Шарчевић о блокади Ректората: Неко нарушава права великог броја студената

Министар просвете Младен Шарчевић каже за РТС да нова академска година почиње у мало отежанијим околностима, јер је зграда Ректората неколико дана у блокади. Истакао је да неко нарушава права великог броја студената, али да се нада да ће се све разумно решити.

Младен Шарчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ректорски тим преговора са групом студената која је у згради Ректората.

"Ректорски тим преговора са том групом студената која има некакве чудне захтеве, који нису уопште студентски захтеви. Говори се искључиво о политичким захтевима", рекао је Шарчевић и додао да група студената то ради као "експоненти одређене политичке групације".

Указао је да само може да дâ подршку ректору Београдског универзитета, што чини мејловима и порукама.

"Влада се не меша и не треба да се меша. Ако аутономија универзитета важи за Владу, важи за све, важи и за опозицију. Ја нећу говорити о групи студената, говорићу о опозицији", навео је Шарчевић.

"Неко нарушава права великог броја студената, има 105.000 студената Београдског универзитета. Ако не могу да добију потврду они неће добити дом, неће многа права моћи да остваре, а неко мисли да ћу ја сада то да немо пратим, да продужавам и измишљам рокове", додао је министар.

Истакао је да је то опструктивно понашање и кршење закона.

"Себи дајете за право да имате политички став о нечијем докторату, па имате лажну књигу на Економском факултету, што тамо није окупирано", упитао је Шарчевић.

Сматра да је решење оно што ради ректорка, а то је да се људски разговара.

"Није решење сила, то нико није ни предложио нити покушава. Али ја заиста позивам људе који су ово организовали да схвате да угрожавају многе младе људе", истакао је Шарчевић.

Додао је и да је Унија студената СКОНУС дала своје саопштење о свему томе, као и да то не подржавају и да то није ни у чијем интересу.

На питање ко ће да реши овај проблем, јер се приближава 1. октобар и почетак академске године, Шарчевић каже да ће то учинити "онај ко је започео и онај ко је измислио да ово може да ради".

"Тај мора да каже претерали смо, дали смо себи аутогол. Не сме нико да нарушава аутономију нечега што је институција од националног значаја", истакао је Шарчевић.

Нада се да ће се све разумно решавати и да ће ректорски тим рећи оно што треба. "Ако неко сумња у нечије папире, документа, дипломе, то је у поступку. Зашто ви унапред утичете, као када бисте на суд утицали да донесе неку одлуку", додао је Шарчевић.

"У случајевима вршњачког насиља покренути поступак и против родитеља"

Говорећи о вршњачком насиљу, Шарчевић каже да поред случаја насиља у Барајеву постоје и друга два пријављена случаја у Малој и Великој Моштаници и Земуну, али да се инцидент међу вршњацима није десио у школи, него на улици иза школе у вечерњим сатима, али је школа пријавила.

"Ми смо бар успели донекле да образовни систем нешто не прикрива. То је први велики корак који смо урадили, а ако неко прикрива, деси се, као и директору барајевске школе, да добије отказ. Једноставно, два дана нисте пријавили и ми не знамо са чим се суочавамо и боримо и то не сме", рекао је Шарчевић и додао да је неопходна нулта толеранција према вршњачком насиљу.

Указао је да су направили мрежу од 76 саветника у 17 школских управа, СОС канал, да имају тачну статистику и да се 840 случајева годишње пријави. "Оваквих случајева као што је у Барајеву било је виђено само десет одсто и то се смањује", додао је министар.

Истакао је да је његова порука да морају да се пробуде центри за социјални рад и сви други државни органи.

"Тужилаштво је дало најзад тужбу за ове две девојчице, али није комплетно. У законима стоји да је за малолетно дете одговоран родитељ. Оног часа када друштво, тужилаштво и центри за социјални рад, када директор школе покрене поступак против родитеља, схватиће да треба да се баве својом децом", додао је Шарчевић.

"Одговорност је највише на породици и родитељима", нагласио је министар.

Упитао је шта раде школски психолози и педагози када друга деца снимају насиље и смеју се. "Да ли је то звоно за узбуну да се сазивају и општински састанци родитеља које смо дизајнирали и које су многе локалне самоуправе игнорисале", додао је министар.

"Ја дајем једино гаранцију да ће школски систем себе утегнути до краја и то не блефом него смо направили тимове – СОС канал, јединица у Министарству, јединице по школским управама и превенција", рекао је Шарчевић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 20. сеп 2019, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

@ U drzavi redai zakona

У држави реда и закона није могуће ни добијати дипломе, магистрате и докторате као да се купује сир и кајмак на Каленић пијаци.

(петак, 20. сеп 2019, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

U drzavi redai zakona

Ovakvi jednostrani i nasilni postupci nisu moguci.Za sve javne manifestacije,nasilno ponasanje, koje nije odobreno od nadleznih organa ,drzava putem svojih prisilnih organa deluje i mora delovati ,inace u drustvu vlada anarhija.

(петак, 20. сеп 2019, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

Preciziraj

narusava prava kojih studenata kada su svi na blokadi

(петак, 20. сеп 2019, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

Vršnjačko nasilje!!!

Da se zna ko je ko u porodici i ko je ko u obrazovanju do ovog ne bi dolazilo. Shvatili smo demokratiju pogrešno, demokratija nije anarhija kako je mi upražnjavamo.