Вучић у Топличком округу, положен камен темељац за фабрику наменске индустрије

У оквиру кампање "Будућност Србије", председник Александар Вучић обилази Топлички округ. Прво је посетио oпштину Блаце, где је током обраћања грађанима најавио нова улагања у један од најсиромашнијих крајева Србије. У Куршумлији је положио камен темељац за фабрику наменске индустрије.

Председник je на почетку посете прво обишао радове на путу Блаце–Белољин, где су га дочекали председник општине Блаце Милан Чурчић и извођачи радова.

Током обиласка председник је разговарао са радницима.

Радови на путу започети су 13. септембра, а уколико све буде по плану односно ако временски услови то дозволе, 12 километара пута биће завршени до 31. децембра.

Вредност радова је 504 милиона динара, које је издвојила држава Србија.

Након реконструкције пут ће бити шири за нешто више од једног метра, тако да ће бити широк 7,2 метра. Пут ће боље повезати Блаце са Прокупљем.

Вучић: Да оставимо сељака да нам чува прагове 

Обраћајући се грађанима у Блацу, Вучић је рекао да у тај град долази после више година и најавио улагања тамо где се, каже, најмање улагало у последњих 30 година.

"Спремни смо на различите начине да платимо 90 одсто инвестиције за фабрику за прераду воћа, да домаћини могу да предају своје воће. Дао сам налог министарству привреде да истраже начине, да помогнемо. Ако негде имамо добро воће и поврће, онда је то овде", истакао је председник.

Хоћемо да оставимо сељака да нам чува наше прагове, огњиште, да чува све оно што смо почели да губимо у последњих 30 година, истакао је председник.

Напоменуо је да је Топлички округ много осиромашио те да су плате у том крају на на најнижем нивоу у Србији.

Најавио је и завршетак путева, школа, здравствених установа, у шта ће бити уложено 622 милиона динара.

"Све мора да буде обновљено и то у року од годину дана, из средстава Канцеларије за јавна улагања", рекао је председник. 

Поручио је да је држава спремна да помогне и уложи, али да и сами житељи морају да помогну, да верују у оно што држава ради и да се организују.

"Вас молим да будете стрпљиви и неко ко ће стално да тражи. Навикли људи да држава нема... Тражите више, али немојте да очекујете све од државе. Помоћи ћемо колико можемо", рекао је Вучић најавивши да ће у наредних 15 дана пензионерима бити исплаћена помоћ од 5.000 динара

Након обраћања, Вучић је у Кутловцу обишао пољопривредно газдинство Миленковић.

Истакао је да је много срећан и поносан на оно шта су постигли, али и то што имају троје деце.

"Зато што је наш интерес да вам помогнемо да останете на свом огњишту. Да вас ваша деца, Лука, Јован и Душан наследе, да остану на селу", рекао је Вучић.

Наставак посете у Куршумлији 

Посету је затим наставио у Куршумлији, где је положио камен темељац за фабрику наменске индустрије БСС (Борбени сложени системи).

Фабрика ће бити изграђена у три фазе, прва ће бити завршена до краја следеће године, а цела фабрика требало би да буде завршена до 2022. године.

У погону у Пљакову производиће се компоненте за оклопна возила, попут "лазара" и "милоша", а имаће 300 запослених.

Домаћини су председника упознали за планом изградне и предвиђеном динамиком радова.

Поручио је Југоимпорту СДПР да убрзају радове на изградњи фабрке, јер је то после много година најважнија инвестиција државе у том делу Србије, а све како би народ остао на том простору да живи.

"Куршмлија је од стратшког значаја за државу, не само због КиМ. Топлица је срце Србије, тек сада смо то могли да урадимо и верујем да ће људи у Куршумлији то знати да цене и искорите", поручио је председник Србије.

Држава се, каже, на изградњу фабрике одлучила пошто ниједан стани инвеститор није хтео у Куршумлију, због лоше инфраструктуре.

Колико је Србија снажнија, толико ће и њена војска бити јача

Председник је током посете обишао и касарну "Топлички устанак" у Куршумлији у којој су разнештена два механизована батаљона 3. бригаде копнене војске, уз поруку да је војска увек била одраз снаге Србије, и да ће зато њена војска бити јача онолико колико је Србија снажнија и јача.

Председника је поздравила почасна чета и поднет му је рапорт, након чега је са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије обишао војнике и разговарао са њима.

Вучић се захвалио војницима што се, како је рекао, добро осећа у улози врховног команданта када види спремне и обучене војнике који воле Србију више од свега.

"Дошао сам да кажем две ствари. Прва је да ћемо наставити снажније опремање, улагање у оружје, али и истовремено уз раст плата, неупоредиво лакше могућности да решите стамбено питање и ваш животни стандард. У децембру имаћете прву плату увећану за девет одсто", најавио је председник.

Изразио је уверење да ће држава бити у могућности да сваке године обезбеђује повећање плате Војсци.

"Дошао сам да кажем да знате да је војнички посао сигуран посао, и да можете своје супружнике и децу да издржавате, или да заједнички обезбеђујете будућност за вашу децу. Уверен сам да пре пет или шест година, када смо говорили о бољим условима за живот војника многи нису веровали, а данас знам да видите да можемо боље и да се ствари поправљају", рекао је Вучић.

Указао је да је присуство војске значајно народу Топличког краја, како у економском тако и безбедносном смислу и истакао да намерава да појача овај део Србије у економском.

Због тога ће, пренео је, додатних 400 војника бити упућено у Куршумлију, као додатни економски подстрек за наш народ.

"Ово ће нам бити један од најснажнијих центара у земљи", констатовао је председник.

Након обраћања војницима, Вучић је присуствовао приказу оклопних возила једне механизоване чете и чете за подршку.

Председник је у касарни положио венац на споменик палим борцима 354. Пешадијске бригаде, који су настрадали првог дана НАТО агресије на Југославију.

Подземно склониште касарне у Куршумлији погодила су три томахавка 24. марта, 1999. године у 20.05 часова, а први пројектили усмртили су 11 војника и официра, док је 27 теже рањено.

Куршумлија је током свих 78 дана НАТО агресије била бомбардована, као први град уз административну линију са Косовом и Метохијом, а у којем су смештене две касарне.

Са путевима стижу и бољи дани за Топлицу

Свакако долазе бољи дани за читаву Топлицу, посебно изградњом индустријске зоне у Прокупљу, за коју треба издвојити три милиона евра, изјавио је председник Србије.

Најавио је да ће топлички крај имати нове могућности и да ће доћи још много страних инвестиција, али да је за то неопходна изградња путева.

Вучић је рекао да се ради пут Блаце–Белољин и подсетио да ће се градити ауто пут Ниш–Мердаре, а да ће прва деоница бити Ниш-Плочник.

"Када урадимо прва 33 километара од Ниша до Плочника још остаје 45 километара до Мердара, а у међувремену ћемо урадити Мерошина–Прокупље и Рударе–Мердаре. То ће укупно да кошта скоро 45 милиона евра. Када дође ауто-пут страни инвеститори ће хтети да дођу. Зато градимо те ауто-путеве, зато ће и кроз Куршумлију да прође ауто-пут", истакао је председник.

Одбацио је нападе противника, наводећи да тај пут значи живот за Топлицу, и да то није пут за стварање "велике Албаније", већ за српски народ.

"За њих градимо ауто-пут, као што то радимо и у Грачаници", рекао је Вучић.

Указао је и на то колико је тешко довести стране инвеститоре, посебно ако нема добрих путева, наводећи да је, на пример, за фабрику у Житорађи било потребно три до четири године.

Циљ да Србија у свему побеђује

Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима Куршумлије на крају посете Топличком округу, у оквиру кампање "Будућност Србије".

"Време је да се нешто врати овом крају који је много дао за своју отаџбину, како би људи остајали и боље живели", поручио је Вучић на скупу Будућност Србије" у Kуршумлији.

Обраћајући се на завршном скупу у Куршумлији, премијерка Ана Брнабић је рекла да када се налазите у "јуначкој Топлици морате да кренете од прошлости".

Поручила да је циљ Владе и председника Србије Александра Вучића да Србија побеђује у свему – броју изграђених километара ауто-путева, производњи, броју фабрика, у спорту, култури.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво