Дрецун за РТС: Добро усклађена кампања Приштине и Тиране

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да хапшење двојице Срба показује да такав начин једностраног деловања Приштине представља саставни део планиране добро усклађене кампање Тиране и Приштине која има подршку појединих држава, а то иде у два правца. Каже да Македонија постаје центар за снажно обавештајно деловање против интереса државе Србије.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Милован Дрецун је поводом хапшења двојице Срба на КиМ, који су оптужени за шпијунажу, рекао да нема изненађења.

То је један од вишегодишњих начина притисака на српски народ да оде са КиМ, а на оне који су протерани да се не врате, каже Дрецун.

Према његовим речима, ово хапшење показује да је такав начин једностраног деловања Приштине саставни део планиране добро усклађене кампање Тиране и Приштине, која има подршку појединих држава и иде у два правца.

"Један је да се изврши притисак на Београд тако што се једностраним потезима отежава опстанак српског наорда на КиМ, онемогућава повратак протераних да би се у потпуности онемогућио наставак било каквих разговора Београда и Приштине, а други правац је да се  практичним корацима створе услови за припајање Косова Албанији, што наилази на прећутну подршку многих западних земаља које су признале једнострану проглашену независнот Косова", истакао је Дрецун.

Имајући у виду шта је до сада рађено са лажним оптужницама, са лажним сведоцима, са неким драстичним случајевима карикирања правде - онда и када имамо у виду резолуцију усвојену приштинском парламенту о наводном геноциду над Албанцима, треба очекивати да ће се овакви случајеви незаконитог хапшења наставити, каже Дрецун.

О лажним оптужницама 

Подсетио је на случај српског младића из Косовског поморавља који је првостепено био осуђен за наводни ратни злочин, мада је тада када му се то спочитавало имао 16 година и није био припадник војске и полиције, а онда је у поновљеном посатупку од међународних судија особођен. 

"Оптужница је била подигнута против њега јер је њргова породица богата, са њивама и шумама између два албанска села и пошто се пријавио да буде припадник КПС-а не би ли заштитио имовину од Албанаца, они су га ставили на оптужницу за ратне злочине", каже Дрецун.

То је драстичан случај и показује начин деловања и злоупотребе тих оптужнице, каже председник скупштинског одбора за КиМ.

Говорећи о случају Заева и руских комичара, Дрецун је упитао какав је то премијер када говори на основу рекла-казала. 

"То је неозбиљно, покушај да се оправда, то показује колико је јака та кампања у неким суседним државама против постизања било каквог компромисног решења. Његово деловање је усмерено да у потпуности нашкоди интересима Србије", каже Дрецун.

Појачано обавештајно деловање када је у питању косметски проблем" 

"Он говори наводно са Порошенком и говори како је предузимао активности према генералном секретару НАТО-а како све упозорава да ако би се постигло компромисно решење у виду разграничења, да би то био тежак ударац, да би дестабилизовао регион", појашњава Дрецун.

Истовремено имате појачавање обавештајног деловања када је у питању косметски проблем, али на штету Србије, каже Дрецун.

"Он би требало да нам објасни - ако заиста жели да гради пријатељске, добросуседске односе са Србијом, која је сврха формирања, пре два месеца, једног снажног обавештајног тима који је маскиран у представништу једног великог западног произвођача аутомобила у Скопљу, а где су обавештајци из Бугарске, Албаније, Македоније и Немачке. Шта они тамо раде", пита Дрецун. 

Каже да Македонија постаје центар за снажно обавештајно деловање против интереса државе Србије и Зајев није искрен када он упозорава регион на могућу дестабилизацију.

"Свако постизање компромисног решења је темљени стуб стабилизације овог региона, а непостизање компромиса између Београда и Приштине је припрема за нове сукобе у региону и за стварање велике Албаније и то би Заев требало да зна ако води рачуна и о интересима сопствене државе коју представља", каже Дрецун.

Говорећи о посети француског председника Макрона, Дрецун каже да ће доћи до снажног јачања и интензивирања политичких односа на билатералном нивоу, да ће се припремити терен за много бржу економску сарадњу. 

"Што се тиче косметског проблема, мислим да Макрон заједно са Ангелом Меркел није успео да покрене тај процес, нису довољно хтели да натерају Приштину да укине таксе", закључио је Дрецун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво