Тас: Панцир у Србији, да ли следи С-400

Чињеница да су у оквиру војне вежбе "Словенски штит 2019" на територији Србије постављени и руски ПВО системи, међу којима су и С-400 и "панцир С1", повод је и да се војни коментатор руске агенције "Тас" запита шта је разлог за, како наводи, прво у историји пребацивање система С-400 "тријумф" ван граница Русије за потребе војне вежбе и да ли ће се Србија одлучити на куповину С-400.

Војни коментатор Виктор Литовкин напомиње да су у Батајници поред руских система постављени и српски ракетни систем ПВО "нева- М1Т" и "куб-М".

Литовкин у анализи наводи да пребацивање руских система у Србију пре свега говори о изузетно високој маневарској способности руских оружаних снага коју су оне више пута показале на различитим оперативно-стратешким вежбама у самој Русији.

"И прво у историји пребацивање два ПВО у иностранство такође много говори стручњацима о могућностима наше војске", каже Литовкин и додаје да говори о тим вежбама.

Подсећа да је у Србију на вежбу стигао систем С-400, "млађи брат" С-300 система који је Србија толико чекала 1999. године уочи агресије НАТО, мада сада може само да се нагађа да ли би испорука "тријумфа" спречила да Србија буде бомбардована.

"У Србији се и сада сећају да се тадашње руско руководство није одлучило на тако отворени, очигледан антиамерички и анти-НАТО корак у знак подршке Београду", каже Литовкин, додајући да допремање система С-400, много моћнијег и ефикаснијег од С-300, греје срца многих Срба јер говори о томе да је Русија била и биће увек најпоузданији пријатељ Србије.

Новинар рекапитулира из чега се састоји војна вежба и подсећа да се заједничке војне вежбе Русије и Србије не одржавају први пут, односно да се од 2014. године одржавају сваке године како на територији Русије тако и на територији Србије.

"Словенски штит" се састоји из две етапе – прва је била у септембру у Астрахану.

Иначе, руско Министарство одбране саопштило је да су српски официри прошли интензивну обуку како би самостално могли да изводе задатке на руским ПВО системима.

"Тако да у другој етапи, у домовини, могу да покажу све што су научили у Русији", наводи се у тексту.

За сада нема званичне информације о томе да ли ће Србија у скорије време купити С-400 "тријумф" или не, наводи Литовкин.

"Кажу да постоји ред. Систем је испоручен Кини, Турској, сада је на реду Индија, воде се разговори са Саудијском Арабијом, затим можда са Египтом. Србија је вероватно, судећи по томе што су њени официри прошли обуку, део приоритета. Нећемо нагађати, али не треба губити из вида ту чињеницу да Москва у сваком тренутку може да пребаци Београду једну или две дивизије система 'тријумф'", наводи коментатор.

"Логично да 'панцир' иде у комплету са С-400"

При томе, треба имати у виду да је логично да испорука С-400 треба да иде у комплету са системом "панцир С1", наводи Литовкин и напомиње да су на полигону код Москве они заједно.

Зашто, пита се Литовкин и подсећа на недавни "громогласан" неуспех америчког система "патриот РАС-3" који је бранио ваздушно пространство, али и нафтна постројења, Саудијске Арабије и који није изашао на крај са беспилотним летелицама Хута приликом напада на Сауди Арамко.

Систем "панцир" распоређен у руској бази Хмејмим у Сирији није успела да пробије ниједна терористичка беспилотна летелица, наводи аутор.

Слање дивизије С-400 заједно са дивизијом "Панцир С-1" на Балкан може да говори о томе да је одлука да Београд купи "тријумф" већ донета.

Постоје информације према којима то што су Срби купили "панцир" значи да ће потом доћи ред и на "тријумф".

"Питање је да ли ће Србија за то имати новца. Дивизија тог система кошта минимум 500 милиона долара, а читав буџет Министарства одбране Србије је 910 милиона", наводи се у тексту.

Подсећа се које је оружје и опрему Србија до сада добила од Русије и додаје да треба претпоставити да ће две земље и за набавку С-400 наћи неку варијанту која ће бити прихватљива свима.

И то не само за Београд и Москву, већ и за произвођача тог система "Алмаз-Антеј", додаје Литовкин.

Умеће српских ракеташа приликом обарања Ф-117 

"За сада је Београд добио 'панцир'. Заједно са системима С-125 'нева', 'куб-М', 'стрела 10', 'Стрела-2' и 'игла' уз авионе 'миг-29', поуздано ће шитити ваздушно пространство изнад Србије", истиче коментатор агенције Тас и наглашава умешност српких војника показану и приликом обарања "невидљивог" авиона Ф-117 1999. године.

У тексту се, такође, подсећа да су Србија, као и Белорусија, Јерменија и неке друге земље учеснице програма НАТО-а "Партнерство за мир" иако немају намеру да постану чланице Алијансе.

"То је препрека њеним тежњама за чланством у ЕУ, али Србија не мења своју принципијелну оријентацију на међународној сцени, подржава пријатељске, чак братске односе са Русијом и није се придружила санкцијама против Русије", истиче се у тексту.

Аутор цитира министра одбране Александра Вулина да се каже да у политици нема љубави већ само интереса, али да у српско-руским односима ту има нешто више од интереса.

Према Вулиновим речима, Србија и Русија никада нису биле на супротстављеним странама, већ увек на правој, исправној страни.

Чини се да постављени системи "тријимф", "панцир", "нева" и "куб" у центру Балкана, у ваздушном простору земље окружене чланицама НАТО-а – сведочи управо о томе, закључио је аутор.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(недеља, 27. окт 2019, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Eh

Vojska Jugoslavije je zaustavila NATO trupe na granici tako što je nanela takve gubitke šiptarskim teroristima, regularnoj Albanskoj vojsci i specijalnim jedinicama NATO-a na Paštriku i Košarama da im je odmah postalo jasno koliku bi cenu platili da su krenuli u opšti napad. Slava poginulim junacima 98-99-te. I da se odmah podigne dostojan spomenik palim herojima!! Sramota je što to nije uradjeno do sad. 

(недеља, 27. окт 2019, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

EEee

Koliko smo platili podizanje porušenih mostova po Srbiji? Verujem mnoooogo više od cene S-400, o ljudskim životima i da ne pričam, oni nemaju cenu. Da li bi uopšte SRJ bila bombardovana da smo imali tad S-300? Mislite o tome!!

(субота, 26. окт 2019, 20:29) - anonymous [нерегистровани]

Србија

Слушајте. Много нас је вани, отворите жиро рачун, скупићемо ми новац за С400. Морамо да мислимо на отаџбину, да се уздигне из пепела и да поново рађа нашу децу у миру. Ми не желимо рат ни са ким, желимо само да чувамо наше куће. 

(субота, 26. окт 2019, 08:57) - anonymous [нерегистровани]

Kad i kad treba da se čita među redovima

Nije "Rusija" tada htela ili ne htela, nego Jeljcin. Ne zaboravite ko i šta je bio Jeljcin. A nakon juna 99 neko je onda u Rusiji rekao "dosta je bilo" i skinuo ga baš u julu sa vlasti. Sa neke strane na njihovu sreću, jer je scenario koji je do data bio namenjen nama, u avgustu počeo i kod njih, u Dagestanu i Čečeniji. Doduše bezuspešno. A i Rusija 99 sa današnjom Rusijom nema nikakve veze. Rusija 99 je doslovce bila država na kolenima nakon "uspešnog vladanja" Gorbačova i Jeljcina, i verovatno ne bi čak bila ni u stanju da se otvoreno suprotstavi Nato. Na spoljnom planu je Putinu uzelo 20 godina da donekle popravi haos koji su ona dvojica ostavili za sobom, a na unutrašnjem se i dan danas još bori sa posledicama.

(субота, 26. окт 2019, 08:49) - milan [нерегистровани]

1999 godina

Mnogo puta naletim na pitanje zašto se Rusija nije u Srbiji
angažovala u 1999 godini. Moje je mišljenje da je to jedna
od najpametnijih odluka Rusije jer bi rat na Balkanu tada
eskalirao sa stzrahovitim žrtvama. Da do toga nije došlo,
zahvaliti se je samo Rusiji.

Pratio sam tadašnja zbivanja i znam da je NATO pakt imao
razrađen plan o ulasku vojnika nato pakta u Srbiju, ali jih
je ustavio ultimatum Rusije da bi u tom slučaju Rusija ušla
u rat sa NATO paktom i bliskovitom invazijom praktički
zauzela svu Europu. To je vojnike NATO pakta ustavilo na
granicama Srbije.

(субота, 26. окт 2019, 06:49) - anonymous [нерегистровани]

@ништа ми није јасно

Пише да је проблем био у тадашњем руском руководству које је било у дилеми да ли у тренутку када пуца и њихова држава, када почињу да слабе у свим деловима и када постоји и могућност да и сами буду мета нато пакта смеју да се играју и изазивају. То се у међувремену променило, запад је наставио са притисцима али је Русија сада сасвим другачија па ме не би чудио било какав развој ове приче.
Преокрет је кренуо са почетком напада на Сирију, Русија је дозволила Ирак, превеслали су је за Либију и онда је код Сирије кренуло на другу страну. Сада у Сирији конце вуче Русија, амери беже и вероватно смишљају нову мету али ту више немају много избора. Пробали су са Венецуелом, трајало је неколико недеља и већ месецима се не помиње. Сређено, као што се сада сређује и Сирија.

(субота, 26. окт 2019, 02:01) - anonymous [нерегистровани]

Jos uvek neki smatraju Rusiju neprijateljem

Zasto poistovecujete Rusiju sa tadasnjim ruskim rukovodstvom??? I zasto krivite onoga ko nas nije bombardovao??? Sta vi znate o tome kako i koliko nam je Rusija pomogla???

(субота, 26. окт 2019, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

Zbog čega S400?

Srbija nema šta da radi sa tim sistemom. Pre svega, jedan nije dovoljan, pričalo se i ranije o barem tri. Osim toga, Srbija je mala zemlja i veliko je pitanje koliko uspešno S400 može da dejstvuje kada napadi dolaze sa veoma malih udaljenosti. 

(петак, 25. окт 2019, 23:52) - anonymous [нерегистровани]

ZAMISLITI

400 krstareci raketa sa udaljenosti 1000 km kako bi sve to izgledalo.manite se oruzja.

(петак, 25. окт 2019, 23:32) - anonymous [нерегистровани]

I meni je ta recenica zaparala usi!

Znaci da Rusija nije bila toliko slaba, kao sto neki govore ili kao sto mi zelimo to da predstavimo. Mi zelimo na svaki nacin da sebi olaksamo pricom da je Rusija "bila slaba", a ustvari nije. Rusija nije htela sukob sa NATO.
Zasto bi hteli danas?