Дачић после разговора са Болтоном: САД знају да проблем није у Београду него у Приштини

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са саветником за националну безбедност Сједињених Држава Џоном Болтоном. Дачић за РТС каже да је на састанку добио "веома позитивне оцене" онога што Србија ради када је реч о Косову и Метохији.

Ивица Дачић је, говорећи за Дневник РТС-а, рекао да је разговор са Болтоном доказао да је питање Косова и Метохије високо на листи спољнополитичких приоритета америчког председника.

Не желећи да износи детаље разговора са Болтоном, шеф српске дипломатије указао је да је "састанак био изузетно користан".

"Разменили смо мишљење о постојећем проблему, блокади дијалога. Јасно је речено да они (САД) знају да проблем није у Београду већ на Косову и да ће покушати да учине све што могу да се дијалог одблокира", напомиње министар спољних послова.

Истиче да Сједињене Државе сматрају да је компромис од значаја за регионалну стабилност, а самим тим је, каже, високо на листи спољнополитичких приоритета САД.

"О детаљима нећемо говорити, али мислим да су изречене веома позитивне оцене онога што Србија ради", напомиње Дачић додајући да је разговор са Болтоном посебно значајан јер саветник за националну безбедност САД није примао све министре који су на конференцији o верским слободама у Вашингтону.

Објашњава да САД више не прате "аутопилот" спољне политике, већ граде "креативан приступ".

"Мисле да мора да се пронађе договор прихватљив и за Београд и Приштину, а то је наравно наша позиција", нагласио је министар спољних послова Србије.

Говорећи о састанку са вршиоцем дужности заменика државног секретара САД задуженог за Европу и Евроазију Филипом Рикером, Дачић је рекао да су њих двојица "стари знанци".

"Он је, на неки начин, споља учествовао на почетку бриселског дијалога. То је у складу са тим да САД желе да помогну да се дође до решења", истиче министар спољних послова.

Дачић понавља да је Србија спремна да учествује у дијалогу, али неко, каже, мора да изврши притисак на Приштину да укине таксе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво