Хофер: ЕУ била неуспешна, решење косовског проблема поново тражити у УН

ЕУ је до сада била неуспешна у решавању косовског проблема и можда би, због тога, УН била адекватнија адреса, рекао је лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер у интервјуу "Танјугу". Што се тиче чланства Србије у ЕУ, каже да се ФПО одувек изјашњавала за што скорији пријем Србије у Унију.

Хофер све укључене у потрагу за решењем питања КиМ подсећа на битност придржавања и испуњења својих обавеза из Резолуције УН 1244.

Казао је да су таксе које је Приштина увела на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине додатно погоршале ситуацију између Београда и Приштине.

"Тиме Приштина показује неспремност и неразумевање за компромисно решење овог озбиљног проблема. Неопходно је да Приштина предузме акције повлачења својих мера како би се дијалог наставио. Сада је ЕУ на потезу и требало би коначно да натера Приштину да укине таксе. ЕУ за то има на располагању бројне механизме које мозе у свако доба да примени. Како не би изгубила своју веродостојност, ЕУ треба што пре да делује", подвукао је лидер ФПО-а.

Хофер је подсетио да ЕУ, када жели, одређеним политичким механизмима, као што су санкције, може извршити притисак.

Упитан да ли би подржао свако решење које проистекне из преговора Београда и Приштине, а тако и корекцију граница, аустријски политичар је казао да ће ФПО поздравити свако разумно решење које произиђе из дијалога Београда и Приштине.

"Ако дође до корекције граница између Србије и Косова поставља се питање које последице та одлука има у вези Босне и Херцеговине. Најбоље решење косовског проблема је оно решење са којим би се усагласиле обе стране и биле задовољне, без икаквог уцењивања са којим је Србија често била суочена", рекао је он.

Што се тиче чланства Србије у ЕУ, каже да се ФПО одувек изјашњавала за што скорији пријем Србије у Унију и тај став је заступала и у Бриселу.

На питање да ли Србија има право, до чланства у ЕУ, да склапа билатералне трговинске споразуме, као што планира са Евроазијском унијом, Хофер истиче да свака земља, која није чланица ЕУ, има слободу да доноси одлуке о склапању билатералних трговинских споразума.

"У овом конкретном случају ЕУ не сме да критикује Србију, јер привреди Србије треба још много да надокнади заостатак који има како би могла да стигне привреде земаља чланице ЕУ. Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније не доноси никакве негативне последице по ЕУ, чак шта више, могао би у будућности донети предности за све", казао је Хофер.

Говорећи о ставу ФПО према Србима, након одласка доскорашњег лидера Хајнц-Кристијана Штрахеа, Хофер каже да то пријатељство са Србима не зависи само од једне особе, већ је основни став странке.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 28. сеп 2019, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

Srbi u Austriji,glasajte za Hofera...

Hoferova,ili ranije Straheova, Slobodarska stranka FPO je uvijek bila uz Srbe kao sto objasnjava i Hofer.Protiv Srba je bila stranka Sebastijana Kurca s kojom su bili u koaliciji na vlasti i to treba razlikovati.Svaka pdrska sa Zapada dobro dodje pa makar i ove male partije iz Austrije.

(субота, 28. сеп 2019, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

@Poz iz Turske, nas zaobidzi

brini se ti za svoje izbore ni kod tebe nije sve kako bi trebalo

(субота, 28. сеп 2019, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

@Nismo naivni, ne lupetaj

on iznosi ono sto imamo i na sta se i mnogi od nas pozivaju a nasi politicari ni ne spominju i sta je to po tebi nismo naivni

(субота, 28. сеп 2019, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

Ludost je bila

pristati da EU rjesava kosovski cvor jer su glavnokomandujuce clanice EU bombardovale i priznale "Kosova". 

(субота, 28. сеп 2019, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Nismo naivni

Reci i dela su dva potpuno razlicita pojma a austrijska koalicija Strahe- Kurc je to najbolje pokazala.

(субота, 28. сеп 2019, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

Pazite treba da se glasa

A posle sve zaborave, interpol. Unesco. Ne nasedajte ....

(субота, 28. сеп 2019, 14:06) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

@@Izbori

ili ne nije vazno, vazno je da je nesto pametno rekao a njegov glas neki i cuju

(субота, 28. сеп 2019, 13:42) - anonymous [нерегистровани]

@ Izbori

Tako je.

(субота, 28. сеп 2019, 13:13) - Glas [нерегистровани]

Izbori

Kad trebaju srpski glasovi na austrijskim izborima onda se daju ovakve izjave. Ali Austrija nikad ne bih isla protiv stava Nemacke. To svi treba da znaju.
Poz iz Turske

(субота, 28. сеп 2019, 12:56) - Vlad Tepeš [нерегистровани]

Graditi iskreno prijateljatvo

Korektno prijateljski. Tako treba graditi prijateljstva na međusobnom poštovanju i uvažavanju i na hrišćanskoj tradiciji.