Север Космета остаје без намирница, Срби траже помоћ

Представници власти у Београду изражавају забринутост због додатних притисака Приштине на Србе на северу КиМ и кажу да косовска гранична полиција сада отима камионе и комбије са робом, а да у Косовској Митровици нестаје роба. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најављује да ће држава налазити начине да дотури све што је потребно српском народу. Званичници тврде да се ради о импровизацији хуманитарне кризе на северу и да они то неће дозволити.

Дописник РТС-а каже да међу људима има благе паније и да се данас тргује са нешто више робе, нарочито прехрамбене.

Највише недостаје млечних производа због обуставе њиховог достављања из централне Србије. Недостају и остале најосновније намирнице: месо, месне прерађевине, со, шећер, уље, брашно.

Радош Петровић, председник привредника са Севера Косова и Метохије каже да роба недостаје због појачаних контрола пограничне полиције у последњих тридесетак дана. 

Наводи да се привредници малтретирају и да они полако одустају јер неће да угрожавају животе. Каже да је било пуцања на комбије.

Млечни производи су последњи пут увезени пре  пет-шест дана и од тада их нема у маркетима. Нестају флашиана вода, хлеб и уље. Пекаи кажу да имају залихе за још два-три дана.  

У Приштини тврде да најава хуманитарне кризе на северу Косова и Метохије представља "импровизацију" и да су у косовској влади свесни "таквог плана и да неће дозволити да се он оствари".

"Имамо доказ о том сценарију, о људима који су укључени. Ми знамо да им је циљано време четвртак. Нецћемо дозволити да пропустимо било какве производе јер су грађани Косова открили и уплашени су тим чудним радњама. Не усуђујемо се да их пустимо, не због било какве хране, већ зато што кријумчари могу да носе наркотике и оружје, а ми то не дозвољавамо", навео је косовски премијер Рамуш Харадинај.

Радош петровић каже да су трговци тражили помоћ Београда и међународне заједнице да се дозволи нормалан увоз робе као и свуда у свету.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво