Савет безбедности о Косову у четвртак, упркос противљењу Приштине

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће седница Савета безбедности Уједињених нација на којој ће се расправљати о ситуацији на Косову и Метохији бити одржана 31. октобра, упркос покушајима Приштине да се избегне њено одржавање.

"Дефинитивно је да ће седница бити одржана 31. октобра у Савету безбедности УН и ја ћу на њој учествовати. На крају су ипак представници Приштине обавестили да ће доћи на седницу", рекао је Дачић Танјугу.

Дачић је истакао је да ће чланице СБ УН упознати са актуелном ситуацијом на КиМ, са бројним инцидентима, са афером око наводног тровања, великим лажима које долазе из Приштине.

"Пренећу ставове председника Александра Вучића да ми желимо компромис, наставак дијалога, али да са друге стране очигледно и даље желе да наметну свој став о признању независности Косова, што је за Србију апсолутно неприхватљиво. Ми желимо компромис и учествоваћемо у наставку дијалога ако се створе услови за то, ако се укину таксе", поручио је Дачић.

Јужноафричка Република ставила седницу у програм за октобар

Дачић је подсетио да је на основу договора са почетка године предвиђено да се редовна седница СБ УН на којој би се расправљало о извештају генералног секретара о ситуацији на КиМ одржи у октобру.

Према његовим речима, председавајућа Јужноафричка Република ставила је седницу у програм рада за октобар и она је заказана за 31. октобар.

"Међутим, неколико дана пре одржавања седнице представници Приштине су се жалили да њима не одговара термин и тражили су одлагање, па је онда званично представница Велике Британије тражила од председавајућег да се та седница ипак одложи због тога што Приштина не може да дође", навео је Дачић.

Коментаришући информацију да је седница могла да буде одложена, јер према писању медија, амбасадорка привремених институција у Приштини Вљора Читаку није могла да дође 31. октобра, Дачић је подсетио да није реч о позиву за Читаку већ за представника привремених приштинских институција.

"Многи указују да је Велика Британија инсистирала на томе зато што је она следећег месеца председавајућа. Али нема сад везе то једно са другим. Оно што је дефинитивно то је да ће седница бити одржана 31. октобра у СБ Уједињених нација и ја ћу учествовати на тој седници", истакао је Дачић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара