Распуштен косовски парламент

Великом већином посланици косовског парламента гласали су за рапуштање шестог сазива скупштине. Три датума фигурирају за одржавање избора – 22. или 29. септембар, а као највероватнији спомиње се 6. октобар.

Одлука о ванредним изборима донета је готово једносгласно – за распуштање парламента гласало је 89 посланика, уз један глас против и два уздржана. 

Заседању нису присуствовали посланици Српске листе.

Након распуштања парламента лидери албанских странака представили су се као кандидати за будућег премијера.

Председник Демократске партије Кадри Весељи каже да је срећан што су све парламентарне групе поштовале ту иницијативу додавши да ће бити кандидат за косовског премијера.

"Немамо потребе за великим одлукама попут случаја разграничења у замену за либерализацију виза до које није дошло, али уз велики рад, биће храбрих тужиоца, квалитетног образовања, здравства. Имамо пуно тога да урадимо", сматра Аљбин Курти из покрета "Самоопредељење".

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет каже да је скупштина предузела важан корак у стварању нове владе и кампањи у којој кандидати излазе са новим идејама у разговорима са Београдом, владавином закона и економским развојем који обезбеђује да Косово не губи више времена за изградњу темеља за будућност.

Нови сазив владе и скупштине чекају дијалог са Београдом и услов међународне заједнице Приштини да укине таксу на српску робу.

"Дијалог је једна од најважнијих тема, о којој ће се разговарати након избора. У преговорима смо са немачком делегацијом која долази прве недеље септембра како би закључила ову фазу либерализације", наводи председник Алијансе за будућност Рамуш Харадинај.

Скупштина је најпре усвојила нацрт закона о ратификацији финансијског споразума са ЕУ о средствима ИПА фонда у вредности од 80 милиона евра.

На потезу је сада косовски председник Хашим Тачи. Његово је право да распише изборе у року не краћем од 30 и не дужем од 45 дана.

Три датума фигурирају за одржавање избора – 22. или 29. септембар, а као највероватнији спомиње се 6. октобар.

Алијанса за будућнoст Косова и Социјалдемократска партија већ су склопиле коалцију, а очекује се да им приђу странке Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија.

Помиње се и коалција Демократског савеза Косова и покрета Самоопредељење. Уколико би се то груписање остварило, владајућа Демократска партија остала би усамљена и питање је какав би изборни резултат забележила. Неке процене кажу да би била четврта по реду.

Косовски званичници о Вучићевим састанцима у САД

На састанке председника Александра Вучића са високим званичницима САД, реаговали су одлазећи косовски шеф дипломатије и потпредседник косовске владе, Беџет Пацоли и Енвер Хоџај.

Пацоли је изразио захвалност америчком државном секретару Мајку Помпеу за, како је рекао, принципијелан став у подршци Косову.

Пацоли сматра да је Помпео у разговору са Вучићем нагласио да би требало да се избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се две стране ангажују у духу компромиса и флексибилности потребних за постизање споразума и ослобађање потенцијала обе стране.

За Пацолија најважније је залагање Вашингтона за свеобухватни споразум фокусираном на међусобно признање.

Енвер Хоџај оценио је да је узајамно признање једино средство да Београд и Приштина напредују и убрзају свој пут ка ЕУ. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара