"Алергија" на гласове из централне Србије

У Приштини је прекинуто бројање гласачких листића из централне Србије пристиглих поштом, пошто су албански чланови тима за бројање пријавили чудан мирис коверти са гласовима и да имају свраб на рукама, сумњајући на тровање. Српски чланови централне изборне комисије кажу да се ради о измишљотини како би се гласови оставили незаштићени и да њима може да се манипулише. Косовска Централна изборна комисија одлучила је да гласови из централне Србије не буду бројани све док полиција и истражни органи не ураде анализу

Српског члана Централне изборне комисије Стевана Веселиновића, који је указао на могућност манипулације гласовима из централне Србије, неколико сати задржала је полиција.

Веселиновић је пуштен, али није познато да ли ће према њему бити покренут даљи поступак.

Оно што знамо је да му је одузет телефон.

Веселиновић је алармирао јавност због наводног тровања албанских чланова тима за бројање гласова заправо фарса и да сумња у могућност манипулације гласовима из централне Србије.

Косовска Централна изборна комисија одлучила је да гласови из централне Србије не буду бројани све док полиција и истражни органи не ураде анализу у каквом су стању, пошто су током додира са тим гласова, поједини албански чланови тела за бројање пријавили непријатне мирисе, свраб и сумњу на тровање.

Лекарским прегледом, међутим, утврђено је да нема трагова тровања и да је здравствено стање пријављених стабилно.

Из Српске листе тврде да су албанске политичке партије, уз асистентицију косовске полиције, ЦИК-а и осталих косовских институција започеле крађу српских гласова "у корист Рашића, Петровића, Раде Трајковић, Јаблановића и осталих", како наводе, "послушних Срба".

Веселиновић је саопштио да се ради о 3.700 листића из централне Србије.

"Ти гласови су од 11 апсолутно без мог надзора као члана ЦИК-а и наших посматрача. Надзор је био једино уз присуство полиције. Целокупан тај материјал сматрам да је апсолутнио компромитован и као такав не би требало да се рачуна.

Наводи да је више од три сата задржан у кафићу.

"Под изговором да ми се узме изјава. Чекали су полицајца који говори српски да ми узме изјаву и заплењени су ми телефони. Они на то нису имали права", навео је Веселиновић.

Сумња, каже, у умешаност дела секретаријата.

"Можда и полиције, да се покушало са манипулацијом гласова и да се воља бирача покаже на погрешан начин, да они који немају подршку народа, преко тих гласова добију мандате да се прогурају у парламент, где ће Српска листа, иако има већинску подршку да се маргинализује на КиМ", истакао је Веселиновић.

О њима сада брине полиција, а у Централној изборној комисији кажу да још немају одлуку како ће поступити даље након прекида гласања.

Од 26 чланова тима за бројање, деветоро је прабечно у клинички центар, са пријавама мучнине, свраба на рукама и са црвенилом око очију.

Дежурни лекари у Клиничком центру у Приштини су саопштили да код примљених нема знакова тровања, али да су забринути и у страху. Лекари су констатовали да је њихово стање стабилно, али да испитују шта се заправо догодило.

Прекид бројања гласова и сумње у могућност манипулације ставља се у контекст најаве Аљбина Куртија, вође покрета Самоопределење и кандидата за премијера, да неће представнике Српске листе у свом кабинету, већ неког од представника Срба који признају независност Косова.

Курти се пре подне у Приштињи састао да председником коалиције Слобода Ненадом Рашићем, са којим је разговарао о минулом изборном процесу на Косову.

Рашићева коалиција није освојила довољно гласова да би имала неког посланика у будућем сазиву косовске владе. Десет места загарантованих за Србе, према прелиминарним подацима, освојила је Српска листа.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. окт 2019, 08:25) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci

Tako je bilo i sa rudarima albanske nacionalnosti u Starom trgu pa im donosili banane,pa masovno histerisanje u Pristini...Njihovim podvalama nikad kraja.Bilo kako bilo drzava nikad biti nece.

(недеља, 13. окт 2019, 23:08) - anonymous [нерегистровани]

Nedoumica

Da li je ovo osmišljeno mentalnim naporom kosovskih ili američkih velemajstora za besmisao?

(недеља, 13. окт 2019, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

Nista novo

Vec smo vidjeli u propagandnoj politici Zapada ,trovanje plinom kao izgovor za mnoge akcije kad im razvoj dogadjaja ne ide po planu.

(недеља, 13. окт 2019, 21:27) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatno!

Pa da li je moguce da ovaj poludeli svet veruje albanskim podmetacinama, da jos uvek prolaze tako plitke lazi kao ova? Ili to albanci smatraju - kad je proslo izmisljeno trovanje rudara, kad je proslo izmisljeno trovanje dece, zasto ne bi i trovanje clanova izborne komisije?
Gadi mi se vise kakvim se sredstvima sluze.

(недеља, 13. окт 2019, 20:55) - anonymous [нерегистровани]

Kadija tuzi

Kadija sudi