Смајловић: Oсећам зебњу због америчке подршке Србији

Колумнисткиња Љиљана Смајловић каже за РТС да као грађанин Србије не може да се не запита шта је то што САД траже заузврат ако дају подршку за укидање такси.

Љиљана Смајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ју је изненадио састанак председника Вучића са Мајком Помпеом јер је, каже, реткост да наши председници или министри имају састанак са тако високим америчким званичницима.

Овако испланиран састанак, наводи, показује намеру да Помпео каже – "ево, са српским председником имам добре односе, стало нам је од овог процеса".

"То је за нас раритет. За Приштину није ништа ново. Тачи се два пута за последњих неколико месеци видео са Помпеом. У односу према Србији, ово је новост. Нешто се тамо променило, поуздано знамо да је први пут администрација питала Приштину 'на шта сте спремни, шта ћете дати Србима'", указује Смајловићева.

Према њеним речима, састанак такође показује намеру администрације да од косовског проблема направе поен за себе до председничких избора наредне године.

Напомиње да је Мајк Помепео Трампов човек од поверења и један од оних који најбоље антиципира америчког председника и његове твитове.

Смајловићева је указала на "занимљив моменат", односно саопштење Квинте у којима позивају Приштину да укине таксе, а Београд да престане са активностима на повлачењу независности Косова.

"Квинта се јавила после дужег времена, а то Американци раде кад хоће да кажу – 'ово не радимо сами'. Ми не знамо да ли је о томе било говора, да ли је експлицитно речено Вучићу, али мени смета. То није у истом рангу, ми се нисмо обавезали да то нећемо радити. Мислим да се те ствари (таксе и повлачење признања) не могу повезивати на тај начин. Хтели су да кажу да не понижавају свог мезимца у региону, Приштину", објашњава Смајловићева.

Каже да је и она један од грађана Србије који осећају зебњу око америчке подршке Србији.

"Ова интонација је другачија сад. Ако живите у Србији, морате се запитати шта они очекују заузврат ако добијемо подршку", указује Смајловићева.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(среда, 21. авг 2019, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

Gospodjo Ljiljo

A pitam se ja otkuda vama stav da USA daju podrsku. Ja tako nisam shvatila. I dalje pominju neko priznanje.

(среда, 21. авг 2019, 18:09) - anonymous [нерегистровани]

Nato

Jednu stvar sam ja primetio u izjavi Pompea. On je rekao, parafraziram, da vidi svetlu budućnost u pogledu uloge zapadnog Balkana u evro integraciji, u svetskoj zajednici i transatlantskom savezu. Ovo poslednje je ključno, a to znači neki oblik pridruživanja Natou. Mislim da je u tome caka.

(среда, 21. авг 2019, 17:15) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Љиљана је у праву

Само наивни могу да верују у добре намере Помпеа. Овај састанак има за циљ да натера Вучића да призна капитулацију. Ако је Србија демократска земља онда један човек неби могао ово да уради.
Боље би било да прогласи окупацију.

(среда, 21. авг 2019, 16:06) - anonymous [нерегистровани]

Ima istine

u tome da se sa jacim ne valja bosti,ali je isto tako pogubno saviti rep,pa neka jaci radi sto ga volja.Mora biti granice do koje se udarci mogu tolerrirati.Narod i drzava ma kakva god bili mora imati svoj nacionalni interes i ponos.

(среда, 21. авг 2019, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Dođe vreme sve se preokrene

Treba shvatiti da ovo više nije 1999, kada je vladala apsolutna supremacija jedne sile a prema Srbiji samo politika štapa i šargarepe. Danas imamo probuđenu i moćnu Rusiju koja je sprečila divljanje 'novog svetskog poretka' u Siriji i zasigurno da je spremna to isto da učini i za Srbiju, čega su Ameri duboko svesni tako da je sada pozicija Srbije otprilike kao što je bila Yugoslavije 1950, kada se Zapad dodvoravao velikom vojnom pomoći u nastojanju da dobije naklonost Yugoslavije u sukobu sa SSSR-om. Dakle, ne treba se zadovoljiti sa prvom ponudom Amerikanaca jer mislim da u ovom vremenu i onom koje dolazi možemo dobiti mnooogo više nego što smo i sanjali pre samo godinu dana.

(среда, 21. авг 2019, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

????

Kako ti to mislis da olaksas gradjanima na Kosovu i Metohiji zivot a ne saradjijuci sa onima koji su to isto Kosovo i Metohiju dali Albancima ..mozda inatom ??? Mala smo mi zemlja da bi se inatili ili ignorisati jace od sebe treba biti razuman i u situacijikakva je pokusati sto vise uraditi prije svega za ljude koji dolje zive a samim ti i za Srbiju a da bi se to postiglo mora se razgovarati i traziti podrska od jacih od nas

(среда, 21. авг 2019, 14:41) - Cedomir Radovic [нерегистровани]

Komentar za Ljiljanu

Prosto je:SRB je mala i slaba a zapad je veliki i jak.Na kraju ce biti resenje koje odgovara zapadu svidjalo se to nekom ili ne.

(среда, 21. авг 2019, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Поводљивост

Мислим да не треба превише да образлажем горе наведену реч, нека се свак нађе у своме кутку.

(среда, 21. авг 2019, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

Да, како да не

@Kiza

"Svaka zemlja Evrope koja se okrenula USA napreduje." Ово је најбољи виц дана! Хвала Вам што нас увесељавате у ове вреле дане! САД не могу да ублаже социјалне тензије и побуне (које су бројне) ни на својој територији, не могу да подигну колико толико стандард огромном броју свога становништва, а камоли да помогну икоме!

(среда, 21. авг 2019, 13:34) - anonymous [нерегистровани]

ALO

"Bombardovanje- mali trenutak"?! Pobogu,zar 2500 ubijenih, od kojih preko 80-toro ece, devastirana zemlja, uništena infrastruktura, razorena privreda, srušene bolnice, osiromašeni uranijum ,je samo "mali trenutak" za Vas !