Вучић у посети Западнобачком округу

Председник Александар Вучић наставио је да обилази Србију посетом Западнобачком округу. У Сивцу је рекао да ће житељи тог места код Куле добити канализацију и путну инфраструктуру. У Кули је обишао нови објекат специјалистичких служби Дома здравља. Најавио је отварање нових радних места у Оџацима, као и да ће велики инвеститор из Суботице отворити погон у Апатину.

У Сивцу је најпре посетио нову спортску халу, где га је дочекао велики број грађана, пре свега деце која тренирају различите спортове, са којима се сликао, потписао се на лопте, руковао, и добио голмански дрес Рукометног клуба "Сивац".

Приметио је да у Западнобачком округу живе људи који припадају различитим народима, а увек су знали да живе заједно и миру, слози и заједништву.

Најавио је да Сивац може да очекује канализацију, што ће коштати 600 милиона динара, што ће се градити са Мађарском. Такође, радиће се и две фабрике за прераду воде у Руском Крстуру и Крушчићу, као и на чишћењу канала у дужини од шест километара.

Разматра се, каже, градња брзе саобраћајнице, што би коштало око 420 до 430 милиона евра, или, јефтинија варијанта, да се обнови постојећи пут од Врбаса преко Куле до Сомбора...

Најавио је повећање плата и пензија, да пензионери осете побољшање и да знају да држава о њима брине. И у Сивцу је апеловао на подизање наталитета, јер, истакао је, у Севернобачком округу годишње умре око 3. 000 људи, а роди се ни целих 1.400 деце. 

Вучић је по доласку у Сивац, заједно са председником покрајинске владе Игором Мировићем, новинарима рекао да је за људе тог округа најавжнији посао и да је потребна једна добра и велика инвестиција.

Подсетио је да је 2012/2013. године у Оџаке дошла компанија "Магна", што, каже, јесте била велика ствар, али да мора још да се ради за оближња села.

Како је рекао, "Вицерман" је већ требало да отвори фабрику у Кули, али су померили отварање за шест месеци.

Подсетио је да је, на пример, Панчево "кренуло" после доласка ЗФ-а и додао да сада хоће и други један великан да иде у Панчево поред њих. "Једна велика фабрика ускоро долази у Инђију и сада нам остају Сомбор и Кикинда, то нам је приротет за Војводину", рекао је Вучић.

"Важно да сачувамо лекаре и медицинске сестре"

Након Сивца, председник Вучић обишао је нови објекат специјалистичких служби Дома здравља Кула, који је изграђен прошле године средствима Министарства привреде и локалне самоуправе у износу од 130 милиона динара.

Вучић је у разговору за медицинским сестрама истакао да ће лекарима и сестрама ове године поново бити повећане плате, и то лекарима 10, а медицинским сестрама 12 одсто. "Важно је да сачувамо лекаре и медицинске сестре, да остају овде", поручио је Вучић.

Нови објекат простире се на 1.300 квадратних метара, а у њему су смештене све специјалистичке службе и пружају се услуге за 40.000 људи, колико становника броји општина Кула.

Директор Дома здравља Здравко Шевин пренео је председнику и министру здравља Златибору Лончару да је нови објекат опремљен са два нова возила Хитне помоћи, дефибрилаторима за потребе те службе, као и ултразвуком за радиологију.

На констатацију министра Лончара да су болнице опремљене скенерима, али да ти апарати недостају у домовима здравља, Вучић је поручио да скенери морају да се набаве управо за домове здравља, јер грађани, када им није добро, иду прво у дом здравља, а не одмах у болницу.

Испред Дома здравља, председника Вучића су дочекали грађани, којима је поновио да је најважније да у Западнобачки округ дође инвеститор, као и да ће се решавати питање водовода и канализације, како би сви имали пијаћу воду.

Додао је да ће Кула наредног лета имати изграђен затворен и отворен базен са спортском халом.

Вучић у Оџацима: Нова радна места у "Магни"

Председник је посетио и Оџаке и, након разговора са руководством компанија "Магна", најавио да ће та компанија запослити још 200 до 300 радника.

Рекао је да је сазнао да је велики проблем у том месту тврдоћа воде за становништво, те поручио да ће бити уклоњене све азбестне цеви и да ће проблем бити решен до пролећа следеће године, у шта ће бити уложено више од два милиона евра.

Такође, нагласио је да је обезбеђен 151 милион динара за путеве у општини Оџаци, у местима - Каравуково, Ратково, Лалић, Милетић, Грачац, Брестовац...

Председник каже да ће највише улица бити урађено у Каравукову, као и да ће бити урађен пут Брестовац-Милетић, за шта ће бити уложено 200 милона динара.

Истакао је да је важан ауто-пут кроз Гредличку и Сићевачку клисуру, али да ту грађани из Оџака прођу вероватно једном годишње и да су им важнији локални путеви којима иду свакодневно.

Председник је најавио да ће у сваком месту у Оџацима бити обновљене амбуланте и домови здравља и да ће радови кренути пре краја године.

"Велики инвеститор из Суботице отвориће погон у Апатину"

Вучић је у Апатину обишао један од објеката Предшколске установе "Пчелица", у којем су прошле године по први пут изграђене и јаслице, које примају 64 деце.

Председник је изјавио да је договорио са директором једне од највећих фабрика у Суботици да отвори погон у Апатину и запосли 300 до 400 радника.

Истакао је да доста људи из Апатина ради у Суботици и да је зато договорио да једна од највећих фабрика у Суботици премести погон у Апатин. "Иако је за луку добијена слободна зона, гледаћемо да решимо питање Луке Апатин, иако то није лако због односа који имамо са Хрватском. То би значило много више посла за све становнике Апатина. Остаје нам да доведемо још једног инвеститора у Апатин", навео је Вучић.

Председник је рекао да и Пригревица код Апатина мора да добије фекалну канализацију, као и да се реше комунални проблеми у Сонти. 

Најавио је да ће се више новца улагати у Бању Јунаковић како би долазило више туриста.

Директорка Предшколске установе "Пчелица" Биљана Мандић поклонила је председнику књигу - историјат забавишта општине Апатин, чији је аутор васипитачица из те установе Валерија Амбрули, која говори о предшколској пракси у Апатину дугој 137 година.

Осим јаслица, председник Вучић је у Апатину посетио и компанију "Веро", која се бави производњом обуће.

Председник је власници компаније понудио помоћ и рекао да држава помаже набавку опреме са учешћем од 50 одсто средстава, бесповратно.

Вучић je у Буковцу обишао салаш "Седам дудова" и разговарао са домаћинима који се баве сеоским туризмом.

Специјалитети "Седам дудова" су ребарца са сувим зачинима и патка чији се сос припрема три дана, а по рецепту старог Сомборца, који је тим рецептом освојио Аустралију, где је имао ресторан.

За председника су, данас припремили јагњетину у млеку и, наравно, патку са сосом.

Након посете салашу, Вућич је посетио фирму "Агро плус група", која постоји 30 година, а на почетку је била трговинска радња.

Основна делатност је пољопривредна производња, сточарство и обновљиви извори енергије.

На крају посета Западнобачком округу, председник Вучић, председница владе Ана Брнабић и председник Покрајинске владе Игор Мировић обратиће се грађанима у Сомбору.

Председник је до сада у оквиру кампање "Будућност Србије" обишао 14 од укупно 29 управних округа плус Град Београд - Средњобанатски, Јужнобанатски, Јужнобачки и Сремски у Војводини, као и Мачвански, Подунавски, Браничевски, Борски, Зајечарски, Расински, Рашки, Нишавски, Јабланички и Пчињски у Централној Србији, уз београдски митинг 19. априла, којим је окончан први део кампање.

Остало му је да обиђе још 10, и то три на територији Војводине - Севернобачки, Западнобачки, у којем борави данас, и Севернобанатски, као и седам у Централној Србији - Колубарски, Шумадијски, Поморавски, Моравички, Златиборски, Топлички и Пиротски.

Преосталих пет округа су на територији Косова и Метохије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво