Вучић за РТС: Да су нас оставили на миру, можда бисмо се и договорили са Албанцима

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да би постизање договора са Албанцима била важна тековина за будућност грађана. Ипак, указује да се не може постићи договор са некиме ко каже "морате да нас признате у оквиру ових граница". Увек сам говорио да је то питање за Србе и Албанце, и да су нас оставили на миру, можда бисмо се и договорили, рекао је Вучић.

Александар Вучић је рекао да је Косово и Метохија важна територија и да је најважнији онај део територије на коме живе Срби – треба да водимо рачуна о њима и да се изборимо за опстанак.

"Косово је, како је Тијанић говорио, најскупља српска реч или место за које би сви Срби живот дали, а мали број њих који не живе на КиМ, или готово нико, тамо не би да живи. То говори о свим нашим парадоксима и апсурдној ситуацији. Ситуација је много тежа него пре 10 или 20 година и неупоредиво тежа него пре 30 или 60 година", рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Каже да не би доживео као лични пораз ако не би био постигнут договор са Албанцима током његовог мандата, али да би то била важна тековина за будућност Србије и добро за грађане. Да ли је реално је друго питање, напомиње председник Србије.

Наводи да су Американци увек били укључени у преговоре и да без њих, Руса и других сила тешко да може да се дође до решења. "Али како да дође до решења ако неко каже 'морате да нас признате у оквиру ових граница и то је једино решење'? Пре тога правили су границе на рачун Србије како су хтели. На то ни они ни западни део јавности немају одговор и кажу: терајте даље", рекао је Вучић.

Истиче да је одувек говорио да је то питање за Србе и Албанце. Да су нас оставили на миру, можда бисмо се и договорили, рекао је Вучић и додао да је то као у случају Југославије, није питање само народâ који ту живе.

Сматра да ствар треба да узмемо у своје руке, да наступимо као блок са комшијским земљама, јер бисмо онда постигли неупоредиво боље резултате и били бисмо снажнији као јединствено економско тржиште.

"Стејт департменту је Србија увек кривац"

Поводом коментара бившег шефа ЦИА за Балкан Стивена Мајера да понуда Американаца о разграничењу неће дуго бити на столу, Вучић је рекао да нема никакве понуде.

Каже и да није исто да ли се говори са сарадницима председника САД Доналда Трампа или са званичницима Стејт департмента.

"Једно је када се говори са Трамповим сарадницима, они су отворенији за различита решења, нису увек подржавали независно Косово, пре свега секретар Џон Болтон, али имате и Стејт департмент, тзв. дубока држава, они се и даље чврсто држе притисака – увек је Србија кривац", навео је председник.

Вучић је рекао и да је задовољан што су успели да доставе робу за месец дана на Космет.

"Не можете да снабдете за годину дана, и тешко да ће дневне новине стизати, али другу робу смо успели да обезбедимо. Не бих о томе како, али рекао сам: Лако је критиковати и добацивати, неко мора да се постара за људе. Лако је сликати празне рафове, неко мора да се постара и да роба прође, а не може да прође по двоструко већој цени од нормалне. Снашли смо се и доста тога урадили за три-четири дана", навео је председник Вучић.

Председник Србије је јуче најавио да ће у септембру или октобру ићи на Космет како би представио инвестиције – од примарног водовода за север, здравствених центара у Грачаници и Косовској Митровици, бање.

"Желимо да инвестиционим циклусом од 9,5 милијарди динара променимо живот људима. Инвестираћемо у српска насеља у Метохији, али и у Косовско Поморавље. Желимо свуда да видимо напредак. Можемо то да учинимо јер имамо новца. Све би то биле празне приче да нисмо тешким реформама обезбедили уређеност јавних финансија", рекао је Вучић.

Пријатељски политички односи са Мицотакисом

Председник Нове демократије Кирјакос Мицотакис однео је победу на парламентарним изборима у Грчкој. У питању је сестринска партија Српске напредне странке, коју Вучић предводи.

"Разговарао сам са председником Нове демократије Мицотакисом, имали смо дуг и пријатељски разговор. Честитао сам му и пожелео много успеха", рекао је Вучић и додао да се нада подршци Атине у наредном периоду.

Напоменуо је да је и са Алексисом Ципрасом имао коректну сарадњу, али да се нада да ће она са новим грчким премијером бити још боља.

За разлику од Ципраса на почетку мандата, Вучић је рекао да се увек залагао за озбиљан приступ и тежа решења, каква је касније прихватио и Ципрас.

Вучић је навео да се противио економској политици министра финансија Јаниса Варуфакиса – "како ћемо, лако ћемо", и да је сматрао да најпре треба вратити дугове и уредити јавне финансије, па тек онда остало.

То је, каже, озбиљан и одговоран приступ, али тежак јер се људима не свиђа.

Јавни дуг Грчке је сада на 184 одсто БДП-а, док је дуг Србије 51 одсто, указао је председник. Упркос томе, у Грчкој се живи боље јер је њихов БДП неупоредиво већи од српског захваљујући туризму, бродоградњи и другим индустријским гранама.

Њихов привредни раст у првом кварталу је био око један одсто, док је раст Србије био изнад 2,5, а у другом кварталу преко три одсто. "Њихов раст је увек нижи од нашег када се Србија нормално понаша и ради", навео је Вучић, који истиче да ће раст ове године ићи преко 3,5 одсто и да је Србија лидер у овом делу Европе.

Две милијарде евра за младе

Председник Вучић је најавио и нови инвестициони циклус вредан десет милијарди евра. Рекао је да жели да обезбеди не само да будемо земља са највећим растом већ и са убедљиво највећим растом.

Најављене инвестиције ако се не задужујемо могу да се покрију, каже, само растом од пет одсто. Мора јавни дуг да буде под контролом, да не бацамо новац.

Каже да је инсистирао да се две милијарде издвоје за младе људе и младе брачне парове.

"Најпре од школовања, да не размишљају да треже и четврту годину негде другде завршавају, да улажемо у школе. Нису довољне само стипендије за младе таленте, треба још стипендија. Желим да разговарамо са младима, да видимо шта да урадимо да им буде лакше", рекао је Вучић.

Навео је и да ће се градити станови за младе брачне парове и то 50.000 стамбених јединица.

Вучић је рекао да су људи срећни када виде ауто-путеве, али да треба да се прави и канализација, и то не само у Београду на левој обали Дунава, већ у свим већим градским и сеоским срединама.

Поред Клиничког центра Србије и Војводине, Вучић је истакао радове у Крагујевцу, али и отварање болница широм Србије.

Меркелова није случајно похвалила Србију, навео је председник, истичући да је она у обзир узела десет параметара.

"Ми ћемо за годину дана имати највеће плате у региону Западног Балкана, а били смо близу најнижих, и Македонија је била испред нас, и БиХ и Црна Гора за чак 130 евра. Данас је Црна Гора за 50 евра испред. Очекује нас повећање плата које ће то готово да надоместити", закључио је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара