На Косово се не може са српским пасошем

Дирекција граничне јединице косовске полиције донела је одлуку о непризнавању српских пасоша приликом уласка грађана на територију Косова и Метохије, сазнаје РТС у косовској полицији. Према одлуци граничне полиције, забрана уласка се не односи на особе које поседују личну карту и извод за децу са фотографијом.

Гранична полиција је одлуку донела без сагласности косовског министра унутрашњих послова, и без уобичајене процедуре обаштавања јавности.

Мера граничне полиције која је на снази од јуче, погодиће грађане централне Србије који преко Косова путују у Албанију, Црну Гору, а поседују од докумената само пасош.

У полицији наводе да је ова мера у складу са Бриселским споразумом из 2011. године,  који међутим не забрањује коришћење пасоша као јединог документа за кретање.

На административним пунктовима између Косова и Метохије и централне Србије враћено је више породица са децом и особа које су поседовале само пасош Републике Србије.

Поводом одлуке Дирекције граничне јединице косовске полиције огласио се директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је рекао да Приштина само тражи начин како да малтретира грађане без разлога. 

број коментара 16 Пошаљи коментар
(среда, 07. авг 2019, 18:13) - anonymous [нерегистровани]

Reciprocitet

Reciprocitet

(среда, 07. авг 2019, 10:51) - Ryan [нерегистровани]

(Ne)priznavanje srpskog pasoša

Građanima Kosova nesrpske nacionalnosti zabraniti ulazak u Srbiju čak i ako imaju srpski pasoš. Za Prištinu bi srpski pasoš odmah postao važeći dokument.

(среда, 07. авг 2019, 05:04) - anonymous [нерегистровани]

Le

Dokle dok srbi ne pocnu da pustaju sa kosovskim pasosem a boravak u inostranstvo

(уторак, 06. авг 2019, 21:54) - anonymous [нерегистровани]

Kako se radi

Ovi nasi nikako da nauce: na jednu njihovu, dve nase.

(уторак, 06. авг 2019, 21:49) - Рауш [нерегистровани]

Косово је Србија, вратићемо се ми

Какав бре црни пасош, ми ћемо на Косово ићи као слободни људи.

(уторак, 06. авг 2019, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Мере

Могли би и ми, коначно, да почнемо да узвраћамо и да њихови "грађани" не могу тек тако да иду у остатак Србије. Начин је увек лако наћи, тако да то изговор није.

(уторак, 06. авг 2019, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

veliki brat

Veliki brat im govori da nas provociraju što više dok god ne kapituliramo i ne uđemo u NATO.

(уторак, 06. авг 2019, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

zabraniti

Ja sam davno rekla da smo njima trebali da zabranimo prolazak kroz Srbiju kad su nam zabranili robu. Mislim da bi i Republika Srpska isto uradila. Tada bi njima malo otezali.

(уторак, 06. авг 2019, 20:48) - Deksa [нерегистровани]

Pa sta ce nam

Pa sta ce nam. Kosovo i metohija je nasa teritorija. Idemo samo sa licnom kartom

(уторак, 06. авг 2019, 20:40) - Markovljev [нерегистровани]

Prevršila dara meru

Ovoga puta je stvarno prevršila dara meru. Ovo što su zaveli prema običnim gradjanima Srbije je uvreda države koja ne sme da nemo posmatra svoje gradjane koji ne mogu svetski priznatim dokumentom kao što je pasoš, da prodju teritorijom Kosova i Metohije. Momentalno oustaviti primenu Briselskog sporazuma i od ponoći prestati priznavati dokumenta izdata u Prištini uključujući registracije vozila, da bi sponzori Prištine nešto uradili, jer ova vest je opet samo lokalna, za Srbiju. Svetske agencie to neregistruju i neobjavljuju, jer znaju da je to barbarski čin nekoga kome oni govore da su država.