Дачић за РТС: Европски званичници се понашају као мудраци са Тибета

Уместо да воде Европску унију и јасно искажу своје ставове европски званичници причају, понашају се као да су духовне вође са Тибета, па сада они духовно промишљају о проблемима континента, а нико да каже ништа конкретно о томе шта треба да се уради, наводи за РТС министар спољних послова Ивица Дачић. Поручује да Београд жели компромисса Приштином, али да таксе морају да се укину.

Ивица Дачић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је јасно да главну препреку за наставак дијалога и успешан крај дијалога представља Приштина – њено одбијање да се постигне било какав компромис.

"Када су они наслутили да се стварају услови да се ипак постигне неки компромис, а не да се инсистира на ономе што је раније било званична политика дела Међународне заједнице, нажалост утицајног дела у западној хемисфери – да Србија мора да призна независност Косова и да никакве друге опције нису у игри, онда су ступили на снагу једнострани акти Приштине", објашњава Дачић.

Додаје да је на састанку током самита у Познању, коме су присуствовали и косовски министар спољних послова Беџет Пацоли и Ангелина Ајнхорст из Европске службе за спољне послове, питао – шта сад значе нове једностране одлуке Приштине.

"Питао сам шта значи сад одлука Приштине о забрани уласка српским званичницима на КиМ, питао сам шта значи сада споразум о заједничкој дипломатији. Онда сам им рекао – немојте да ћутите, нисте ви монаси са Тибета", нагласио је министар.

Додаје да је тог дана портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич дала изјаву да Приштина мора да се придржава договора о званичним посетама, што је договорено на почетку Бриселског споразума.

Истиче да га радује што је ЕУ реаговала на одлуку Приштине о забрани уласка српским званичницима на КиМ, али да не верује да ће то имати било каквог ефекта.

Додаје да је косовског министра иностраних послова Беџета Пацолија питао да ли је истина оно што су објавили медији, да је Приштина забранила свим српским званичницима да дођу на КиМ, на шта је Пацоли, каже, узвратио да он то није изјавио, већ његов помоћник.

Србија жели компромис, али таксе морају да се укину 

За став Приштине да ће укинути таксе када Србија призна Косово, понавља да је то опструкција дијалога.

Поновио је да Београд жели компромис са Приштином али да таксе морају да се укину.

"Немогуће је да се говори о регионалној сарадњи, ако опстају таксе од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ, са образложењем да нисмо признали Косово", истиче министар.

Став ЕУ није да је Косово независно

Осврћући се на изјаву бугарског премијера Бојко Борисова о независноси Косова Дачић истиче да став Европске уније није да је КиМ независно и да бугарски премијер Бојко Борисов, који тврди да јесте, мора да поштује тај став, а не да држи придике будућем шефу дипломатије ЕУ Жосепу Борелу.

"Бојко, да ти кажем једну ствар, став ЕУ није да је Косово независна држава. Ти, Бојко, има да поштујеш став ЕУ, а не да држиш лекције Борелу. Шта значи тај безобразлук, на шта то личи. Доста ми је више тога, да не причам да је пре неколико месеци добио наше одликовање", поручио је Дачић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара