Вучић: Возила БРДМ-2 имају превентивно дејство, немамо освајачких планова

Председник Александар Вучић изразио је велику захвалност Руској Федерацији и њеном председнику Владимиру Путину на десет оклопно-извиђачких возила БРДМ-2 које је Војска Србије добила на поклон и подвукао да се не ради о старим возилима, већ о новијем моделу који је Русија модернизовала.

Александар Вучић је истакао да су та "возила важна за очување нашег територијалног интегритета и имају превентивно дејство".

"Ми немамо никаквих освајачких планова", рекао је Вучић у разговору са припадницима копненог рода Војске Србије у Нишу на презентацији нових БРДМ-2 возила и истакао да та возила знатно подижу борбену готовост наших војних снага. 

Обилазећи добијена возила, у друштву са начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем и министром одбране Александром Вулином, Вучић је замолио амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка да пренесе захвалност председнику Путину и министру одбране Сергеју Шојгуу за велику подршку коју су пружили Србији.

"Хвала Путину и Шојгуу на огромној подршци роду копнене војске Србије. То је огромна подршка за наше извиђачке јединице. Овај поклон снажи нашу готовост", рекао је Вучић.

Председник је, осврнувши се на критике да је Србија наводно добила возила из 1962. године, рекао да се не ради о "старинском оружју", како неки тврде, већ да смо добили готово потпуно нова возила која имају већу заштиту, панорамски нишан и која могу да пуцају у покрету, што Војска Србије до сада није имала могућност.

Пренео је да у возилу посада од пет припадника може да издржи 24 сата, додајући да је то врхунско извиђачко возило.

Вучић је истакао и да се ради о поклону Руске Федерације и Путина, што грађани Србије треба да знају.

"Нисмо ништа платили. Поносан сам и срећан. Хвала братском руском народу и руској држави. Пошто је тренутно модерно да се говори против Путина, ја нећу бити модеран и захваљујем се председнику Русије", поручио је Вучић.

Истакао је да су Руси израдили одлично возило за себе за најтеже могуће услове, из којег се може пуцати у покрету и непријатељ видети свих 360 степени.

Указао је да су Руси комплетну модернизацију возила извршили и у то уложили велики новац. "Ово је возило које има употребну вредност, које на озбиљан начин повећава нашу борбену готовост", нагласио је Вучић.

Стиже седам хеликоптера

Председник Александар Вучић истакао је да Србија очекује испоруку укупно седам руских хеликоптера Ми-35 и Ми-17, који су наручени и плаћени.

"Поносан сам на нашу војску, на људе који увек служе Србији и штите Србију. Поносан сам на ових десет БРДМ-2 возила, модернизованих, које смо добили од Русије и велико хвала и Владимиру Путину, Сергеју Шојгуу и амбасадору Боцан-Харченку", поновио је Вучић.

Такође, указао је да домаћа наменска индустрија производи модерне ракете, код којих је од седам до десет пута брже излетање, тако да возило може брже да их испали и што пре се склони од непријатеља.

"То је нешто од великог значаја за земљу, то ради наша 'Прва петолетка'", рекао је Вучић.

Председник је навео да се очекује да још нешто стигне као донација Русије, али и оно што је Србија наручила и платила, а то су хеликоптери, пре свега – четири Ми-35, као и три Ми-17.

Вучић је рекао да је Ми-17 можда и најбољи хеликоптер који постоји. "Ми ћемо их употребити за превоз јединица и интервенције, где год се дешава нешто где је непоходна хитна интервенција. Већ смо их куповали и куповаћемо", рекао је Вучић.

Указао је да хеликоптери Ми-35 имају огромну ватрену моћ, "застрашујућу", посебно када раде у паровима.

Рекао је да му је један полицајац, са којим је летео, рекао да они у полицији нису ни могли да сањају да ће икада ући у нови хеликоптер пре пензионисања, а да сада имају ту прилику.

Упитан када ћемо да добијемо преосталих 20 возила БРДМ, Вучић је изразио уверење да ћемо и њих и још десет тенкова добити до краја године, указујући да су и ова оклопна возила стигла и против противљења многих.

Поновио је да војницима, а тако и официрима, следи значајно повећање плата и ове године, а верује да ће то бити случај и следеће, јер држава стално снажи.

Амбасадор Русије: Помагаћемо Србији и даље 

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко изразио је захвалност Вучићу због његовог чврстог става у корист развоја руско-српских односа и сарадње.

Истакао је да је његова земља спремна да и даље помаже Србији на јачању одбрамбене способности. "Русија је спремна и има интерес, као и Србија, за развој ове сфере наших односа", истакао је Боцан-Харченко.

Та сарадња има, истакао је амбасадор, "војну, техничку, па и политичку димензију".

"Ми, Руси, разумемо да је модернизација, јачање и опремање војске неотуђиви део заштите суверенитета сваке земље, у овом случају Србије. Русија је спремна да помогне", рекао је Боцан-Харченко новинарима.

Навео је да су ова возила која су данас приказана поклон Русије, али да се планира и даљи развој војнотехничке сарадње.

Како каже, и председник Русије сматра да је јачање војске од великог значаја за суверенитет земље.

Додао је и да Русија пружа помоћ јачању одбрамбене спремности Србије, али и безбедности региона.

"Ја сам захвалан, поносан и велика ми је част да имам данас прилику да учествујем у овом догађају који сведочи о развоју наших односа и у области војнотехничке сарадње", рекао је амбасадор.

Један од руских техничара који помажу српској војсци на пуштању у употребу пристиглих возила каже да су Срби и Руси братски народи и да су за браћу спремни да учине све.

"За словенско братство и пријатељство спремни смо на све, да подржимо и ојачамо борбену готовост не само наше земље него и других. Ми смо браћа", рекао је руски техничар председнику Србије.

Вучић је одговорио: "Све сте лепо рекли. Хвала још једном и све најлепше вам желим."

број коментара 20 Пошаљи коментар
(уторак, 30. јул 2019, 10:57) - anonymous [нерегистровани]

Ma dajte...

Ako avioni ne mogu, onda diverzija s kopna može sve. S400 se može uništiti sa zemlje!!!

(уторак, 30. јул 2019, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

S-400 skup

Jel neko pitao za koliko bi ga nama prodali? Jel stvarno cena prepreka ili strah od odmazde za to da imamo najbolji protivvazdušni sistem kojeg se čak i ameri boje?

(уторак, 30. јул 2019, 10:28) - Katarina [нерегистровани]

Srbija sve jača!

Kao Feniks iz pepela, tako i naša vojska i država! Digli smo se i dižemo svakim danom sve više i jače! Radom, zalaganjem, ljubavlju prema domovini, tako se stvara, gradi i jača! Živela Srbija!

(уторак, 30. јул 2019, 07:03) - Pedja [нерегистровани]

Realnost

Za Srbiju i njenu velicinu S 400 je preskup i nepotreban, a BUK M2 je sasvim dovoljan za dobru PVO zastitu i radi se na nabavci tog sistema.

(уторак, 30. јул 2019, 02:49) - Anonimus [нерегистровани]

Pobogu...

Na svadbi se puca, a u vojsci se gadja!

(понедељак, 29. јул 2019, 23:30) - anonymous [нерегистровани]

Русија поклања војна извиђачка оклопна возила

Браво браћо Руси.
Ви сте нам једини гарант за слободу.
И Американци су нам 1999 године послали поклоне,али су оне нажалост експлодирале.
Вероватно због слања поштом са висине од 15 до 20 километара,јер су и били кукавице да нам гледају у очи када поклоне шаљу.
Срби из "Централног Савета Срба у Северној рајни и западној фалији/Немачка" поздрављају рад
владе Србије али невидимо сигурност мира, ако западне земље не одбаце глупо признате терористичке шиптарије,такозвано државност, који је неостварљив, и који су се на југу наше земље су се усељавали увек када нас неко оружано нападне,кукавице као хијене.
То значи да су они уствари грађани Србије са мигрантзском позадином,као и што Немачка влада
и нас тако види.Ако би смо ми тражили од западних држава да нам поклоне нешто од своје територије јер ми хоћемо да се одвојимо у као као држава објавимо.
Ви знате сви шта би се десило,све би нас протерали из својих држава.Своје не дају а туђе поклањају.Зашто наша влада ,приликом разговора са владама тих окупатора,зашто не дају мигрантима у својој землји део своје државе и признају нјихову државност?
Веома је глупо преговарати са окупатором и молити да нам врате оно што нам у основи нису ни однели.Са таквима се мора разговарати мало одлучније и укључити се са нашом браћом која нас није никад одала већ увек пришла у помоћ.

(понедељак, 29. јул 2019, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Garant

Do te garancije imamo još nažalost. Dobru su nam tehniku dali, al lekcija 99 uči da nam još uvek neke stvari fale. Kao naprimer S-400. I dovoljno Pancira da ih čuvaju. Cela gomila država već sledi primer Turske i hoće da ih kupi. Ja se kladim u šta hoćete da bi ih mi dobili za najbolju cenu.

(понедељак, 29. јул 2019, 20:35) - Anna [нерегистровани]

Mir

Modernizacija vojske Srbije je garant naše sigurnosti.

(понедељак, 29. јул 2019, 20:31) - Daliborka [нерегистровани]

Vojska Srbije

Vojska Srbije svakim danom ima sve bolje uslove za obavljanje dužnosti.

(понедељак, 29. јул 2019, 18:05) - miki [нерегистровани]

saradnja

Najbitnije je da su nam stigla vozila,koja ce ojacati moc Vojske Srbije i sam tim miran zivot gradjana Srbije.