Аналитичари: Макрон не представља само Француску, посета има шири значај

Француски председник има велике амбиције у погледу улоге ЕУ и сматра да Унија може сама да реши проблем Косова, заједно са Београдом и Приштином, речено је у специјалној емисији РТС-а посвећеној посети Емануела Макрона.

Соња Лихт из Фонда за политичку изузетност је, гостујући у специјалној емисији РТС-а, рекла да је, што се тиче билатералних односа, направљен озбиљан искорак.

Међутим, наглашава да је то искорак у ширем контексту, наводећи да је Макрон више пута поменуо Немачку.

Указала је на значај немачко-француских односа и покушаје да се ојача европски дух. "Реч је о билатералном сусрету, али Макрон долази као представник Европске уније", истакла је Лихтова.

Што се тиче односа Београда и Приштине, сматра да то што је косовски премијер Рамуш Харадинај поздравио посету не значи да је променио мишљење.

Ипак, Соња Лихт сматра да ће посета Макрона имати утицаја и да је послата јако јасна порука француског председника да ће се више ангажовати и на том плану.

Слободан Зечевић из Института за европске студије је оценио да је Макрон ојачао став да ЕУ може да "изнесе читаву ствар" у односима Београда и Приштине. "Он има велике амбиције у погледу улоге ЕУ и сматра да Унија може сама да реши проблем Косова, заједно са Београдом и Приштином", каже Зечевић.

"Осуда унилатералних потаза се односи на приштинске таксе"

Иако Макрон у обраћању није директно поменуо приштинске таксе, Зечевић сматра да се његова осуда унилатералних потеза односи управо на тај потез Приштине, и оцењује да је осуда релативно оштра.

Наташа Драгојловић из Националног конвента о ЕУ указује да је састанак трајао више него три пута дуже од предвиђеног. "Видимо да то није био лак разговор, али је добро да обојица кажу да су били искрени", сматра Драгојловићева.

Она, како је напоменула, жели да избегне афективне реакције и еуфорију када се ради о односима са Француском. Чињеница је да је много тога потписано и договорено, каже Драгојловићева и посебно истиче да су оба председника проблеме поставила на национални, регионални, европски, као и глобални ниво.

Заступа став да пуко чланство које неко треба да поклони није добро донело ни другим земљама. "Много је посла пред нама. Сви имамо да радимо много више него само да волимо Француску као што је она волела нас", закључила је Драгојловићева.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. јул 2019, 20:30) - FORum LIvii [нерегистровани]

nema predaje

Nista novo nije rekao ! Nije ni nagovestio .
Svestan je velikih promena na vidiku.Silazak Merkelove , nova konstelacija snaga u evroparlamentu, moguci novi reizbor Trampa , sve su to dogadjaji koji ce promeniti i dioptriju Kosova.
Nama ostaje , u se i u svoje kljuse !!!