Вучић: Никада нисам имао овако отворен и искрен разговор; Макрон: Подршка постизању споразума са Приштином

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након разговора са председником Француске Емануелом Макроном, који је трајао скоро три пута дуже него што је предвиђено, да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока. Вучић је замолио француског председника за помоћ у проналажењу решења за косовско питање и европске интеграције Србије. Макрон поручује да је Србија велика европска нација те да Француска подржава обнову дијалога са Приштином.

"Имали смо веома дуг разговор, мислим да никада или готово ни са ким нисам имао тако дуг разговор у четири ока као са Макроном и могуће да никада нисам имао тако отворен и искрен разговор", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије у Палати "Србија".

Истакао је да је саслушао Емануела Макрона о свим важним регионалним и европским питањима напомињући да је много научио од француског председника.

"Изнео сам све наше проблеме, пре свега по питању решавања косовског чвора, разговарали смо, рекао бих, толико дуго да тешко могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли. Говорио сам истину и залагао се и борио се да нам Француска помогне на европском путу и у решавању косовскометохијске кризе, рекао колики углед Француска има у региону, а и код грађана Србије", нагласио је Вучић на конференцији са Макроном.

Председник Србије указао је да је са француским колегом разговарао о ономе што се збивало у Берлину и ономе што се, каже, није догодило у Паризу на обележавању стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

"Надам се да ће нам јака Француска помоћи" 

Такође, са председником Француске разговарао је о економској сарадњи, која је, напомиње, све боља.

"Гледаћемо да гурамо напред све радње и процесе, а то је изградња метроа у Београду, велики пројекат, где смо од почетка радили и радићемо са француским компанијама", истакао је Вучић. додајући да Србија жели унапређење сарадње са Француском.

Председник је рекао да је Србија заинтересована да купи друге уређаје оптоелектронске природе од Француске.

"Ми то радимо да бисмо сачували земљу, војно неутралну. Задовољни смо куповином ракета 'мистрал', добићемо 18 јединица и 50 ракета укупно. За нас је то значајно", истакао је Вучић.

Председник је поновио да је веома срећан што је могао да угости француског председника и да, како каже, "отворено, најотвореније разговара са њим о свим кључним питањима".

"Говорио сам са много љубави и бриге о Србији у нади да ће нам јака Француска помоћи. Нисам неко ко је сањар и ко мисли да су могуће немогуће ствари, али сам уверен да енергија и политички ентузијазам Макрона могу да унесу много промене на европском континенту и помогну нашим грађанима", истакао је Вучић.

Макрону је поручио да се видело "да нема проблем коју год тему да отворимо" и да се, каже, трудио да љубазно одговара на свако питање.

"У Србији постоји само једна увреда, а то је ако нам неко каже да нисмо били довољно гостољубиви. Надам се да то нећете рећи", истакао је Вучић на конференцији у Палати "Србија". 

Макрон: Реформа – па проширење, подршка споразуму са Приштином

Председник Француске поновио је свој став у вези са проширењем Европске уније, напомињући да Унија мора да се реформише како би могла да прими Србију. Како каже, ЕУ не може да функционише овако каква је сада, са 28 држава.

"ЕУ данас не функционише добро и мислим да прво треба да донесемо неке одлуке како бисмо боље и брже доносили одлуке, а ви и ми треба да радимо паралелно и мислим да Европа треба да се реформише паралелно са реформама које спроводи Србија, како би била спремна да је прими", истакао је Макрон. 

Када је реч о Косову и Метохији, Макрон је рекао да ће Француска бити потпуно спремна да подржи обнову дијалога и постизање споразума између Београда и Приштине.

"Да немамо унилатералне потезе ни са једне стране. Догађаји од последњих неколико месеци нас забрињавају, а одлуке супротно споразумима морају бити укинуте", додао је француски председник. 

Према речима Макрона, неке спољне силе желе да се не нађе споразум.

"Оно што ја знам је да је Европа комплексна. Србија и Косово су европске државе и то треба да се преведе у Европу, а не да национални понос окрене леђа компромису", рекао је француски председник.

Макрон је рекао да српски председник има способност да брани суверенитет земље, али и да гради компромис, а то је оно што је, истиче, Европа данас.

"Наша је одговорност да вам дамо неопходну подршку како би се пронашао споразум. Француска и ја ћемо се ангажовати да у наредним месецима дође до озбиљног дијалога, јер Европа не може да прихвати фаталност конфликата који трају унедоглед и да о њима одлучују силе ван Европе", нагласио је Макрон.

"Верујем у будућност региона, у вашу земљу" 

Најавио је да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

"Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се, јер верујем у будућност региона, у вашу земљу. Имамо дуговања једни према другима. Ангажоваћу се и зато што верујем у Европу", рекао је Макрон.

Француска је, понавља, спремна да подржи заједно са Немачком, у оквиру европског посредовања, обнову дијалога и то врло захтевног дијалога како би се у наредних неколико месеци нашло конкретно решење.

Макрон каже да понос једне нације и државе није у конфликту, већ у одбрани основе суверенитета.

Према његовим речима, национализам, а не патриотизам, води у убиства, а такви "лоши ветрови" постоје свуда у Европи.

Патриотизам, како је објаснио, значи волети земљу, а националисти су људи без пројекта.

"Свима који кажу да је пројекат да треба да мрзимо комшију и да не нађемо компромис, немојте веровати. Немам одговор на ваше питање, нема магичног решења, а оно није у џепу ни Русије, ни САД, одговор је у вашим срцима и интелигенцији оних који доносе одлуке", нагласио је Макрон.

"Немам решење, али компромис није остати на стартним позицијама"

Одговарајући на питање новинара у вези са КиМ, Макрон је рекао да нема конкретно решење, односно одговор на питање шта је компромис а да не значи независност Косова.

Кад је реч о супротстављености позиција две стране, Макрон је рекао:

"Морам да признам да председник Вучић има храброст и да је рекао да Устав Србије не одговара ономе што њени партнери у Европи мисле, као и да Србија жели да уђе у ЕУ и мисли да је њена будућност у Европи", указао је Макрон.

Са друге стране, истиче, има људи који не желе компромис и чији став је илустровао следећим речима: "Међународна заједница нас је признала као независне, као потпуно независне, нећемо ништа више ни да чујемо, ни да видимо у вези са Србијом, морају да признају сва наша права и идемо напред."

"Када кажемо да морамо наћи компромис, то значи да ниједна од ових позиција које су дијаметрално супротне не могу да остану на тим позицијама. То морамо да исправимо", указао је Макрон.

"Србија је велика европска нација" 

Макрон је на конференцији истакао да је Србија велика европска нација, истичући да је заједничка историја два народа дуговечна иако се на то, каже, некада заборављало.

"Желим да укажем на велико пријатељство које треба да нам помогне да превазиђемо све изазове и неспоразуме из прошлости. Да призовемо све оно на чему почива наша несаломива снага и заједничка будућност", истакао је француски председник.

Говорећи о билатералним односима, према мишљењу француског председника, они треба да добију нови динамизам и споразуми који су данас потписани и последњих месеци то сведоче.

Делегација која је дошла са њим, према речима Макрона, жели да покаже колико је Француска спремна на сарадњу – од правосуђа до софтверских иновација, сарадње у академској области и уметника како би са Србијом градили нову европску будућност.

"На економском плану желимо да развијемо ангажман и ојачамо присуство у привреди. Желим да наставимо ту динамику укључујући и пројекте као што је метро и сви они треба да привуку нове инвестиције", рекао је Макрон.

Када је реч о билатералној сарадњи, Макрон је истакао да жели да се сарадња продуби и у другим областима као што су социјална област, наука, академска заједница, сарадња међу уметницима и да ту има простора да се гради заједничка европска будућност.

Макрон је поновио да је веома дуг период да од 2001. године ниједан француски председник није био у Србији, и да је веома срећан што је одржао реч и дошао у овом тренутку заједничке историје, историје Европе, која може имати посебан значај.

Подсетио је да су пре 180 година успостављени дипломатски односи, а пре 100 година заједно су два народа била у Великом рату и да ће се зато данас поклонити борцима који су у њему учествовали.

Вучић: И мени звижде, као и Макрону, али се не секирамо

Председник Србије рекао је да се и сам, као француски председник Емануел Макрон, суочава са звиждуцима, али да је сигуран да се ни Макрон не секира много због тога.

Говорећи на конференцији за новинаре са Макроном, који је одговорао и на питања француских новинара у вези са протестима "и звиждуцима" у Француској, Вучић је рекао да и њега свакодневно, поред радног места, чекају у шаторима и звижде.

"Што се звиждука тиче, ја кад идем ујутру на посао, мене чекају у шатору, па ми звижде, вичу, кажу да сам издајник, да сам лудак и још нешто што не смемо да кажем јер би било непристојно или бисте погрешно разумели. И кад излазим у току дана, исто понове, увече кад излазим трећи пут ми кажу и тако сваки дан", рекао је Вучић.

Међутим, каже, кад дођу избори, добије пет пута више гласова него сви они заједно.

Закључио је да "то ко коме звижди није много важно" и да је сигуран да се ни Макрон не секира много. 

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 07:19) - IVICA [нерегистровани]

Veliki prijatelji!

Veliko poštovanje prema Srbiji je pokazao francuski predsednik.

(уторак, 16. јул 2019, 02:01) - anonymous [нерегистровани]

na zapadu nista novo

"Mic po Mic pa na mala vrata" da nekako provuku svoje zacrtane interese.

(понедељак, 15. јул 2019, 22:14) - anonymous [нерегистровани]

Milo mi je

Britanija je sama sebe iskljucila iz Evrope, vodjstvo preuzima Francuska koja je sigurno prijateljskija prema Srbima nego sto su Britanci i njeni sateliti bili. Nashe je samo da se vezemo bolje za nashe prijatelje. Ja sam uvek voleo Francuze i jedva sam cekao ovaj momenat da nam francuski predsednik dodje i da nam potvrdi da je on nash broj 1 prijatelj. Srbija je danas imala veliku cast da doceka francuskog predsednika i ja sam jedan od najsrecnijih povodom toga dogadjaja. Na mnogaja ljeta!

(понедељак, 15. јул 2019, 21:25) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Sta bi

sa odlukom Badinterove komisije da se Jugoslavija deli po republickim granicama? Kosovo nije bilo republika. A o "razgranicenju"? Sa Albancima smo se vec razgranicili. Imaju svoju nacionalnu drzavu Albaniju!

(понедељак, 15. јул 2019, 21:23) - Сиви [нерегистровани]

Данас сам јако био поносан на своју државу.

Долазак Макрона је дефинитивно велики догађај за Србију. Надам се да ће државно руководство наше земље исти знати да искористи.

(понедељак, 15. јул 2019, 21:09) - anonymous [нерегистровани]

vvvvv

Posle ove posete, odnos Srbije i Francuske će zasigurno ići uzlaznom putanjom

(понедељак, 15. јул 2019, 21:02) - mihajlo [нерегистровани]

sastanak

Ovakav sastanak već je davno bio potreban Srbiji, moramo tražiti svoje prave prijatelje.

(понедељак, 15. јул 2019, 19:51) - miki [нерегистровани]

saradnja

Za Srbiju je najvaznije sto ce Francuska pomoci resavanju krize na KiM.

(понедељак, 15. јул 2019, 19:13) - anonymous [нерегистровани]

Косово је Србија

А као држава не постоји нити ће постојати као таква.

(понедељак, 15. јул 2019, 19:05) - anonymous [нерегистровани]

Gde...

tu piše, da podržava Srbiju? Podržava pregovore!