Брнабић и Медведев положили венце на Споменик ослободиоцима Београда

Полагањем венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и Споменик црвеноармејцу, премијери Србије и Русије, Ана Брнабић и Дмитриј Медведев, одали су почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату.

Премијере су, на Новом гробљу, дочекали почасна јединица гарде Војске Србије, деца из Руског дома у Београду и представници руске организације "Волонтери победе" са координаторима из Србије, а реч је о организацији која помаже ветеранима који су ослобађали Београд и Европу од фашиста у Другом светском рату.

Уз интонирање химни Србије и Русије, Брнабић и Медведев су најпре положили венце на Споменик ослободиоцима Београда 1944, на једном од венаца је писало "Ослободиоцима Београда председник владе Ана Брнабић", а на другом, на руском језику, "Од председника владе Руске Федерације".

Двоје премијера затим су положили венце и на Споменик црвеноармејцу, који је подигнут у част руских војника палих за слободу Београда.

На једном венцу је писало "Храбрим руским саборцима председник владе Ана Брнабић", а на другом, на руском, "Од председника владе Руске Федерације".

Премијери две земље су се потом уписали у књигу почасних гостију.

Након уписивања у књигу гостију, премијери су поразговарали са децом која су их дочекала и поручили им да је важно да се чува сећање на страдале у Другом светском рату, те да је посебно важно да се и млађе генерације упознају са жртвама које су поднели храбри војници у борбама.

Од представника организације "Волонтери победе" на поклон су добили ранчеве, у којима се налазе мајица, дукс и качкет са грбом те огранизације.

Полагању венаца присуствовали су и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.

Гробље ослободилаца Београда 1944. је спомен-гробље посвећено југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда, октобра 1944. године.

Отворено је 20. октобра 1954. године поводом десетогодишњице ослобођења, а на њему је сахрањено 1.395 бораца НОВ и ПОЈ и 818 бораца Црвене армије.

Гробље представља први меморијални комплекс изграђен у Београду, након завршетка Другог светског рата.

На улазу у гробље налази се монументална капија са рељефима, који су дело вајара Радете Станковића, док се у самом парку налази скулптура "Црвеноармејац".

Од отварања 1954. године, на гробљу се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 9. маја поводом Дана победе на фашизмом.

Поводом 65. годишњице ослобођења Београда, 2009. године, гробље је било детаљно уређено и обновљено, а од јуче је пуштена у рад и тробојна расвета.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 19. окт 2019, 19:58) - ,," [нерегистровани]

Вечна је Слава Нашим Ослободиоцима

Хвала Русији и Руском Народу за Помоћ у Ослобађању.

Да Нам Живи Српски и Руски Народ!
Да Нам Живе Србија и Русија!


][
][