Разрешен генерал Понош

Председник Србије Борис Тадић разрешио је дужности начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Здравка Поноша, саопштила је прес служба председника. Понош: Извршићу наређење.

Генерал Понош разрешен је дужности дан након седнице Савета за националну безбедност, на којој је размотрена ситуацију у вези са несугласицама министра одбране Драгана Шутановца и начелника Генералштаба Војске Србије Здравка Поноша. 

"Са даном разрешења командни ланац функционише нормално и до постављења новог начелника Генералштаба команду над Војском преузима заменик начелника генерал потпуковник Милоје Милетић", наводи се у саопштењу. 

Тадић је разрешењем Поноша, како се наводи, искористио своје уставно овлашћење (члан 112 став 2 Устава) по ком председник Србије, у складу са законом, командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије.

Свако сноси део одговорности

"Сви који су учесници у систему одбране сносе свој део одговорности. Комуникација између начелника Генералштаба и министра одбране, независно од увек постојећих концепцијских разлика, мора да буде сагласна општем безбедносном интересу", рекао је синоћ Тадић Радио-телевизији Србије.

"Свако ту има свој део одговорности, али истовремено је апсолутно недопустиво да се крши војна дисциплина у овако важном систему као што је систем одбране и да се питања која се тичу будућности нашег система одбране расправљају на један неадекватан начин у медијима", рекао је српски председник.

Концепцијске разлике

Концепцијске разлике између генерала Поноша и министра одбране Драгана Шутановца у први план избиле су још пре две седмице када се начелник Генералштаба Здравко Понош и чланови колегијума Генералштаба нису појавили на традиционалном новогодишњем пријему.

Незадовољство стањем у систему одбране, Понош је затим изнео у интервјуу "Политици", рекавши да су реформе војске заустављене, ако и да буџет од 867 милиона евра није добро искоришћен.

"Политика одбране функционише само симболично. Рекло би се да не постоји. Довијамо се у околностима када држава нема стратегију националне безбедности, ни стратегију одбране. За време мандата министра Зорана Станковића, постојао је план заједничке реорганизације, а сада ни то", рекао је Понош.

Министар одбране Драган Шутановац је на редовној годишњој конференцији за штампу изјавио да добро сарађује са генералима.

У емисији "ОКО" РТС-а рекао је да он само потписује план набавки који прави Генералштаб. "Ја потписујем план опремања, а то прави Генералштаб и њихове стручне службе. Било би исувише надмено да ја као министар дођем и пропишем рецимо 70 хиљада панцира, или сателит који бисмо морали да платимо 50 милиона долара", рекао је Шутановац.

О сукобу је расправљао и Одбор Скупштине Србије за одбрану и безбедност, који је потом зтаражио од владе информацију о стању безбедности у систему одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво