Брнабићева на самиту у Прагу, без делегације Приштине

Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствовала је радном ручку који се у прашком замку одржава у оквиру састанка Вишеградске групе и премијера Западног Балкана.

Поред премијера Чешке Андреја Бабиша који је домаћин скупа, ручку су присуствовали и премијери Мађарске Виктор Орбан, Пољске Матеуш Моравјеци, Словачке Петер Пелегрини, као и премијери Западног Балкана, између осталих, Албаније Еди Рама, Црне Горе Душко Марковић, Северне Македоније Зоран Заев.

Ана Брнабић је у прашки дворац стигла међу првима, а са букетом цвећа дочекао је њен чешки колега Бабиш.

Делегација Приштине није присутна, а косовски премијер у оставци Рамуш Харадинај написао је на Твитеру да је послао писмо чешком премијеру у којем му је захвалио на позиву и поручио да није у могућности да присуствује самиту Вишеградске групе и Западног Балкана.

Он је такође навео да Чешка и тзв. Косово имају добре билатералне односе и да ће они јачати у будућности.

Чешки медији још јуче су пренели да делегација тзв. Косова неће присуствовати самиту јер је председник Чешке Милош Земан током посете Београду најавио да ће у својој земљи покренути питање могућности повлачења признања Косова.

Данас се тим поводом огласио и сам премијер Бабиш који је навео да је спреман да дебатује са председником Земаном и другим руководиоцима о евентуалном одустајању Чешке од признавања Косова.

За догађај је акредитовано више од 100 медија, а састанак се одвија у прашком дворцу, иначе, радном простору председника Земана.

За тај замак важе посебне безбедносне мере, а цео комлпекс је туристичка атракција, која и данас није затворена за заинтресоване посетиоце.

Велики број њих окупио се у дворишту замка и са великим интересовањем прати долазак делегација.

Брнабићева је у Чешкој боравила у децембру 2018. године, када је имала билатералну посету, а у међувремену су Чешку посетили председница Скупштине Србије Маја Гојковић и неколико министара.

Нови састанак Вишеградске групе, поново у Прагу, биће одржан већ у октобру овог пута у организацији председника Земана, уз учешће српског шефа државе Александра Вучића.

Тај састанак ће бити одржан у замку Лани крај Прага.

Премијери два региона, иначе, данас разговарају о саставу нове Европске комисије, инфраструктури, образовању, финасијској стабилности и изазовима климатских промена.

Чешка као председавајућа Вишеградске групе као један од приоритета током свог мандата навела је промоцију придруживања Западног Балкана Европској унији, а недавно је на састанку Одбора за европске послове држава чланица В4 закључено да су препознати напори Србије у спровођењу реформи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије