Медведев у Скупштини: Спремни смо да пружимо подршку очувању интегритета и суверенитета Србије

Русија је спремна да пружи сву неопходну подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, поручио је премијер Русије Дмитриј Медведев обраћајући се посланицима Народне скупштине Републике Србије. Захвалио је Србији што се није придружила санкцијама против Русије уз напомену да ће његова земља то умети да цени.

Медведев је истакао да му је драго да поново говори пред Скупштином Србије где је говорио и пре десет година. Како је додао, од тог тренутка се односи две земље нису променили и њему је част да учествује у обележавању 75 година од ослобођења Београда.

Медведев је истакао да је око 9.000 совјетских војника погинуло и сахрањено током операције ослобођења Југославије, а да је само током београдске операције погинуло више од 4.000.

"Важно нам је да у Србији памте њихово јунаштво и хероизам и брижљиво чувају гробове совјетских војника. Русија вам је захвална на томе", нагласио је Медведев.

Додао је да ће са посебним осећајем положити венце на споменик ослободиоцима Београда. Ми ценимо тежњу руководилаца ваше земље да се чува истина о рату и да се супротстављате ревизији историје.

Подсетио је да је Србија окупила и представнике Бесмртног пука, што је посебно важно док се у неким земљама руше споменици војницима који су их ослободили од фашизма.

Наводи да је на делу отворена пропаганда нацистичких идеја као и да су агресивне акције неонациста постале редовна појава. Медведев указује да то не само да је опасно, већ подрива и принципе међународнх односа који су разрађени после Другог светског рата.

Сматра да је циљ тих манипулација да се промени свет и да се наметну једнострана решења, што ствара услве за напетост и конфликте и води у нестабилност у целом свету.

"Србија је, нажалост, на себи искусила последице деловања која су извршена у противречју са међународним правом", рекао је Медведев прецизирајући да мисли на догађаје из 1999. године.

Указује да је Русија тада и сада подржавала српски народ и да је спремна да пружи сву неопходну помоћ у чувању суверенитета и територијалног интегритета.

Каже и да је његова земља заинтересована искључиво за мирно решавање сукоба на основу резолуције 1244.

"Ми желимо да ситуација на Балкану остане стабилна и безбедна и тежимо да развијемо сарадњу са свим балканским државама", поручио је Медведев.

Евроазијска унија није затворени клуб

Премијер Русије верује да је памћење народа о коренима основ било које државности. Наводи да су државе почеле да се развијају као самосталне и сувеене онда када су народи схватили да имају право на суверенитет и самосталан развој.

Истакао је и улогу Београда у Покрету несврстаних као веома важно историјско наслеђе.

Медведев је рекао да је данас могућ само многополарни свет на основу поштовања националних интереса и немешања у унутрашње послове.

У том смислу је рекао да Евроазијска економска унија није затворени клуб већ да она активно развија међународне односе са великим бројем држава.

Додао је да предстоји посета премијерке Ане Брнабић Москви и да се нада да ће се она завршити потписивањем споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније.

"То је практична реализација наше сарадње и олакшаће приступ српских производа на велико тржиште које има више од 180 милиона људи", рекао је Медведев.

Руски премијер истиче да се пред земље често ставља избор између Запада и Истока али да не треба ићи ни на Запад ни на Исток, већ треба градити сарадњу у интересу сопствених земаља и народа.

Каже и да су у ЕУ одбацили механизме сарадње с Русијом и да није сигуран да је некоме због тога постало боље. Додаје да се Русија не осећа као кажњена и да не тугује за временом када су се одржавали ти састанци, али да има последица. Бизнис је у Европи и у Русији изгубио милијарде евра које је немогуће повратити, рекао је Медведев.

Указује и да се проблеми у Европи само повећавају помињући миграциону кризу и тероризам. Каже и да су догађаји на Блиском Истоку и на северу Африке показали да смена неодговарајућих режима и наметање модела узрокују хаос на огромним територијама.

Захвалност Србији што се није придружила санкцијама 

Медведев је искористио тренутак да захвали на позицији Србије која без обзира на притиске и европске процесе није увела санкције Русији.

"Ми ћемо то ценити", поручио је.

Понавља да је Русија заинтересована за нормалне односе са ЕУ и да жели стабилног и економски успешног комшију. Констатује да се обим сарадње са ЕУ двоструко смањио.

Поручује да су Руси отворени за равноправно поштовање дијалога са ЕУ али само на оним принципима на којима се гради обострана сарадња.

"Односи између Србије и Русије могу да буду пример јер је ваша земља наш стари пријатељ. Везују је историја, култура и вера. У схватању наших људи живи мисао да смо заиста братски народи и то јесте тако", додао је Медведев.

Каже да се Русија трудила да буде подршка за Србе и да је тако било и у прошлости. Као промере је навео 19. век али и ратове за ослобођење од Турака и потресе у Русији 1917. године.

"Моји сународници су оставили видљив траг у српској култури, помагали науку, образовање, стварали школе, позориште, балете. И ова зграда у којој се налазимо је пример пријатељства Руса и Срба, у њеном стварању је учествовао архитекта Николај Краснов", рекао је Медведев.

Раст робне размене 

Додаје да робна размена расте и да су интензивиране трговинске везе, уз наглашавање пројеката у енергетици. Каже да је Србија лидер енергетског тржишта и да је руска компанија основни акционар зајендичког предузећа.

"Мислим да компанија има лепе перспективе да повећа обим истраживања и продаје. Најважније да је стабилна и да доприности буџету Србије уз високоефикасна радна места", рекао је Медведев.

Подсећа и да ће кроз Србију да прође Турски ток, што је корисно за целу Европу и захвалио је посланицима што су то подржали.

Говорио је и о пројекту модернизације железнице као и о сарадњи у пољопривреди. Истиче да санкције и контрасанкције нису добре и да ће се у једном тренутку завршити али да су и српски и руски пољопривредници рекли да су за њих добре и да су молили да се очува режим и да се побољша сарадња.

Медведев каже да постоје видљиви резултати и у другим сферама као што су дигиталне технологије и туризам.

Говорио је и о помоћи у изградњи храма Светог Саве за који је рекао да је убеђен да ће постати симбол пријатељства. Медведев је похвалио Србију за организацију заседања Интерпарламентарне уније.

"Хвала вам на подршци развоја односа", рекао је Медведев посланицима и пожелео им много успеха. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво