Деветнаест година од Петог октобра

Великим демонстрацијама пре 19 година окончана је владавина Слободана Милошевића. Више стотина хиљада људи из целе Србије демонстрирало је зато што тадашњи режим није признао резултате председничких избора.

Пре 19 година масовне демонстрације грађана Србије довеле су до одласка са власти председника Савезне Републике Југославије, Слободана Милошевића.

Петооктобарски протест у центру Београда је организован пошто је Изборна комисија оспорила победу кандидата Демократске опозиције Србије, Војислава Коштунице, на изборима за председника СРЈ одржаним 24. септембра 2000. године.

Савезна изборна комисија је саопштила да је Коштуница освојио 49 одсто гласова. Коалиција 18 опозиционих странака је тврдила да је њихов кандидат освојио 52,54 одсто гласова и одбацила могућност одржавања другог круга.

Присталице ДОС-а су од раног јутра пристизале у Београд, организовано из целе Србије, предвођене опозиционим лидерима.

Велика група људи је кроз прозор ушла у зграду парламента. Полиција је успела да великом количином сузавца растера знатан број демонстраната испред Скупштине СРЈ.

Из десног крила Скупштине вијорио се густ дим, а готово сва стакла на згради су полупана.

Новоизабрани председник СРЈ Војислав Коштуница обратио се предвече грађанима са терасе Скупштине града Београда, а потом и путем РТС-а.

У демонстрацијама је настрадало двоје, а повређено је 65 људи.

Војислав Коштуница је 7. октобра 2000. положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине и постао први демократски председник СРЈ.

Слободан Милошевић је у априлу 2001. ухапшен због финансијских малверзација, а два месеца касније је изручен Хашком трибуналу, где му је суђено за геноцид у Босни и Херцеговини, ратне злочине и злочине против човечности у Хрватској и на Косову.

Бивши председник СРЈ и Србије умро је 11. марта 2006. године од инфаркта, у својој ћелији у Схевенингену.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи