Премијерка обишла Српски културни центар у Луксембургу

Председница Владе Србије Ана Брнабић, која борави у званичној посети Луксембургу, обишла је Српски културни центар, место које негује српску културу и традицију и окупља Србе у тој земљи.

У држави Луксембург, према неким статистикама, живи око 5.000 Срба, већина њих је високо образована, раде у финансијском, ИТ, грађевинском сектору и представљају важан део луксембуршког друштва.

Премијерка је захвалила граду Луксембургу на помоћи коју пружа Српском културном центру, као и Србима који се сами организују, уз малу помоћ амбасаде.

Она је истакла да Србија ради на томе да се отвори још културних центара широм Европе и посебно захвалила СКЦ што организују часове српског језика за најмлађе.

Истакла је и да ће разговарати са министром образовања Младеном Шарчевићем о томе на који начин Србија може да помогне центру.

"Улагање у културу и културну дипломатију остаје приоритет владе и веома значи за наш народ", поручила је Брнабићева.

Премијерки је друштво током посете Спрском култруном центру правила и градоначелница Луксембурга Лиди Пуафе, која је навела да је поносна што је Луксембург постао демократско, отворено друштво које поштује различитости и труди се да сваки човек, без обзира на националност, да свој максимум и за себе, своју породицу, али и друштво у којем живи.

"Тешко је речи колико има Срба у Луксембургу, јер већина има двојно држављанство, па се не водимо у статистици. Али тај број је између четири и пет хиљада, што је за земљу која има укупно 620.000 становника, велика заједница", рекао је председник Српског културног клуба Марко Катанић.

Он је додао да у Луксембургу, према неким проценама, живи 15.000 до 20.000 људи са простора бивше Југославије.

Катанић наводи да је школа српског језика основна активност центра, јер се труде да деца српских породица не забораве, односно науче језик.

"Организујемо разна дружења, имамо културне и спортске активности", рекао је Катанић и додао да се у СКЦ организују пројекције филмова, спортске утакмице.

Тако ће се и сутра многи Срби који живе у Луксембургу окупити у СКЦ како би гледали фудбалску утакмицу две репрезентације.

Српски културни центар сваке године учествује на фестивалу имиграције у Луксембургу, на којем продају српске производе, промовишу српску културу и историју, али и туристичке потенцијале наше земље.

Како каже Катанић, центар често организује помоћ за Србију, па су тако помогли и након поплава 2014. године.

Катанић каже да чланови сами организују и финансирају рад центра, а истиче и да им је општина Луксембург бесплатно дала просторије на коришћење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије