Брнабић: Недопустиво је да испуца асфалт, неко ће одговарати

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да је недопустиво оно што се десило на Коридору 10 – да само 60 дана након пуштања за саобраћај деонице кроз Грделицу испуца асфалт. 

Премијерку Ану Брнабић су новинари, после састанка са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, питали да ли ће неко сносити одговорност за напрслине на ауто-путу кроз Грделицу.

На деоници Коридора 10, од Царичине долине до тунела Манајле, завршена је санација последње од три пукотине које су се појавиле на горњем слоју асфалта на путу.

"Они који су одговорни, одговараће за то", рекла је Брнабићева додајући да што се тиче одговорности, она није надлежна да је одређује, већ да је то на Тужилаштву.

Сматра и да ситуација у вези са тим није била катастрофална, јер нико од корисника пута није био угрожен, а није им била нанета ни материјална штета. 

Како каже, разуме, и без тражења алибија, да је та деоница тешка. 

"Да ли је допустиво да се након 60 дана то деси, није. Мислим да за то неко треба да одговара и да се све испита", нагласила је Брнабићева. 

Упитана да ли осећа неку врсту одговорности с обзиром на то да је фирма "Интеграл" из Бањалуке била извођач, Цвијановићева је рекла да је то приватна компанија, да постоје надлежни који надгледају шта је учињено или није, те да одговорност није на Влади Републике Српске. 

Како је навела, за пропусте постоје надлежна тела која морају да испрате шта се дешава на терену и да евентуалне проблеме санкционишу. 

Само да се отвори Братољуб 

Рупе нису проблем "Братољуба", моста који спаја Братунац и Љубовију. Нису ни могле настати, јер се ни две године пошто је направљен, не може преко њега. Изградњу је финансирала Србија. Гранични прелаз је по договору обавеза Федерацији.

"Кад смо чули сва образложења, измишљали, сад смо дошли у ситуацију да кажу не можемо завршавати јер нам недостаје три милиона", рекла је Цвијановићева. 

"Ево ми ћемо да платимо, ми ћемо да донирамо", рекла је премијерка Брнабић. 

Она је навела да је на састанкју са евроспким комесаром Јоханесом Ханом затражила и помоћ ЕУ за отварање тог моста, јер - како је напоменула - више не зна шта да уради.

"Мени је неприхватљиво као особи, не као политичару, не као председници Владе, неприхватљиво ми је да ви пустите те људе да устану ујутро, да виде готов мост и да не могу да га пређу. Како то, чиме су ти људи то заслужили?", питала је премијерка Брнабић. 

Као проблем не само за тај пројекат, обе стране наводе то што 10 месеци после избора у БиХ није формиран Савет министара. 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 27. јул 2019, 15:51) - Vidovdan [нерегистровани]

Dosta je bilo

Odavno pišem i govorim da se vrlo neozbiljno izvode radovi u građevini, kako niske gradnje (putevi i mostovi), tako i visoke (soliter). Predlagali sam da se oformi komisija visokih i ozbiljnih stručnjaka od 3 člana koji će vršiti ozbiljan nadzor radova. Odgovornost mora da postoji kako materijalna, tako i oduzimanja licenci za rad. Druge nema, i to gospođo premijerka u svim sverama rada...

(субота, 27. јул 2019, 08:57) - Дијаспора [нерегистровани]

Јуче..

..су нам рекли да је то нормално и дешава се свуда у свету (што није тачно, ја живим у том свету), када су видели да то не пије воду онда као “неко” ће да одговара за то, ко је тај неко, где су имена, зна се ко је изводио радове а ко је био надлежан за контролу извођена?!

(субота, 27. јул 2019, 08:03) - anonymous [нерегистровани]

Pukotine

Potrebno je maksimalno povećati odgovornost nadzornih organa jer kad oni
"rade" površno tad dobro zarađuju, a država mnogo gubi!

(субота, 27. јул 2019, 06:22) - anonymous [нерегистровани]

Nemojte vise

A ko ce da odgovara? Nemojte zbog nas gradjana kojima se kao pravdate da upadate u jos vece dubioze.I sami znate da niko nece odgovarati. Ko je taj "neko" ??

(субота, 27. јул 2019, 02:44) - anonymous [нерегистровани]

Postoje delovi Srbije kojima je potreban novac koji ulazete temo negde!

To je sramota!

(петак, 26. јул 2019, 22:55) - Воронцов [нерегистровани]

Мислим да газде не воле плаћати ни стручњаке ни раднике

А ако немају добре стручњаке и раднике, ако не контролишу како се ради ( теоријски може неко и пањевe убацити у подлогу пута) онда је проблем како да се квалитетно уради посао.

(петак, 26. јул 2019, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

Žurba

Sve se to dešava kada se radi pod tenzijom i kada se žuri da se ispoštuju rokovi.

(петак, 26. јул 2019, 21:02) - Civil [нерегистровани]

Veci Problem

Pukotine na gornjem asfaltu je uzrok sleganja donjeg djela strukture i neadekvanog izvrsenog rada prilikom gradnje puta