На позив Земана и Вучић на самиту Вишеградске групе

На позив чешког председника Милоша Земана на самиту лидера Вишеградске групе (В4) 2. и 3. октобра у Чешкој учествоваће и председник Србије Александар Вучић, објављено је на сајту председника Чешке.

На годишњем самиту председника В4 који се одржава у дворцу Лани учествоваће и председници Мађарске, Пољске, Словачке, као и Словеније.

Први дан самита биће одржан у В4 формату, док ће се другог дана лидерима земаља Вишеградске четворке прикључити и председници Србије Александар Вучић и Словеније Борут Пахор.

Међу главним темама заједничких дебата биће актуелне и стратешке теме ЕУ. На самиту, који се одржава 30 година након пада социјализма у централној Европи, симболично ће бити обележени догађаји из 1989.

Током другог дана самита када ће се лидерима В4 прикључити председници Србије и Словеније на скупу ће бити размотрени јасна подршка политици отворених врата ЕУ која је у протеклом периоду ослабљена, као и позив на решавање билатералних спорова централноевропских земаља.

У саопштењу се наводи и да су се земље В4 после 1989. прикључиле европским и трансатлантским структурама, успешно прошле кроз процес социјалне, политичке и економске транформације, као и да су спремне да поделе своја искуства о транзицији са колегама земаља Западног Балкана.

Поводом одлука о отварању нових поглавља у преговорима Београда са ЕУ, Србија је прва земља Западног Балкана која је позвана на самит В4.

Између осталог, тема дебата биће и статус кво у приступним преговорима између Србије и ЕУ,укључујући критичке оцене у областима на које се Европска комисија у најновијем извештају фокусирала.

Дебата другог дана самита бавиће се и актуелном ситуацијом у ЕУ пошто су Србија и Словенија природни партнери земаља В4 у више стратешких области везаних за будућност ЕУ.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 29. сеп 2019, 19:18) - anonymous [нерегистровани]

Srecan

Hvala Zemanu sto nas podrzava i postuje.

(недеља, 29. сеп 2019, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

Poziv

Zeman je pravi prijatelj. Nikada ne zaboravlja da ispostuje naseg predsednika.

(недеља, 29. сеп 2019, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Jana

Jako lep gest,i velika cast za Srbiju.

(недеља, 29. сеп 2019, 15:57) - borisov b. [нерегистровани]

Rekao bih...

Eee ovo je lep gest Visegradske grupe. Imamo mi mnogo toga zajednickog s njima.

(недеља, 29. сеп 2019, 15:07) - Aleks [нерегистровани]

Stabilnost

Velika sansa i vaznos ovog sastanka ali i privilegija za Srbiju.

(недеља, 29. сеп 2019, 15:05) - Tanja [нерегистровани]

cestitka

Velika cast za Srbiju...

(недеља, 29. сеп 2019, 14:42) - OM [нерегистровани]

Komentar

Ova poseta, ukoliko Vučić prihvati poziv, može doprineti da se upoznamo sa poteškoćama sa kojima su se današnje članice EU susretale prilikom pripreme za učlanjenje u istu,ali i da nam pruže podršku ka evropskom putu.

(недеља, 29. сеп 2019, 14:31) - Mis [нерегистровани]

Macka

Ovakav poziv se ne odbija, Ceska jos jednom pokazuje da joj je Srbija prijatelj