Ректорка УБ: Надлежни ће убрзати одлучивање о докторату Малог

Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, поручила је да ће надлежне службе Универзитета учинити све како би се убрзале процедуре одлучивања о оспореном докторату министра финансија Синише Малог. Студенти из Удружења "1 од 5 милиона", који већ седми дан блокирају Ректорат, саопштили су да им је угрожена безбедност изјавама званичника и да закључавају зграду до даљњег. Чланови Сената, Савета и Студентског парламента истакли су да је изузетно значајно за све факултете и институте да буде обезбеђен неометан рад.

Ректорка Иванка Поповић је после заједничке седнице Сената, Савета и Студентског парламента УБ подсетила да, након одлуке комисије Факултета организационих наука, Етички одбор Универзитета има законски рок до 120 дана.

Међутим, у овом тренутку је због осетљивости ситуације изузетно важно да се тај рок убрза, поручила је Поповићева.

Ректорка је новинарима рекла да ће се "стрпљиво и истрајно" преговарати са студентима који блокирају Ректорат.

Они морају да изађу из Ректората, али не као поражени, већ као група која ће имати осећај да је остварила барем део својих захтева, рекла је Поповићева после седнице, која је због блокаде Ректората одржана на Грађевинском факултету.

Сенат, Савет и Студентски парламент: Обезбедити неометан рад

На заједничкој седници, чланови Сената, Савета и Студентског парламента су саопштили да је од изузетног значаја за све факултете и институте да буде обезбеђен неометан рад Универзитета у Београду у целини.

Подржавају свакодневне напоре ректорке и чланова Ректорског колегијума за разрешење ситуације и охрабрују даљу комуникацију која треба да доведе до тога да Универзитет настави са нормалним радом.

"Иако препознајемо шири друштвени значај тема које су покренуте у вези са блокадом Ректората, не подржавамо начин на који студенти који бораве у њему пружају подршку Универзитету", поручују у саопштењу.

Студенти из "Удружења 1 од 5 милиона" забрањују улазак у зграду

Раније данас, група студената из Удружења "1 од 5 милиона", који већ седми дан блокирају Ректорат, саопштили су да закључавају зграду и забрањују било какав улазак до даљњег.

Одлуку, како су навели у саопштењу, донели су због тога што им је угрожена безбедност након изјава министра просвете Младена Шарчевића, деканке Филолошког факултета Љиљане Марковић и председника Александра Вучића.

"Због угрожене безбедности студенти у Ректорату ће од 14 часова закључати врата и забранити било какав улазак у зграду до даљњег. О дешавањима распиривања мржње према студентима обавестићемо читаву домаћу и међународну јавност", пише у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво