У петак састанак представника власти и опозиције

Други округли сто представника власти и опозиције биће одржан 9. августа на Факултету политичких наука, а тема је финансирање изборних кампања, најавили су Фондација за отворено друштво Србија и ФПН.

У позиву са наводи да ће састанак почети у девет сати у делу који ће се водити по "Chatham House" правилу, без присуства медија, док ће за изјаве медијима бити од 11.30.

Како се наводи, разговор ће биће посвећен финансирању изборних кампања, пре свега у домену унапређења контроле тог сегмента избора.

Посебна пажња биће посвећена употреби јавних ресурса у изборним кампањама, функционерске кампање, јавности финансирања кампања и контроли.

Округли сто ће бити посвећен проблемима које је могуће адресирати у кратком року, док ће преглед проблема за које ће решења бити тражена у постизборном периоду бити представљен учесницима као предлог за расправу у постизборном периоду.

У агенди скупа се наводи да ће дијалог отворити декан ФПН Драган Симић и извршни директор Фондације Милан Антонијевић, а потом ће представници ЦРТА, Цесид и Транспарентности Србија представити експертске анализе посвећене проблематици финансирања изборних кампања.

Фондација и ФПН навели су да након одржаног првог округлог стола чврсто верују да је дијалог могућ и да је време које је преостало до наредних избора неопходно ефикасно и ефективно искористити у циљу проналажења решења за унапређење бирачког процеса.

ФПН и Фондација имају у плану да организују серију округлих столова поводом парламентарних и локалних избора који би требало да се одрже најкасније на пролеће 2020. године. Они су указали да су избори централно место демократског уређења и важан извор легитимитета демократске власти, подсетиши да ће Србија ће ускоро обележити тридесетогодишњицу од првих избора одржаних након обнове вишепартизма, преноси Фонет.

Уважавајући принцип да се изборни систем не мења у изборној години, ФПН и Фондација сматрају да је важно покренути широк дијалог о изборима у Србији који би могао да обезбеди унапређење појединих сегмената изборног процеса и изборних услова, чак и у кратком року - пре одржавања наредних парламентарних и локалних избора.

"На дужи рок, овакав дијалог могао би да допринесе трајном отклањању проблема у изборном систему кроз свеобухватну реформу и успостављању његовог интегритета", навели су Фондација и ФПН.

На састанак су позвани представници релевантних политичких странака, организације грађанског друштва које се баве изборима и стручњаци с факултета и института који се баве темом.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво