Брнабићeва захвалила Абеу на уравнотеженом ставу у случају Косова и Метохије

Председница Владе Србије Ана Брнабић борави у тродневној посети Јапану. Премијеру те земље Шинзу Абеу захвалила је на балансираном ставу о питању Косова.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић борави у посети Јапану, поводом крунисања јапанског цара Нарухита. Првог дана посете премијерка Брнабић састала се са премијером Јапана Шинзо Абеом.

Премијер Абе захвалио је још једном на гостопримству које му је указано приликом посете Републици Србији прошле године и истакао да му је Србија остала у најлепшем сећању.

Брнабићева је захвалила премијеру Абеу на уравнотеженом ставу у случају Косова и Метохије.

"Јапан је признао једнострано проглашену независност Косова и Метохије, међутим у два најважнија гласања на међународној сцени која се тичу овог питања, били су уздржани, дакле на страни Србије – гласања за чланство Косова и Метохије у Унеску и Интерполу", навела је Брнабићева.

Додала је и да је Абе похвалио реформе у Србији. "Замолио ме је да пренесем велике поздраве председнику Републике Србије Александру Вучићу уз констатацију да је Србија најзначајнији партнер Јапана на Западном Балкану", изјавила је Ана Брнабић.

Акценат на економији

Председница Владе истакла је да је акценат током састанка био на економској сарадњи две земље, која је значајно боља након посете премиjeра Абеа Србији.

"У Србији послује неколико значајних јапанских инвеститора, као што су Japan Tobacco International (JTI) који је одлучио да прошири своју производњу, Toyo Tires који је најавио долазак у Инђију што ће бити једино представништво овог јапанског гиганта у Европи, Azaki који треба да запосли 1.700 људи", подсетила је Брнабићева.

Указала је да ју је Абе упознао са још заинтересованих инвеститора из Јапана у областима прехрамбене индустрије и пољопривреде.

Председница Владе сутра наставља посету Јапану присуством на крунисању јапанског цара Нарухита, коме ће присуствоваће 2.600 гостију из целог света, 

Званична церемонија крунисања цара Нарухита биће одржана шест месеци након што је наследио престо од свога оца цара Акихита који је абдицирао у априлу ове године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара