ИЗ ЧАСА У ЧАС

Избори на Косову и Метохији

На Косову и Метохији у 19 часова затворена су бирачка места на којима се ванредно гласало за 120 места у парламенту. Кандидате је имало 25 политичких субјеката. Око 118.000 Срба гласало је за 10 посланика, а бирали су међу кандидатима Српске листе, Самосталне либералне странке, Партије косовских Срба и коалиције Слобода.

19.00 - Затворена бирачка места на Косову и Метохији.  

15.30 - До 15 часова гласало 29,53 одсто уписаних бирача, саопштио ЦИК. Највећа излазност у српским срединама, у Штрпцу 40,1 одсто, јавља дописник РТС-а. 

15.00 - До 13 часова гласало 24,58 одсто српских бирача, што представља већу излазност него 2017. године када је до истог времена изашло 20,84, каже Марко Ђурић.

14.25 - Косовски тужилац који прати изборни процес наводи да је само у једном случају, у северној Митровици, одређено задржавање од 48 сати.

14.00 - Носилац листе коалиције "Слобода" Ненад Рашић гласао је у Грачаници, где је гласала и чланица те коалиције Рада Трајковић. Кандидат Самосталне либералне станке Слободан Петровић гласао је у Лапљем Селу.  

13.40 - Председавајућа мисије за надгледање избора Европске уније Виола фон Крамон-Таубадел изјавила је да је отварање бирачких места протекло без проблема, преноси РТК на српском језику.

12.40 - Досадашњи министар у косовској влади Далибор Јевтић гласао је у Основној школи "Стаја Марковић" у Штрпцу.

12.30 - Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет обиашао је бирачка места у Грачаници како би се уверио да изборни процес протиче правилно, преноси РТК на српском језику.

11.49 - Излазност до 11 часова је 9,64 одсто уписаних бирача, саопштио је ЦИК. 

11.00 - Приведени председник и заменик председника бирачког одбора у Основној школи "Свети Сава" у северном делу Косовске Митровице јер је једна жена гласала са изводом из матичне књиге рођених, јавља дописник РТС-а.

10.50 - Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи објавио је на својој Фејсбук страници позив гласачима да у што већем броју изађу на изборе.  

08.15 - Председник Српске листе Горан Ракић и први на листи кандидата за посланике Игор Симић гласали су у Косовској Митровици, јавља репортер РТС-а.

07.20 - На Јарињу су од јутрос ригорозније контроле, па је време проласка аутобуса од 15 до 20 минута, јавља дописник РТС-а. КПС проверава лична документа путника, као и товарни простор, без обзира на то да ли су у питању аутобуси или путничка возила.

07.00 - Отворена бирачка места на Косову и Метохији.

Право гласа имало је више од 1.900.000 бирача, што је близу 200.000 више него што, према последњем попису, на Косову има житеља.

Централна изборна комисија објавила је да је на биралишта изашло је 43,5 одсто гласача, што је око 800.000 бирача. Излазност је неколико процената већа у односу на раније изборе. На прошлим изборима 2017. године излазност је била 41, а три године раније 2014. године - 42,5 одсто.

Највећа излазност је у српским срединама. Она премашује излазност Албанаца и других несрпских заједница на Косову. Највећа излазност је забележена у Штрпцу, затим у Новом Брду, Грачаници, северном делу Косовске Митровице.

Да ће у српским срединама бити већег одзива него на ранијим изборима, видело се по масовној излазности бирача од раних јутарњих сати.

Половина од свих Срба који имају право гласало је на северу КиМ, и то у четири општине где већину чине Срби. 

У Косовској Митровици и тим општинама гласачка места су отворена на време, у седам часова.

Највише гласачких места било је је у Лепосавићу - 31, у Косовској Митровици 27, у Зубином Потоку је 15, а у Звечану 13. 

У поподневним сатима из косовског тужилаштва је саопштено да су проверавали сваку информацију и да су интервенисали само у једном случају, у северној Митровици, када су двема особама, члановима бирачког одбора, одредили задржавање од 48 сати због омогућавања гласања са неважећим документом. 

Душан Радаковић из организације Демократија на делу која је надгледала изборе, рекао је репортеру РТС-а да су по налогу тужиоца приведени председник и заменик председника бирачког одбора у Основној школи "Свети Сава". 

Они су приведени после жалбе једне албанске партије Централној изборној комисији.

Тужилац је дао налог да се они приведу, због тога што је једна жена гласала са изводом из матичне књиге рођених. 

У основној школи у Грачаници било је осам бирачких места и сва су отворена на време.

Српски члан Централне изборне комисије Стеван Веселиновић рекао је да нема потврђених информација да ли је било неких проблема.

Како су из организације Демократија на делу која прати изборе рекли репортеру РТС-а, проблема није било. Повећано је присуство КПС полиције, међународних посматрача и ОЕБС-а.

Шеф мисије ОЕБС-а на КиМ амбасадор Јан Брату после обиласка бирачких места у средњој Техничкој школи "Михаило Петровић Алас" рекао је да изборни процес иде глатко и да је излазност виша него на претходним изборима.

Председавајућа мисије за надгледање избора ЕУ Виола фон Крамон-Таубадел посетила је неколико бирачких места у Приштини.

Са Филолошког факултета Универзитета у Приштини, где се налази неколико бирачких места, шефица Мисије ЕУ за надгледање избора рекла је да ће се процес гласања надгледати током целог изборног дана.

"Генерално није било проблема са свим процедурама. Један или два бирача нису били на правом месту гласања, али од онога што смо до сада видели, око 98 процената протиче добро и без проблема. Имали смо 30 тимова за отварање гласања и имаћемо 58 тимова на терену током целог дана", навела је Крамон-Таубадел, преноси РТК на српском језику.

На административном прелазу Јариње су од јутрос су биле ригорозније контроле, па је време проласка аутобуса било од 15 до 20 минута.

Репортер РТС-а јавио је да није забележено враћање са прелаза. 

На изборима је учествовало 20 странака, четири коалиције и један независни кандидат.

У косовској скупштини Срби имају загарантованих десет места. За њихову попуну гласало се међу кандидатима Српске листе, Самосталне либералне странке, Партије косовских Срба и коалиције "Слобода".

Данашњи избори су седми по реду након сукоба на Косову и Метохији 1999. године. Ниједан сазив скупштине и владе од тада до сада није имао пун мандат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво