Брнабићева о забрани уласка на КиМ: Харадинај ми рекао да је то лажна вест

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да јој је косовски премијер Рамуш Харадинај рекао да је лажна вест да је забрањен улазак српским званичницима на Космет, јавља извештач РТС-а.

"Чула сам од господина Харадинаја да је лажна вест да су српским званичницима забрањене посете КиМ. Мене чуди да лажне вести у Приштини шире саветници такозваног министра за иностране послове, али то сада смањује тензије у региону", рекла је премијерка Србије после неформалног радног доручка лидера Западног Балкана. 

Јетљир Зуберај, саветник министра спољних послова Косова Беџета Пацолија, написао је јуче на Фејсбуку да је одлука о забрани посета српских званичника донета због "претњи од стране Србије ка Косову, константне пропаганде и лажних вести, као и покушаја да се изазове хуманитарна криза на северу".

Одмах су реаговали званичници у Влади Србије, позивајући међународну заједницу да утиче на Приштину.

Ана Брнабић учествује на Самиту ЕУ – Западни Балкан у оквиру Берлинског процеса. Приштину на скупу представља Рамуш Харадинај.  

Премијерка Србије је навела да је регион и даље у кризи и да има много популизма. Истакла је да би волела другачији регион и да би то било позитивно за све земље Западног Балкана и за Србију.  

"Чини ми се да је регион у таквој ситуацији да морамо да се фокусирамо више на то шта међусобно можемо да урадимо да се померимо од популизма који је, нажалост, увела Приштина", рекла је премијерка. 

Указала је да, нажалост, популарност приштинских званичника после потеза као што су забрана трговине и кретања и даље расте.  

"Србија има интерес да регион изгледа другачије, да буде стабилнији и боље повезан и да младим генерацијама пружи другачију перспективу", навела је премијерка Србије.  

број коментара 15 Пошаљи коментар
(петак, 05. јул 2019, 19:01) - anonymous [нерегистровани]

Ne razumem

Kako je moguće da neko od zvaničnika komunicira sa tim čovekom ako se tako može reći.

(петак, 05. јул 2019, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

vratite na stanje koje je bilo prije 2012.

sama ova reakcija pokazuje nemoć Srbije.

(петак, 05. јул 2019, 15:08) - anonymous [нерегистровани]

To je lako proveriti!

Otidjite u Severnu Mitrovicu I obidjite nas narod tamo. Ako budete spreceni, trazite sednicu SB I zahtevajte da trupe na terenu obezbede slobodu kretanja.

(петак, 05. јул 2019, 13:31) - Милан [нерегистровани]

Терориста, криминалац... политичар

Некада је "господин", некада "човек из шуме", по потреби. Важно да он "ради" његов посао, а ми ламентирамо.

(петак, 05. јул 2019, 13:30) - Markovljev [нерегистровани]

I šta?

I šta sada, što je to lažna vest. To je naš uspeh? Gospodjo premierko, cenim Vaš rad, ali po pitanju Kosova i Metohije ste potpuno nemoćna, jer sve konce u rukama drži predssednik Vučić, a on nečini ništa u interesu Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Niko nas nije terao da prihvatimo njihove dokumente, nijedan sportista koji bi odbio da igra protiv selekcije okupirane teritorije i zbog toga bili kažnjeni Srpski savezi, vam to nebi to uzimao za zlo. Nismo mogli da se takmičimo sa svetom ni u vreme sankcija, pa smo preživeli, preživeli bismo opet, ali za tako nešto nam treba odlučan stav Vlade Srbije, odluke koje poništavaju sve potpisane sporazume u Briselu, nepriznavanje dokumenata, reg. tablica i svega što danas prihvatate kao činjenicu iako to niste priznali. Svaki dan neka provokacija, koja to i nije, jer kada su rekli da voz neće doći do KM nije ni došao, jer mi smo i onda savili rep a savićemo i ako Vam zabrane ulazak u našu pokrajinu. Radite nešto, ili ćutite i nebunite narod koji hrabro podnosi vaš odnos prema njima koji je nekada gori od okupacionih snaga iz Prištine.

(петак, 05. јул 2019, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Vruce, ladno

“"Чула сам од господина Харадинаја”... otkad je on gospodin zar nije vise terorista i ratni zlocinac? Sva ova desavanja i razne izjave nasih zvanicnika vode ka tome da me uveliko obuzela sumnja u pogledu nase vladajuce garniture.

(петак, 05. јул 2019, 12:26) - Милан [нерегистровани]

Лажне вести - а уједињење?

Заиста срамотно! Па зар треба да причамо о томе што Харадинај уводи таксе, забрањује уласке на Космет, прави циркус и да се ми само жалимо на то? А шта је с контрамерама које су требало да буду до Ђурђевдана или најкасније до 1. јула? Квази-држава нама уводи санкције, а како се ми понашамо? Шта је с нашим признавањем њихових лажних докумената, додељивања позивног телефонског броја за Космет?

И поред свих ових тричарија, зашто нико не помиње уједињење спољне политике, тј. дипломатија Албаније и тзв. Косова? Где су ту протестне ноте Албанији? То је међународно призната држава чланица УН с којом имамо дипломатске односе. Одакле њима права да заступају непризнату територију која је део државе Србије? Одакле нама права да се бавимо Харадинајевим "лажним" вестима који скрећу пажњу с кључних дешавања?

(петак, 05. јул 2019, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Cirkus

Jos se i sprdaju sa nama. Rezultati sedmogodisnjeg pristajanja i prihvatanja svega i svacega da bi se na kraju dobila jedna velika NULA. Sa ozbiljnom drzavmo se niko ne sprda i ne plasira lazne vesti. Eto koliko vas (a samim tim i nas sa vama) uzimaju za ozbiljno. Zakazali ste dragi nasi. Zakazali i razocarali.

(петак, 05. јул 2019, 12:08) - anonymous [нерегистровани]

lazne vesti

Kod njih je i vest o laznim vestima laz.

(петак, 05. јул 2019, 12:06) - anonymous [нерегистровани]

naredili im

Rekao sam ja juce da ce ta zabrana da traje dok im americka ambasada ne okrene telefon... E tako je i za takse. One opstaju zato sto SAD to zele. Kada vise ne budu zelele, Arnauti ce ih ukinuti istog dana...