем, али и да сами прекинете то да радите", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је Приштина једина одговорна за то што дијалога нема.

Подсетио је на увођење такси од 100 одсто на српску робу и напоменуо да је Приштина такву одлуку донела након неуспешног гласања у Интерполу.

"Упркос осуди међународне заједнице, оне су на снази већ годину дана. Штета је неколико стотина милиона долара и сваког дана је све већа", навео је шеф српске дипломатије.

Дачић је оштро осудио последње активности Приштине, попут упада јединица Росу на север Косова, хапшења Срба, пребројавање гласова из централне Србије у белим заштитним оделима.

"Какво је стање на тзв. Косову и у косовском друштву говори и то да је нови политички лидер Аљбин Курти, човек који током свог целокупног политичког ангажмана нескривено заступа идеју Велике Албаније. И након избора на којима је освојио највећи број гласова, показао је да од те идеје нема намеру да одустане, јер у својој канцеларији у којој прима и представнике ваших земаља на почасном месту истиче заставу Албаније, без заставе тзв. Косова", указао је Дачић.

Подсетио је да седам година учествује на седницама Савета безбедности, а да се 22. пут обраћа. За то време, каже, на КиМ није учињено ништа да се Србима омогући живот достојан човека.

"Стандарди у поштовању људских права напрасно су постали спорна тема. Дужност свих нас је да људи на КиМ не постану таоци перспективе проналажења дуготрајног решења. Овим људима мора да се обезбеди право на повратак, запослење, верске слободе, право на учешће у политичком животу", наглашава министар спољних послова Србије.

"Читаку је и даље држављанка Србије"

Шеф дипломатије је, поводом оптужби да Албанци нису имали право да користе свој језик, показао како је изгледао двојезични извод из матичне књиге рођених које су српске власти издавале 1990. године на КиМ, а текст је прво написан на албанском, па на српском језику.

Истакао је и да је косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку имала такав извод, на албанском и на српском језику.

Напоменуо је да су чак и Србима на КиМ издавана двојезична документа, прво на албанском, па на српском језику.

Дачић је додао да је Читаку и даље држављанка Србије и показао фотокопију њеног извода из матичне књиге рођених.

"Можда ће Читаку сад рећи да није тражила отпуст из српског држављанства, јер то за њу није битно", рекао је Дачић, али је напоменуо да Немачка тражи од сваког Албанца са КиМ потврду о отпусту из држављанства Србије.

Након шефа српске дипломатије, обратила се Вљора Читаку и истакла да је етничка Албанка и "поносна држављанка Косова".

Говорећи о недавним изборима на КиМ, рекла је да су они били посебни из више разлога, да довољно сведоче о "зрелости демократије на Косову", али је напоменула да је неколико чланова ЦИК-а морало у болницу због пребројавања неких гласова, тврдећи да Приштина не упире прстом ни у кога.

Амбасадори: Београд и Приштина под хитно да наставе дијалог

Амбасадори земаља чланица Савета безбедности УН позвали су Београд и Приштину да под хитно наставе дијалог.

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је да је дијалог Београда и Приштине, који је био парализован, сада у коми и да постоји само на папиру. Поручио је да провокације Приштине морају бити заустављене.

Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, разуме њену легитимну забринутост по питању Косова и поздравља напоре Србије да нађе решење косовско питање, рекао је кинески амбасадор Жанг Џун.

Представник САД у УН Кели Крафт истакла је да Београд и Приштина морају да постигну дугорочан договор о нормализацији односа и да међународна заједница треба да их охрабри да то учине.

Амбасадорка Велике Британије Керен Пирс рекла је да, после избора на КиМ, дијалог са Београдом мора да буде приоритет.

Француски амбасадор Николас де Ривијер поручио да је кључно питање, које мора бити у фокусу свих напора, нормализација односа између Београда и Приштине, у контексту дијалога под посредством ЕУ.

Представник Немачке у СБ УН Кристоф Хојсген је такође позвао две стране да хитно наставе дијалог.

Џеремаја Мамаболо, амбасадор Јужне Африке, која је у октобру председавала СБ УН, рекао је да та земља подржава Унмик с циљем да се дође до помирења, компромиса кроз дијалог.

Амбасадори су изразили забринутост због иницидента у којем је 28. маја ове године повређен руски службеник УНМИК-а, оценивши да је неприхватљива прекомерна употреба силе и кршење имунитета службеника УНМИК-а.

Ово је било последње овогодишње представљање извештаја о раду Унмика и ситуацији у покрајини, а и последње тромесечно. Од идуће године подносиће се на пола године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије